Många krukväxter tål minusgrader

Äntligen är det vår i luften. Pynta med vackra färgstarka vårblommor i kruka på trappa, balkong eller i trädgården. Färgglädjen varar länge och många växter tål flera minusgrader bara de får vänja sig först.

Foto: Inger Palmstierna

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-03-24 11:33
Det finns flera vackra växter att sätta utomhus för att få färg i trädgården. Penséer tål den ömsom kalla, ömsom varma våren bra. De finns i mängder av klara och milda färger, från vitt till svartrött över gult, rosa och blåviolett. Varje år kommer nya sorter. I vår lanseras bland annat milt isrosa och flerfärgade sorter. Vitt är också efterfrågat, både helt vita och flerfärgade med vitt. När det finns så många fina färger är det lätt att kombinera grupper som passar exakt till husets färg, krukans färg, går i födelsedagsbarnets favoritfärg och samtidigt lyser upp på trappan.

När det gäller sommarblommor man planterar lite längre fram är det viktigt att ha stora krukor. Då kan plantorna växa till och blomma länge. Penséer och andra vårblommor skall inte stå så länge i krukan, vi vill gärna byta ut dem i juni. Därför behöver de inte heller en så stor och märkvärdig kruka. Penséer, primula, bellis, förgätmigej, lundviva och ranunkler är alla ganska små och låga växter. De passar i en liten korg eller låg kruka. Tre plantor i en liten korg är en välkommenhem hälsning varje dag, mer behövs inte.
Penséer blommar väldigt länge om man sköter dem. När det är dags för sommarblommorna att ta över kan man plantera penséerna i halvskuggan någonstans i en rabatt där det ser tomt ut. Klipp bort vissna blommor och plantera dem ordentligt i lucker jord så blommar de i stor sett vidare hela sommaren om man vattnar och gödslar.

Minipenséer kallas de småblommiga sorter som kommer allt mer i på marknaden. Det finns flera typer, de som har mindre blommor och de som har lika små som en vild viol. Sorterna med riktigt små blommor är släkt med styvmorsviol och extra vädertåliga. Blomman är liten men det kommer många fler. Blir en förstörd av dåligt väder märks det knappt. Däremot ger de inte riktigt lika massiv färgprakt som de storblommiga sorterna. Sorter med mittemellanstora blommor är mindre tåliga än de små men mer tåliga än de stora. Blanda gärna sorter med stora och små blommor i samma eller matchande färger så får man alla fördelar.

Lika färgstarka och tåliga som penséer är primula av olika slag. Den vanliga trädgårdsvivan säljs som krukväxt hela vintern. Trots det tål den att stå ute om den får vänja sig stegvis och man börjar en dag när det är varmt.
Lundvivan används mest som utplanteringsväxt och har en lite högre blomstängel. Den är fin med penséer, planteringen får lite höjd och bladen täcker jorden bra.

Tusensköna, som också säljs med namnet bellis, är en gammeldags trädgårdsväxt, som finns förvildad i många trädgårdar. De plantor man köper i kruka har större, flottare och mer färgstarka blommor. Primula och pensé finns i blå nyanser men de är lilablå i tonen. Riktigt klart lysande flaggblå är bara förgätmigej. Liten och nätt med små blommor ser plantan inte mycket ut i krukan men färgen är fantastisk. Samplantera med gult, vitt eller rosa i en låg kruka. Blomman är så liten att den försvinner i en stor kruka.

Man kan plantera flera slags vårblommor i krukan. För att fylla upp, få lite mer höjd eller extra fina färger kan man blanda in andra växter som man egentligen inte tänker på som vårblommor.
Gräs kan vara fina, både torra och friska i brons, silver eller grått. Lökväxter är fint, blad av påskliljor eller krokus är mycket dekorativt. Perenner som grönskar tidigt blir fina i samplantering fast de inte blommar. När sommarblommorna ska ha plats planteras vårplantorna ut i trädgården. På så vis blir för kostnaden för köpta plantor i vårkrukan delad på två, plantorna används igen.

Kryddväxter kan också användas som samplanteringsväxt. Det finns redan nu grönskande plantor att köpa. De kan vara känsliga för kyla i början, låt dem vänja sig genom vara ute dagtid och inne på balkong eller altan kalla nätter. När vårkrukorna töms planteras kryddorna ut i trädgården och kan skördas på vanligt sätt under sommaren. Dubbel nytta och dubbel glädje som varar länge.



Kruktips

Krukorna kan vara allt möjligt. En avdankad karott, udda porslinsskålar, en plastbunke, kakburk eller annat överblivet från köket. Flätade korgar i pil, gammal trälåda, docksäng, emaljerat tvättfat eller liten spann, det är fritt fram att rota längst in i skåpen. Antingen gör man hål i botten av kärlet eller så bottnar man med minst 5 cm grus eller lecakulor och vattnar försiktigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!