Nu får friggebodarna vara större
Sedan årsskiftet är det tillåtet att bygga en fristående byggnad som är högst 15 kvadratmeter stor utan att ha bygglov.
Svenskarnas mest älskade småhus, friggeboden, får numera vara upp till 15 kvadratmeter stor.
Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Förut fick en friggebod vara max tio kvadratmeter stor. Nu har alltså storleken utökats med femtio procent, vilket ger fler möjligheter.
En 15 kvadratmeter stor friggebod öppnar för nya inredningslösningar, många ser det som en chans att bygga ut huset. Stugan kan exempelvis rymma gästrum, boende åt tonåringen eller rejält med extra förvaring. En friggebod kan se ut nästan hur som helst, därför är de lätta att passa in i olika miljöer. Det finns färdiga modeller att köpa i en mängd utföraranden för den som inte bygger själv.
Det var 1979 som lagen om friggeboden kom. Dåvarande bostadsminister Birgit Friggebo, fp, avskaffade bygglovet för småhus på max tio kvadratmeter. Orsaken var att folk skulle kunna bygga vedbodar, lekstugor, hundkojor med mera på sina tomter utan att behöva söka tillstånd först. Stugorna blev snabbt populära och döptes i folkmun efter ministern, därav namnet friggebod.
Att inget bygglov behövs för en friggebod är inte synonymt med att man får bygga hur som helst, det finns vissa regler som ska följas. Stugan får som sagt vara max 15 kvadratmeter stor och det får inte vara mer än tre meter upp till tacknocken. Det finns inte längre någon begränsning för hur många bodar man får ha på tomten, men den sammanlagda byggnadsytan får inte uppgå till mer än 15 kvadratmeter. Friggeboden får inte placeras närmare tomtgränsen än fyra och en halv meter, såvida inte grannarna som berörs gett tillstånd. Är stugan större än tio kvadratmeter ska det vara fyra meter till bostadshuset för brandriskens skull. För områden som ligger inom strandskydd krävs tillstånd. Mer fakta om regelverket finns på www.boverket.se. Är du osäker på vad som gäller, hör med din kommun innan du bygger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!