Servicenäringarna längs dagens
— Därför är det nödvändigt att öka invånarantalet så att vi kan behålla skola, butik, bensinmack och barnomsorg, säger Erik Winding, potatis- och grönsaksodlare och aktiv i företagarklubben.
Sänker kostnader
Hans företag Upplands trädgårdsprodukter kommer att tjäna på motorvägen. Den kommer att sänka transportkostnaderna. Samma sak gäller andra företag som inte är direkt beroende av dagens
@3a Text:Men näringsidkarna längs
— Jag hoppas på en inflyttning som kompenserar för de kunder vi tappar när E 4 flyttar, säger Susanne Deremar, som förestår Ica-butiken där också ortens postservice finns.
Ica är inte lika beroende av E4-trafikanterna som Preem-macken, den enda av ortens tre bensinstationer som är bemannad. Ägaren Magnus Andersson är ändå inte särskilt bekymrad.
— Motorvägen har vi väntat på i 20 år. Den är inte positiv för oss, men den gynnar i stället hela regionen. Det gäller att se möjligheterna, säger han.
Magnus Andersson vill inte svara på om han har planer på att flytta bensinstationen närmare motorvägspåfarten, som blir 800 meter söder om samhället.
Han räknar med att hälften av kundbesöken görs av ortsboende. Förutom bensin erbjuder macken livsmedel och spel, ett solarium och en tvätthall.
— Det gäller att få dem att fortsätta handla, säger Magnus Andersson.
Chauffören Maria Sundin från Sundsvall kör på rutten Umeå— Stockholm och stannar ofta vid Preem-macken i Månkarbo på uppvägen för att tanka. Hon kommer in och betalar och förser sig med kaffe och pepparkaka.
— Jag ska självklart fortsätta att tanka här. Det blir ingen omväg att åka av i Månkarbo och fortsätta gamla vägen till Mehedeby, säger hon.
Oklart för grillen
Månkarbogrillen ett stycke bort är i hög grad beroende av vägkunderna. Men det är ändå inte givet att den måste slå igen när genomfartstrafiken i stort sett upphör.
— Det vet man inte, vad som ska hända. Jag avvaktar, säger ägaren Bonny Söderberg.
Anette Karlsson är delägare i garn- och presentbutiken Månkarboboden. Omkring 40 procent av hennes kundkrets utgörs av genomresande.
— Jag hoppas att de fortsätter att åka den här vägen, säger hon.
Stänger på vardagar
Monica Storks kafé Syltkrukan några hundra meter från E 4 vänder sig också till trafikanterna. Hon räknar kallt med en stängning.
— På vardagarna. Det blir bara helgöppet framöver. Eller kanske blir det en lokal pizzeria av kaféet, säger hon.
Hennes syltkokeri berörs inte av vägbytet. Det mesta som produceras där avsätts på andra marknader.
Monica Stork är ordförande i företagarklubben. Den bildades för fyra år sedan när beslutet om motorvägsbygget kom. Klubben ska marknadsföra Månkarbo. Både Monica Stork och Erik Winding är övertygade om att motorvägen kan vändas till en fördel för Månkarbo.
Tierps kommun äger ett 20-tal tomter i Månkarbo. Vatten- och avlopp är framdraget, men tomterna är obebyggda. Kommunen har inte gjort några ansträngningar för att sälja dem.
— De finns på kommunens hemsida och folk som är intresserade hittar dem, men vi är tacksamma om företagarklubben står för marknadsföringen, säger kommunens fastighetschef Paavo Rantanen.
Vinden vände
Kommunens tomtförsäljning stod still i tio år fram till förra året, då vinden plötsligt vände. Kommunen sålde tomtmark främst i Tierps köping, men även i Månkarbo.
Kommunens tomtpris är 85 kronor per kvadratmeter. Anslutningsavgiften till va-nätet är 75 000 kronor. Med bygglovet inräknat kostar det omkring 200 000 kronor att börja bebygga en normalstor tomt i Månkarbo.
Fastighetsmäklaren Örjan Strömberg i Tierp bekräftar att den positiva villaköpartrend som har känts av i Tierp och andra pendlarorter längs Upptåget de senaste åren har spritt sig även till Månkarbo, en kommande bilpendlarort.
— Det finns stora förväntningar på motorvägen. Månkarbo blir attraktivt för Uppsalaborna. Priserna på villor i Månkarbo är bara hälften så höga, säger han.
Vad säger då vetenskapen om Månkarbos chanser efter 2007? Susanne Stenbacka är filosofie doktor i kulturgeografi vid Uppsala universitet. Hon disputerade med avhandlingen "Landsbygdsboende i inflyttarnas perspektiv. Intention och handling i lokalsamhället."
— Det vi vet om hushåll som vill bo på landet är att det ofta är barnfamiljer. Det som är viktigt är lokalsamhällets karaktär, till exempel föreningsliv och skolor. Det kan bli viktigt för Månkarbo att visa att det är ett levande samhälle och inte enbart en sov- eller pendlarort, säger hon.
Och på Månkarbos plussida står just ett livligt föreningsliv. Särskilt är barn- och ungdomsidrotten livaktig.