De första gardinerna var ljusa och glest vävda för att släppa igenom så mycket ljus som möjligt. Ett vinnande koncept än i dag i de flesta miljöer. Skira gardiner som silar ljuset funkar nästan alltid. Samtidigt är det roligt att ta ut svängarna, gardiner är ofta det enklaste och billigaste sättet att förändra ett rums karaktär. Eftersom fönster är naturliga blickfång blir det garanterad effekt.
Alla stilar har sin charm, frågan är vad du trivs med. Långa tygrika gardiner ger en lyxig hotellkänsla. Släta vepor är mer strikta. Det hetaste tipset i moderna miljöer är att hänga gardinerna från en takskena som går längs en hel vägg. Då kan gardinerna dras åt sidan eller för fönstren som det passar. En skena i taket gör dessutom att rummet känns större och man slipper gardinstängerna som ofta ger mormorskänsla vare sig man vill eller inte. Gardiner är inte bara stilmarkörer, de ska vara funktionella också. En solig dag i mars kan det vara härligt att få in ljuset i hemmet, men i juni behövs solskydd. Så här i höst- och vintermörkret är det skönt med insynsskydd.
Om du vill ha insynsskydd eller mörkläggning gäller det att vara extra noggrann med tyget. Det finns speciella mörkläggningstyger i olika färger att köpa om du vill vara säker. De kan behöva piffas till lite. En mörkläggningslängd med ett skirare tyg ovanpå får en exklusiv karaktär. Men se till så att belysningen är god. Kraftiga gardiner har en tendens att krympa rummet och göra det lite murrigt. Tänk också på att gardiner kan användas för att på ett medvetet sätt förändra ett rums karaktär. Exempelvis kan den som har lågt i tak använda långrandiga gardiner för att visuellt lyfta taket. På samma sätt går det att visuellt sänka takhöjden med bredrandiga gardiner. Det går också att laborera med intrycket av själva fönstret. Om man sätter gardinstången högre upp framstår fönstret vara högre. Om man använder en lång gardinstång och hänger våderna längre ut så breddas fönstret. Det är bara att prova sig fram.