Nu visas odlarglädjen upp

Under sommarens varmaste och torraste tid händer inte så mycket i trädgården. Man får njuta av den blomsterprakt som finns och passa på att besöka både privata och offentliga trädgårdar. Men snart drar höstsäsongen i gång!

Foto: Inger Palmstierna

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-08-09 00:01
Den traditionella odlartävlingen sker vid Ultuna lördagen den 6 september. Odlartävlingen på Disagården har varit en tradition men efter 15 år på Disagården byter den i år plats. I år äger tävlingen rum vid Ultuna Kunskapsträdgård i samarbete med Centrum för Uthållig Lantbruk, CUL. Temat för året är Den goda maten nära dig och CUL inbjuder till en inspirationsdag kring temat mat och klimat. Vid Ultuna kunskapsträdgård kan man träffa lantbrukare, forskare, odlingsexperter och amatörodlare. Förutom tävlingen finns möjlighet att köpa närodlad och nyskördad mat. Odlartävlingen delas in i flera klasser beroende på vad man tävlar med för grönsaker eller blommor och brukar locka många besökare och deltagare. Regler och program finns att hämta på CULs hemsida.
Uppsala trädgårdssällskap är en av arrangörerna och en av många aktiva trädgårdsföreningar. De flesta är anslutna till en gemensam organisation, Riksförbundet Svensk Trädgård. Organisationen har totalt 31 000 medlemmar i 180 föreningar. Alla lokala föreningar tar det ganska lugnt under juli för att starta verksamheten igen under hösten.

Man kan konstatera att trädgårdsintresset var mycket stort kring det senaste sekelskiftet. Det bildades många nya föreningar och flertalet lever vidare med fullt program. Man kan utan problem finna trädgårdsaktiviteter för varje helg under hösten som kommer. Är man medlem i en förening kan man ofta vara extramedlem i grannföreningarna utan större kostnad och på så vis ha möjlighet att deltaga i flera föreningars aktiviteter. Uppsala trädgårdssällskap är kanske landets äldsta förening, den grundades 1865. Uppsala är dock en stor stad och runt om staden finns många mindre orter med egna föreningar. Föreningarna har visningar, växtbytardagar och lokala arrangemang nu under augusti och september när det fortfarande är varmt och medlemmarna är hemma igen efter semestrarna.

Norrtälje trädgårdsförening besöker 9 augusti privata trädgårdar på Rådmansö under rubriken Rådmansöpärlor. Odla din odlarglädje med oss föreslår Knivstabygdens Trädgårdssällskap som har mer än 100 medlemmar. En av fördelarna med att vara medlem i en trädgårdsförening är att man kan få råd av organisationens trädgårdskonsulent, något som borde tilltala nybyggarna i Alsike. Enköping är alltid värt ett besök och Enköpings trädgårdssällskap ordnar Trädgårdsdagen i Skolparken i Enköping lördagen 6 september. Trädgårdsmästare Kjell Eriksson medverkar och det finns en mängd trädgårdsprodukter till försäljning. I år finns dessutom en mängd idéträdgårdar längs med åpromenaden att njuta av som gör ett besök extra värdefullt oavsett datum.

Koloniträdgårdarna är en del av Uppsalas trädgårdar. De är mer eller mindre offentliga, man brukar under sommaren ha möjlighet att besöka områden under helgerna. Tyvärr är på grund av skadegörelse områdena inte alltid tillgängliga. I Uppsala finns flera mycket sevärda områden och de fungerar som en park fylld med odlarglädje. Koloniträdgårdar är unika på så vis att är fyllda med växter, både grönsaker, blommor och frukt. En vandring i koloniområden är en lektion i odling och visar vilka växter som trivs bäst i Uppsalaleran. Tillfälle att besöka Tunabergskolonin är det helgen efter odlartävlingen, söndagen den 14 september. Först en guidad tur genom området ritat av Gunnar Leche. Därefter visar konstnär Paula von Freyman sin handikappanpassade trädgård med växthus och odlingar.
Mer information om föreningar och höstens olika aktiviteter finns på Riksförbundets Svensk Trädgårds hemsida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!