Naturligt ljus visar vägen

Hur gör jag för att få ett bra och trivsamt ljus i mitt hem? Prova dig fram, bär runt dina lampor och lär av naturen råder ljusdesigner Stina Marsh.

Foto: Nina Leijonhufvud

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-08-16 00:01
Vi sitter hemma hos Stina Marsh i Bodarna söder om Uppsala, och här finns infällda, nedåtriktade spottar som kan dimras, spottar mot tavlor och stolar, en lampa vid soffan som ger läsljus och som dessutom lyser upp taket.
Stina Marsh är både inredningsarkitekt och ljusdesigner. Hon menar att vi behöver lära oss mer om ljus och belysning. Ju bättre vi lyckas, desto bättre mår vi. Vi behöver solljuset för att må bra, men också ljuset i våra hem.
Hon ser en ny trend, som handlar om att ljussätta trädgården och huset.
-Belysning i trädgården kan bli en fin förlängning av det inre rummet. Men man bör inte göra trädgården till ett tivoli. Man kan sätta en spot under en buske, få fram volymen och det som är vackert på dagen. Man kan använda billiga lampor på spett, lyfta runt dem och prova sig fram. Augusti, september, oktober är bästa tiden att göra det.

Stina Marsh menar att man kan lära av solen och ljuset i naturen, hur ljuset silar ner i skogen, och hur solen belyser träd och buskar.
-Fler och fler ljussätter numera sina fasader, men en ljuskälla för nära väggen kan lätt bli för stark och hård. Ju fler som lyser upp sina hus, desto mer spär vi på ljusföroreningen och stör djurens och växternas livscykel.
Hur är vår belysning i hemmen?
-Vi behöver lära oss mer om hur viktigt ljuset är för vårt välbefinnande, och hur lätt vi kan öka spänningen med ljus. Ofta placerar vi våra lampor fel.
-En taklampa mitt i rummet ger inga kontraster mellan ljust och mörkt, ger ingen djupkänsla och skapar inga effekter och skuggor på väggarna. Den ger ett flackt ljus, och vi känner inte rummets gränser. Bär runt en lampa och se vad som händer!
Hur ser dina goda höstråd ut?
-Att köpa en lampa som kan ge ljus på flera olika sätt, att den går att vrida och rikta, att ljuskäglan kan styras av öppningen. På det sättet kan man få olika ljusbilder. Lampan ska inte bara vara snygg, utan framför allt göra något med ljuset.
-Mitt andra råd är att sätta upp lampor som skapar ljus närmare väggarna. Ljus på vertikala ytor reflekterar ljuset in i rummet.
Stina Marshs tredje råd; att tänka i funktioner och scener, att ha sådana ljuskällor som vi kan anpassa och reglera för det vi ska göra och för de stämningar vi vill skapa.
-Om vi äter middag med levande ljus kan vi behöva ljus som lättar upp, så att vi också ser vad vi äter. Man kan ha så kallade downlights, infällda spottar i taket som går att reglera. Vill vi baka eller städa kan vi öka ljusnivån.
För att spara energi kan vi använda lågenergilampor och använda timer.
-Lysdioderna drar lite energi. Men de är fortfarande dyra och de som finns i detaljhandeln ger dålig ljuskvalitet. Halogenlampor ger ett bättre ljus och med dimmer drar de mindre energi och brinner längre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!