Missionshuset blev drömkåken
Den frikyrkliga verksamheten tystnade på 60-talet. Men Södra Missionshuset i Vendel lever vidare. Annsofie och David Howe lämnade lägenheten i centrala Uppsala för att bo i ett missionshus.
David och Annsofie Howe lämnade lägenheten i Uppsala för ett 90 år gammalt missionshus i Vendel.
Foto: Pelle Johansson
Regnet duggar och dimman ligger tät. Det pågående motorvägsbygget känns ödsligt på lördagsmorgonen men missionshuset strax intill lyser varmt och hemtrevligt. Den frikyrkliga lokalen från 1915 lever vidare som privatbostad och familjen Howe håller höstkylan stången med sprakande kakelugnar. Det är sju år sedan David och Annsofie sålde sin lägenhet på Nedre Slottsgatan i Uppsala för att flytta ut på den uppländska landsbygden. De trivdes i stan och letade inte hus överhuvudtaget. Men båda hade lagt märke till det gula missionshuset som de brukade passera på väg till golfbanan i Örbyhus. Och när det dök upp till försäljning tog Annsofie kontakt med mäklaren.
—Men sen blev det tyst, säger Annsofie.
Privat visning
Mäklaren hörde aldrig av sig och det hela var nära att rinna ut i sanden om inte Annsofie stött på säljaren av en ren slump.
—Jag är lärare och mamman till en elev berättade att hon höll på att sälja sitt hus.
Och huset, ja det var det här huset, säger Annsofie och ler.
Annsofie och David fick en privat visning och Annsofie behövde bara se hall och kök för att känna sig säker. Här ville hon bo.
—Jag såg potentialen men framförallt en massa jobb, säger David och skrattar.
Många hantverkartimmar
Den frikyrkliga verksamheten lades ned på 60-talet. Därefter har huset bebotts av flera olika familjer och vaktmästarbostaden på övervåningen var redan utbyggd med tre rum samt badrum. Annsofie och David flyttade in i september 1998 och många inhyrda hantverkartimmar senare känns huset idealiskt för trebarnsfamiljen. Den stora församlingssalen, som tidigare varit sommarrum, har isolerats samt delats av till två rum, de målade trätiljorna har slipats, entrén har fått vita höga spegeldörrar, husets samtliga fönster har fraktats bort och restaurerats, fasaden har putsats, taket renoverats, en veranda har byggts i sekelskiftesstil och källaren med jordgolv har förvandlats till lyxig relaxavdelning på 35 kvadratmeter.
—Bonden vi köper ved av säger att besökare brukade ställa sina hästar där nere i källaren under gudstjänsten, säger David.
Golvvärme och bastu
35 ton bortschaktat grus senare och åtskilliga timmar för en händig liten grävmaskin syns inte ett spår av kyligt källarutrymme. Nu kan familjen Howe njuta av golvvärme och klinker, badkar på tassar samt rymlig bastu med utsikt över landskapets naturliga skiftningar. Bakom en tung och gedigen plåtdörr i det före detta pannrummet gömmer sig en liten vinkällare.
— Vi har använt missionshusets gamla bänkar som hyllplan för vinflaskorna, säger Annsofie.
Inte dyrare uppvärmning
Boytan är 250 kvadratmeter och sju meter upp till tak ger en känsla av rymd.
Är det dyrt att värma upp?
—Vi har direktverkande el samt tre kakelugnar och tycks inte ha så mycket högre uppvärmningskostnad i jämförelse med en traditionell 70-tals villa, säger David.
För att göra huset mer energisnålt har man låtit sätta ett extra lager isolering invändigt och utrustat källarfönstren med dubbla glas.
—Många har en innetemperatur på 20-22 grader men vi har 17-18 grader vilket gör stor skillnad på elförbrukningen, säger Annsofie.
Hemmet går i varma gröna, gula och röda färgtoner. Annsofie bläddrar i inredningstidningar och gillar få men vackra ting. Hon blandar gärna gammalt med nytt och handlar såväl på annons som i inredningsbutiker. Kolonnugnen kommer ursprungligen från Luthagen och en hantverkare har gjutit fundament, installerat rökkanaler och skorsten.
—Vi har haft tur och träffat på bra hantverkare, säger Annsofie. Det kan vara svårt att ge sig på ett gammalt befintligt hus med ovanliga förutsättningar och utföra saker i omvänd ordning.
Jag ber dem nämna husets främsta pärlor, och bastun samt middag med vänner framför brasan är favoriter.
Invigdes 1915
Det frikyrkliga missionshuset invigdes 1915 och äldre grannar kan berätta om såväl skolverksamhet som byggnation. Det sägs att någon dokumenterat byggarbetsplatsen i början av 1900-talet, förseglat skriften i en zinkkista och därefter murat in den i husväggen.
Hösten 2005 håller motorvägen på att växa fram 170 meter bort men Annsofie
och David är inte besvikna.
—Vi kände till att det här var ett motorvägsalternativ vid köpet och har inte gjort något åt trädgården i väntan på beslut, säger David. Nu känns det skönt att veta hur det blir. Vi får ett bullerplank och Vendelvägen strax intill huset kommer att flyttas 10 meter bort.
Skulle de göra om husköpet med renoveringserfarenheterna i bakfickan?
—Ja, säger båda utan att tveka. Men nästa bostadsköp blir troligen en nybyggd våning i stan, men det dröjer förhoppningsvis länge, säger Annsofie Howe.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!