Miljövänligt sparande

Bostadsrättsföreningen Bellman i Uppsala har minskat sin energiförbrukning med en tredjedel. Bakom siffran ligger ett medvetet och långsiktigt arbete. Drivkraften är att få ner kostnaderna. En positiv miljöeffekt kommer på köpet.

Nya effektivare fjärrvärmeväxlare var en billig investering som givit en stor besparing, berättar Kjell Berggren nere i en av undercentralerna. Foto: Pelle Johansson

Nya effektivare fjärrvärmeväxlare var en billig investering som givit en stor besparing, berättar Kjell Berggren nere i en av undercentralerna. Foto: Pelle Johansson

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-03-08 00:01
För 29 år sedan förbrukade bostadsrättsföreningen Bellman 230 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Nu är de nere på 148.
De började med att isolera krypvindar, fönster och källarrör. Sedan följde en rad förbättringar: de bytte pumpar och värmesystem, installerade termostatventiler, bytte till snålspolande vattenkranar och ersatte papptaken med betongpannor.

Så fort något ska underhållas väljer de energisnåla och långsiktiga alternativ. Grundtanken är att köpa saker med hög kvalitet och bra leverantörer för att undvika att bygga in onödiga renoveringskostnader.
- Det är bättre att lägga ner mer pengar i investeringen. Annars blir det som att köpa en billig bil och få betala 500 kronor för att byta ett tändstift, säger Kjell Berggren, engagerad före detta ordförande som sitter i styrelsens energigrupp.
- Ja, det ska vara så underhållsfritt som möjligt, instämmer nuvarande ordförande Per Fåhraeus och ger ett exempel:
- Balkongerna är inte så flashiga, men de är robusta och har inte mycket som kan gå sönder.

Inglasningen av balkongerna gav minst åtta procents energibesparing, varmare lägenheter och nöjda boende. En av dem är Agneta Pettersson i 78:an.
- Balkongen är jättebra. Den blev större också. Vi använder den jämt. Förr var den bara som ett förråd där vi slängde ut grejer, säger hon.
Föreningen sparar ungefär 1,5 miljoner kronor varje år jämfört med om inga åtgärder skulle ha genomförts. Arbetet för att spara energi började för cirka 25 år sedan.
- Vi blev riktigt skraja när vi såg energinotan bara öka och öka, berättar Kjell Berggren.
Styrelsen bildade då en energigrupp som skulle undersöka hur man kunde få ner energiförbrukningen.
- Det intressanta var att vi med enkla metoder kunde komma i gång och få bra resultat. Bara en effektivare fjärrvärmeväxlare kan ge en enormt stor besparing och den kostar inte mycket att byta ut, bara 25-30 000 kronor med montage och driftsättning, säger Kjell Berggren.

Sättet att tackla klagomål har också ändrats i grunden. Tidigare när någon tyckte att lägenheten var för kall, höjde driftspersonalen temperaturen från fjärrvärmecentralen så att många lägenheter blev varmare. Då tyckte andra att det blev för varmt och öppnade fönstret. Nu går man in i den kalla lägenheten och undersöker om det är något fel. Kanske behöver ett element luftas, termostaten lagas, ett rör rensas, eller en soffa flyttas bort från elementet.
- Nu tar vi reda på grundproblemet. Det är enkelt och gratis, säger Kjell Berggren.
En av de mest lönsamma investeringarna har varit att datorisera styrsystemet som reglerar fjärrvärmen och varmvattnet.
Framöver ska de bland annat installera ett nytt ventilationssystem som återanvänder den varma inomhusluften i stället för att bara släppa ut den.

Föreningen har haft stor hjälp av Jan Lemming, energirådgivare i Uppsala och Knivsta kommun. Andra instanser som varit till nytta är Boverket, Energimyndigheten och det privata serviceföretaget ISS.
- Det häftiga är att råden oftast är gratis, säger Kjell Berggren.
Om man börjar från noll finns det mycket pengar att spara på kort tid. Men det måste finnas ett intresse i styrelsen.
- Var medveten och lite full i fan. Ta dig i kragen och bilda en grupp och ring några samtal, råder Kjell Berggren.
Nu vill bostadsrättsföreningen Bellman göra sig fria från beroendet av Vattenfalls fjärrvärme med ständiga prishöjningar. En spirande idé är att tillsammans med närliggande bostadsrättsföreningar bygga ett eget pelletsverk.




Energibesparande åtgärder i brf Bellman:
* Isolering av vindar, fönster, rör och gavelväggar.
* Nytt värmesystem (lågflöde).
* Rörvärmeväxlare ersatta med effektiva plattvärmeväxlare.
* Datoriserat styrsystem för värme och varmvatten.
* Papptak ersatt med betongtak.
* En tredje fönsterruta med energiglas.
* Inglasning av balkongerna.
* Tvättmaskiner som anpassar vattenmängden till mängden tvätt och tar in varmt ledningsvatten i stället för att värma upp kallt vatten.
* Lågenergilampor.
* Snålspolande vattenkranar i lägenheterna.
* Dessutom ersattes 53 sopnedkast med åtta sophus. Kostnaden för sophämtning minskade dramatiskt. Investeringen gick runt på ett par år.

Energibesparande tips från brf Bellman
* Gör en energibesiktning. Hitta en bra konsult som går igenom vad ni kan åtgärda.
* Inse att det får kosta pengar i början för att ni ska kunna spara i längden.
* Lägg en extra slant på hög kvalitet med låg driftskostnad.
* Bilda en styrelse med motiverade personer som får någon ersättning.

FAKTA om brf Bellman
Adress Bellmansgatan 66-178.
Byggt 1967-69.
En av Sveriges största privata bostadsrättsföreningar, 17 hus med 396 lägenheter.
Uppvärmd yta: 32 577 kvadratmeter.
Energiförbrukning: 148 kilowattimmar per kvadratmeter.
Uppvärmningskostnad: 2 766 000 kronor per år.

Så här mycket ökade priser och avgifter 1995-2005
Fjärrvärme 22 procent.
El 34 procent.
Vatten och avlopp 25 procent.
Avfall 30 procent.
Källa: Bostadsrättstidningen Bo bättre.
Goda energiråd är inte dyra
I takt med att el, värme och vatten blir dyrare arbetar allt fler bostadsrättsföreningar med energibesparing. Det berättar Jan Lemming, energirådgivare i Uppsala och Knivsta kommun. Hos honom är goda råd inte dyra, utan gratis.

Här är några exempel: effektivare pumpar och fläktar; tilläggsisolering; tidur i trapphus; kall- och varmvattenanslutna tvättmaskiner; lågenergilampor; snålspolande kranar.
- Pengar är en viktig drivkraft. Men om man tar bort onödiga kilowattimmar så får man bort en onödig miljöbelastning också, säger Jan Lemming.
Om en bostadsrättsförening vill minska sin energiförbrukning är första steget att titta på energifakturorna. För att kunna jämföra siffror från olika år, behöver man göra en så kallad graddagskorrigering. Då korrigerar man avläsningen av energiåtgången med hänsyn till att utetemperaturen skiftar år från år. Det kan man ofta få hjälp med av sin leverantör.
Det viktigaste när man vill spara energi är att ta reda på vad energin används till och att veta hur värmesystemet fungerar, anser Jan Lemming.
- Och man måste ha koll på sina grejer. En läckande toalett kostar 5 500 kronor på ett år, en droppande varmvattenkran ännu mer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!