Sedan ett par veckor tillbaka använder sig Notar inte längre av ordet pris i sina bostadsannonser.
Det som tidigare kallades utgångspris heter i stället budstart.
Detta eftersom Notar, som tidigare kritiserats för att använda sig av lockpriser, anser att termen pris är vilseledande då det är budgivningen som avgör priset.
"Överflödig"
—Det är lite kul att det är just Notar som gör det här utspelet eftersom de har kritiserats, säger Thérèse Sintring på Riksmäklaren i Uppsala.
Hon tycker att budgivningen fungerar väl i dag och att formuleringen budstart är överflödig.
—Budstart eller pris är ju bara variationer på samma tema.
Dan Sånglöf på Era Bostad Uppsala tror att fler begrepp snarare krånglar till det för kunderna.
—Jag tycker att marknaden ska använda sig av samma term. Genom att skriva utgångspris eller högstbjudande så klargör man vad bostadsrätten säljs för om ingen bjuder högre.
Bra att förtydliga
Men Mäklarsamfundets ordförande, Uppsalamäklaren Solweig Lindéll-Sohlberg, tror inte att alla spekulanter i dag förstår att utgångspriset inte behöver vara det samma som det slutliga priset.
—Kan man göra något för att förtydliga det är det en fördel men jag vet inte om fler begrepp är lösningen, säger hon.
En granskning som UNT gjorde av ett 80-tal bostadsrättsförsäljningar i oktober 2003 visade att utgångspriserna i flera fall var så lågt satta att de stred mot god mäklarsed. I mer än var sjunde försäljning steg priset med mer än 30 procent.
Solweig Lindéll-Sohlberg lovade då att krafttag skulle tas för att göra utgångspriserna rimligare.
Vad har Mäklarsamfundet gjort sedan dess?
—Vi har diskuterat oerhört intensivt med våra medlemmar och vi tror att ett register över slutpriser på sålda objekt kan lösa en del av problemet.
Varför kan inte mäklarna bara sätta ett högre och mer realistiskt utgångspris?
—Det är svårt för en mäklare att pricka precis rätt pris på en marknad som hela tiden går upp och ner. Därför är det bra att redovisa slutpriser. Då kan kunden få en uppfattning om vad liknande objekt i samma område sålts för.
Att öppet redovisa slutpriser på sålda bostadsrätter är en förändring som även Notar föreslår. Och Thérèse Sintring på Riksmäklaren i Uppsala tycker att det är en bra idé.
—Ett register där man kan se att den här adressen gick för det priset skulle ge våra säljare rimligare förväntningar, säger hon.
Redovisa de sista buden
Förutom att redovisa slutpriser uppmanar Notar också andra mäklare att öppet redovisa de tre sista buden på internet. Om branschen inte tar efter efterlyser man lagstiftning.
—Om vi inte klarar av att skapa en större öppenhet måste förutsättningarna för hur en budgivning ska gå till regleras i lagen, säger Robert Taflin, som är vd för Notar.
Men varken Mäklarsamfundet eller någon av de Uppsalamäklare som UNT pratat med tycker att det är en bra idé.
—Jag ser inte hur en sådan lagstiftning skulle kunna se ut, säger Solweig Lindéll-Sohlberg.
—Följer man de rekommendationer som i dag finns kring budgivning så kommer man långt. Jag tycker inte att det behövs någon lagstiftning, säger Dan Sånglöf på Era Bostad Uppsala.
FAKTA
Källa: Fastighetsmäklarnämnden