Nicklas bostadsjakt över
Nicklas Holm lessnade på att jaga bostad. Ett tag hyrde han lägenhet i andra hand, sedan hoppade han runt mellan kompisars gästsängar och den senaste tiden han han pendlat från sin pappa i Strängnäs till ekonomiföreläsningarna i Uppsala. Tills nu.
Lyxigt
Det är en lyxig studentlya Nicklas Holm öppnar på dörren till. Han har valt alla tillägg som går. På golvet ligger ekparkett, ovanför diskbänken sitter mosaik i stället för basvitt kakel. Han har diskmaskin och tvättmaskin. I trapphuset tänds taklamporna av rörelsedetektorer.
Omkring 450 000 kronor går en etta på. Nicklas Holm rycker på axlarna med ett snett leende.
— Eftersom bostadssituationen är som den är i Uppsala ville jag köpa en lägenhet. Jag var och kollade på en etta på Kyrkogårdsgatan som gick för närmare 800 000 kronor. Då kändes den här jättebillig. Om man nu kan säga det om en halv miljon.
Med avgiften på drygt 2 000 kronor blir den sammanlagda månadskostnaden närmare 4 000 kronor. Det funkar, säger Nicklas Holm, eftersom han jobbar extra på en mack. Ända sedan han skrev kontrakt på lägenheten förra våren har han sparat. Och längtat.
— Det var ju lite rörigt med boendet ett tag. Jag såg det här bygget från vägen när jag pendlade från Strängnäs och tänkte att nej, fan va skönt det ska bli. Nu känns det verkligen kalasbra.
Får bo kvar så länge man vill
För att få köpa en bostadsrätt här skulle man vara mellan 18 och 30 år och ha sökt eller vara inskriven på en högskoleutbildning i Uppsala län. När lägenheten väl är köpt får man bo kvar så länge man vill — men måste enligt nuvarande regler sedan sälja till en student. Det är dock en regel som bostadsrättsföreningen, alltså de boende själva, kan ändra.
Det har inte varit svårt för byggföretaget Sveriges Bostadsrättscentrum att få lägenheterna sålda. Ettorna, som det finns klart mesta av, gick snabbast. Nu söker företaget mer mark i Uppsala för att bygga ytterligare bostadsrätter för studenter.
— Vi skulle kunna bygga hur många som helst. Helst skulle vi vilja producera ett par hundra om året i Uppsala, men det hänger ju på att vi får köpa mark som är någorlunda attraktivt lägesmässigt, säger Robert Andersson, platschef för projektet på Klangs gränd.
Fler nya studentbostäder
De senaste två åren har det byggts betydligt fler studentbostäder — och även andra bostäder — än på mycket länge. Men eftersom antalet studenter i Uppsala samtidigt ökar, består bostadsköerna. Just nu står närmare 15 000 studenter i Studentbostadens kö. I snitt får de vänta 14 månader på ett korridorsrum.
På Uppsala studentkår säger man att det självklart är positivt att det byggs bostäder för studenter. Men man ser hellre nya hyresrätter än bostadsrätter.
— Alla har ju inte råd med bostadsrätter. Och hur länge kommer de som nu byggts vara relativt billiga och enbart för studenter? undrar Sofia Larsson som är vice ordförande på kåren.
Magdalena Lagerstedt bor en våning under Nicklas Holm. Hon klarar månadsavgiften tack vare ett ekonomiskt bidrag från sina föräldrar. I höstas började hon plugga här i Uppsala, och har bott i en triplett i andra hand tills nu.
Skönt med eget
— Jag trivdes där också. Men det är så skönt att ha ett eget ställe som man äger och bestämmer över. På förra stället fick man inte ens sätta upp tavlor. Och så slipper man tänka på att störa någon annan om man går och lägger sig sent eller så, säger hon.
Som kvällen innan. På bardisken som avskärmar hennes vita kök från det gula sovrummet står urdruckna flaskor och odiskade glas från gårdagkvällens tentafest. Nästa helg är det inflyttningsfest.
Magdalena Lagerstedt gissar att hon bor här i fem år till. Hon tror inte att lägenheten blir svårsåld — men tvivlar på att så många andra än studenter är beredda att lägga bud.
— Läget är jättebra, det är mitt bland alla andra som pluggar. Och just därför vet jag inte om den som inte är student skulle vilja bo här.
Fakta/Studenter och bostäder i Uppsala
Det finns i dagsläget cirka 9 800 studentbostäder i Uppsala.
På marken bredvid Ekonomikum planeras 750 studentbostäder — hälften korridorsrum och hälften lägenheter. Om bygget beviljas påbörjas det tidigast i höst.
År 2003 ansöktes om bidrag för att bygga sammanlagt 1305 hyres- och bostadsrättslägenheter i Uppsala län (nästan samtliga i Uppsala kommun). Av dem var 496 studentbostäder. 2000 var motsvarande siffra bara 343 — varav 32 var studentbostäder.
Bostadsrätterna på Klangs gränd är de hittills enda bostadsrätterna för studenter i Uppsala. Sveriges Bostadsrättscentrum, som producerat dem, söker nu mark för att bygga fler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!