Modet på mattan
Ryamattorna var vanliga på 60- och 70-talet. Sedan var de ute i 30 år.- Pang sa det när ryorna kom tillbaka för fem sex år sedan. Annars är det ganska små svängningar i branschen, säger Roger Darberg, delägare i Wahlquist interiör & mattor i Uppsala.
Mattor.Mattor.Vålamagasinet Clara Salmonsson.
Foto: Hans E Ericson
- Sedan har vi patch work, säger Roger Darberg.
Han vecklar ut en matta som ser ut som ett lapptäcke. Patch work görs av gamla slitna mattor där man räddat de finaste bitarna och sytt ihop dem med andra mattbitar. De tillverkas i Turkiet, Iran och Pakistan. Det är inte så stort, men relativt nytt.
Något som är helt ute är kinamattorna, de där med kinesiska tecken och blommor.
- De blev populära efter ryorna förra gången, så man vet aldrig, säger Roger Darberg.
Vålamagasinet i Uppsala har fått in en mattnyhet som ser ut som en halsduk i jätteförstoring och får en att känna sig som Nils Karlsson Pyssling. Märket är spanska Gandia Blasco. De är handflätade, virkade och stickade av tjockt garn i olika färger. Kanske ingen storsäljare?
- Frågan är vad som händer efter ryorna. En del är dödströtta på dem. Folk är lite sugna på annat också, säger Clara Salmonsson, säljare på Vålamagasinet.
Clara Salmonsso spår att de kortklippta melerade ryorna blir det nya nu.
På EM Uppsala kommer trasmattorna på andra plats efter ryan i köpracet.
- Vi säljer mer trasmattor än handtuftade ullmattor även om de fortfarande går ganska bra, säger säljaren Marcus Teglund.
Kunderna vill ha trasmattor med enkla mönster och milda färger.
Möbelmässan i Älvsjö flödade av olika mönster och tryck och antydde att mattmodet kommer att spreta mer åt olika håll framöver. Ryorna lär få hårdare konkurrens.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!