Två män håller på att skruva på lyktstolparna längs en cykelväg bland småhusen i Årsta. Elektrikern Fredrik Linder skruvar med sladdarna inne i stolpen, medan hans kollega Albin Roslund, låter sig hissas med deras blå vagn upp till själva lampan. Med raska handgrepp avlägsnar han den gamla kupan av plast och själva belysninganordningen med glödlampa i.
Några skruvdrag senare är en ny platt armatur på plats. Den gamla går till sortering och återvinning.
Förbrukningen för varje gammal lampa var cirka 140 watt. Med de nya med LED-teknik blir det 32 watt, vilket blir en besparing på 108 watt eller 77 procent.
– Föreningen ville egentligen byta till LED-belysning för två år sedan och tog kontakt med oss då. Men då fanns inte riktigt produkterna, berättar Fredrik Linder.
Han visar att lampan har 28 dioder och det är härdat glas över dem. Enligt honom är lampan mer eller mindre underhållsfri. Skulle en diod gå sönder lyser lampan ändå. Fabrikanten garanterar att lampan ska lysa minst 30 000 timmar och med stor sannolikhet ännu längre, cirka 50 000 timmar.
– Ljuset är till och med starkare än i de gamla lamporna. De gamla glödlamporna kanske hade lite varmare sken, men utvecklingen går snabbt, man håller på att ta fram en varmare färg på dioder, säger Fredrik Linder.
Samfällighetsföreningen har valt sin lampa ur ett urval med lågenergilampor som Uppsala kommun satt upp en bit bort, längs en gång och cykelväg i Årstaparken.
– Lamporna är lite dyra i inköp, men vi gör ändå en besparing i längden, säger Patrik Holmgren, kassör i Betan-Vitkålen samfällighetsförening.