- Vi har en bild av att sommaren är kort och odlingssäsongen likaså. Men bland mina grannar i koloniområdet finns odlare från mellanöstern, och för dem är det självklart att så igen när de har skördat, säger Lena Israelsson, journalist och trädgårdsprofil, aktuell med nya boken ”Odla året om”.
Dessutom har vi en panisk rädsla för frost, menar Lena Israelsson. På våren är det befogat, när vi sätter ut späda plantor som lätt stryker med. Men höstens robusta exemplar klarar mer.
- 80 procent av de grönsaker vi odlar tål en frostknäpp på hösten, och många blir till och med godare av det. Det beror på att de utsöndrar socker för att skydda sig mot kylan, eftersom sockret sänker fryspunkten, säger hon.
Tricket för att hålla liv i befintliga plantor är att gödsla. Men det är inte bara de befintliga plantorna som kan stå kvar. Ända in i början av september kan du så nytt på friland.
- Det behöver vara något som kommer upp snabbt och är tåligt - asiatiska bladväxter är perfekt! Mizunakål är jättebra i sallad, wok eller paj, säger Lena Israelsson.
Lägger du på fiberväv skyddar du plantorna och ger dem en jämnare temperatur.
- Med lite framförhållning har du redan dragit upp små plantor inomhus att sätta ut.
Och kom ihåg att ge jorden ny näring när du sår på nytt - gödsla ordentligt innan du sår.
Sår du i pallkragar finns möjlighet att lägga på lock för att skydda mot kylan, och en fiberduk värmer gott. Den största skillnaden mot att så på våren är egentligen tillgången på ljus. Dagarna blir obönhörligt kortare och solljuset minskar, och till slut finns inget annat alternativ än att flytta in och odla under lampa. Mörkret och kylan till trots; det sista du gör i trädgårdslanden för säsongen kan faktiskt vara att så - för att skörda i vår. I oktober-november är det dags - beroende på din odlingszon.
- Se till att du har en bra odlingsjord med lucker jord. På hösten är jorden fuktig och fin, och det som händer när man petar ned fröer är att de börjar göra sig redo för att gro, säger Lena Israelsson.
Så lite tätare än vanligt för det kommer inte att gro lika tätt som en vårsådd. Och täck fröna med sand i stället för jord - en hård lerig skorpa blir svårforcerad för den lilla grodden.
Så fort vårsolens strålar börjar värma, och innan du själv hunnit ut med de första fröpåsarna, kommer det att gro i landet.
- Det som kommer upp då är väldigt frosttåligt, mycket mer tåligt än det du dragit upp inne. Det som funkar bäst att höstså är sådant som gror sakta, som palsternacka, persilja och morot.
Lena Israelsson tipsar om att höstså i en pallkrage - då kan man täcka odlingen under vintern för att skydda från fåglar som annars kan gå och sprätta i landen. (TT)