Med inspiration från Botaniska trädgården

För odlingsintresserade i Uppsala är Botaniska trädgården en självklar källa till inspiration. Vi passar på att få tips och råd från trädgårdsmästarna på plats.

Dahlia. Visste du att du kan övervintra dahlior? Gräv upp rotknölen och förvara svalt under vintern.

Dahlia. Visste du att du kan övervintra dahlior? Gräv upp rotknölen och förvara svalt under vintern.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2014-09-26 10:19

– Det här är egentligen inget som jag går i gång på, säger Tomas Zicha och sveper ut med handen.

Vi står vid den överdådiga ettårsrabatten där färgsprakande dahlior, sommarrudbeckia, chokladblomma, solhatt, jätteverbena och andra blommor strålar i sensommarsolen.

– Jag tycker bättre om växterna bland stenarna därborta, säger han, de som blir så här stora, och måttar tre centimeter mellan tummen och pekfingret.

Kanske låter det inte som något för en vanlig trädgårdsodlare, men vi får anledning att komma tillbaka till stenarna sen.

Den vanliga uppsalabon som strosar genom Botaniska trädgården är kanske övertygad om att det krävs en hel armé av trädgårdsmästare för att få det lika fint hemma i den egna täppan. Men med rätt förberedelser och rätt val av växter kan man förvänta sig fina resultat även därhemma. Siktar man på ett lika prunkande blomstersnår som det vi nu står vid finns dock ett nedslående faktum:

– Många av de här växterna odlas i växthus först och planteras ut först när de är ganska stora, avslöjar Margaretha Eidenert.

Annars skulle de kanske inte hinna nå full blomningsprakt innan frosten slår till och de obönhörligt vissnar ner. Man vinner tid och storlek helt enkelt.

Men visst kan man du få en fin ettåringsplantering även utan förodling i växthus. Det allra viktigaste är förarbetet. Inga genvägar finnes. Här måste vara absolut ogräsfritt till att börja med.

– Kirskål, kvickrot eller åkervinda till exempel. Har du det i din plantering kan du lika gärna låta bli att plantera. Ogräset kommer att ta över, säger Tomas Zicha

– Det bästa är svart markduk, och att täcka området i tre säsonger. Inte så tilltalande kanske, men det är det enda som verkligen fungerar, säger Tomas Zicha och tillägger att om man lägger jord eller sand ovanpå och planterar annat för att dölja duken så täcker den sämre och ogräset kan tränga upp ändå.

– Eller om det ogräsbevuxna området inte är så stort kan du gräva ur och sila ordentligt, och nypa bort alla nya plantor så fort de kommer upp, föreslår Margaretha Eidenert.

När det är helt fritt från ogräs gäller det att jordförbättra, och att grundgödsla på våren.

– Och sen fortsätta gödsla ettåringar hela sommaren, lite åt gången, säger Margaretha Eidenert.

Fleråriga växter ska man sluta göda i början av juli, men ettåringar behöver näring under hela blomningen. Och en sak till: nyp bort vissna blommor för att stimulera till ny blomning. Med de här knepen ska du kunna få din ettårsrabatt att blomma hela sommaren.

När det gäller träd och buskar har de flesta i Botan en så kallad spegel av flis runt sig. Det är för att hålla ogräs borta, men även vanligt gräs, som helst inte ska växa hela vägen in till stammen eftersom det då stjäl näring.

– Och ska du ha flis runtom ska du absolut inte göra så här, säger Tomas Zicha och kupar upp flisen till en hög runt stammen på ett mindre träd.

– Då kan det bli för fuktigt och barken faller av. Stambasen måste vara fri, säger han, och slätar ut flisen bort från stammen igen.

För den som inte vill ha flis runt fungerar olika sorters marktäckare bra till att hindra gräs från att växa invid stammen. Olika nävor till exempel, och revsuga, skuggröna eller sockblomma är bra val.

Strax bortanför oss ligger ett sandigt, tättbevuxet område med upphöjda bäddar. Så här under sensommar, tidig höst är mycket överblommat här.

– Men du skulle se vad vackert det är här i juni-juli, säger Margaretha Eidenert.

Här har man skapat en jordmån för perenner som kräver väldränerad mark för att växa.

– Flera av de här skulle ruttna i vanlig trädgårdsjord, säger Tomas Zicha och pekar ut över den böljande odlingen, med bland annat iris, timjan, pioner, lökväxter och lavendel.

Här handlar det om att lägga på sand i ett ordentligt lager så att vattnet kan rinna undan från växternas rötter.

– Men använd inte sandlådesand, den är för fin. Skaffa rörgravsgrus, som också kallas natursand, med en grovlek på 0-8 millimeter, påpekar Tomas Zicha.

– Många här i trakterna klagar på att de planterar solhatt och lavendel som bara dör. Men de kan faktiskt övervintra ute, om det bara är väldränerat, tipsar han.

Ett annat tips är att plantera i stenskrevor, och sprickor i stenhällar. Vi har kommit fram till Tomas Zicha favorit, den nyanlagda stenträdgården med fjällväxter, som invigdes i våras. För en vanlig tomtägare är det kanske inte aktuellt med den ytterst sparsmakade växtlighet som fjällvärlden kan frammana. Men att använda stenar i sin odling är en bra idé även för vanliga odlare. Stenarna håller nämligen värmen och fungerar som ett slags element för omkringliggande växtlighet.

– Stenar kan du använda i alla perenna planteringar, förklarar Margaretha Eidenert. Men de är inte att rekommendera i grönsaksodlingar eller ettårsplanteringar, eftersom du behöver bearbeta jorden där ofta.

– Ja, har du stenar eller stenhällar i din trädgård ska du utnyttja och framhäva dem, tycker Tomas Zicha.

Varför inte fylla sprickor och håligheter i dem med natursand och mindre stenar? Här kan du sedan plantera sådant som stenbräcka, olika nejlikor och taklök till exempel.

– Vi har till och med fått frilandskaktusar att växa utomhus tack vare stenarna i planteringen, berättar Tomas Zicha och visar några taggiga exemplar i en rabatt en bit bort.

Visste du

... att Botaniska trädgården tillhör Uppsala Universitets museer och består av två delar om totalt 10 hektar. Uppdraget är att inspirera och visa på växtvärldens mångfald och att hålla ett växtsortiment för utbildning och forskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!