Många bunkrar burkar

I år skärps EU-kraven för att minska de miljöfarliga lösningsmedlen i målarfärger. Färgföretagen satsar för fullt på att hitta nya alternativ. Samtidigt passar kunderna på att bunkra upp med gammal färg.

Mikaela Österman på Alcrobutiken.

Mikaela Österman på Alcrobutiken.

Foto: Hans E Ericson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-09-25 08:00

För tre år sedan kom ett direktiv från EU som reglerar halterna av lösningsmedel i målarfärger. Framför allt handlar det om lacknafta, som traditionellt varit vanligt som lösningsmedel i oljefärger. I år skärptes kraven från EU ytterligare. Men för Sveriges del innebär skärpningen ingen större skillnad.
– I Sverige har vi redan gått över till andra metoder, framför allt av arbetsmiljöskäl. Man märkte att de som andades in ångorna mådde dåligt. I övriga Europa påverkar skärpningen mycket mer, säger Emma Andersson på Sveriges Färgfabrikanters förening.

Lösningsmedlen är både farliga för de som arbetar med dem och för miljön. När ämnena når luften bildas marknära ozon, som kan skada växter och djur. För att måla om ett hus går i genomsnitt 50 liter färg åt. Lacknaftan i så mycket lösningsmedelsburen färg ger lika mycket marknära ozon som två varv runt jorden med en bil.
De senaste åren har vattenburna färger blivit allt vanligare på den svenska marknaden, särskilt när det gäller inomhusfärg. Men skiftet har mötts av en hel del skepticism. Att det inte blir lika snyggt och att färglagret inte håller lika länge är några vanliga invändningar. En annan är att det tar längre tid att måla med vattenburna färger eftersom färgen inte torkar lika snabbt.
– Men så är det inte med dagens färger. Det har satsats mycket på produktutveckling. I dag finns det inga argument kvar för att behålla lösningsmedelsburen färg, säger Emma Andersson.

Lösningsmedlets främsta uppgift är att hålla färgen flytande så att den går att måla med. Färgföretagen har varit beredda på de skärpta kraven. På Alcro-Beckers utvecklades den första vattenburna färgen för femtio år sedan. Resultatet blev inte helt lyckat. Bindmedlet i färgen blev svårlösligt utan lacknafta. I dag är företagets mål att ta bort lösningsmedlen helt och hållet.
–  I början var det en del barnsjukdomar, men nu fungerar produkterna så bra att vi känner oss trygga med att ta bort de lösningsmedelsburna, säger Elisabet Sahlin som är miljöchef på Alcro-Beckers.
På Flügger färg i Uppsala har man märkt att kunder köper på sig målarfärg med lösningsmedel sedan skärpningen kom. Framför allt handlar det om män över 70 år.
På Alcro-butiken i Uppsala gör man en liknande reflektion. Äldre målare föredrar de gamla oljefärgerna med lacknafta i och passar på att köpa upp ett eget lager innan produkterna fasas ut helt.
– De vill ha det för att de alltid kört med det. Men vatten är minst lika bra, säger säljaren Mikaela Östman.

Magnus Larsson, som arbetar som målare i Uppsala, känner däremot ingen sorg över förändringen. Han har nästan alltid arbetat med vattenburen färg.
– Visst, den flyter kanske inte ut lika bra. Men det blir lika snyggt ändå, säger han.
På Upsala Färg finns få burkar med lösningsmedelsburen färg kvar. Men här märker man inte heller av någon större efterfrågan.
– Jag tror att den typen av färg kommer att försvinna inom kort. Kunderna är inte ute efter lösningsmedlet utan att slutresultatet ska bli bra, säger butikschefen Johan Lindqvist.
Enligt Johan Lindqvist är den största skillnaden att färger utan lösningsmedel torkar långsammare. En del kunder är oroliga för att vattenburna färger är mindre motståndskraftigt mot mögel än de äldre oljefärgerna med lacknafta. Men det stämmer inte, menar Johan Lindqvist.
– Det är inte färgens fel. Att det blir svarta prickar handlar mer om saker som klimat, fuktighet och nedfall från luften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!