Mäklare lockar med låga priser - Uppsalaspekulanter hårt drabbade
Priserna i bostadsannonserna i Uppsala är så lågt satta att de strider mot god mäklarsed och branschens eget interna regelverk, visar UNT:s granskning. I mer än var sjunde lägenhetsförsäljning steg priset med över 30 procent från det annonserade priset. Mäklarsamfundet vill nu sätta stopp för de osunda marknadsföringsmetoderna.
Bostadspriserna blir ofta mycket högre än utgångsbudet i annonsen.
Foto: Hans E Ericson
Metoden, som började användas i Stockholm och Uppsala för drygt fem år sedan, är nu så spridd att konsumenterna har svårt att lita på uppgifterna i bostadsannonserna. Enligt såväl Fastighetsmäklarnämnden som Mäklarsamfundet strider vilseledande uppgifter i annonser mot god mäklarsed, Konsumentverkets riktlinjer, mäklarlagen och marknadsföringslagen.
Uppsala hårdast drabbat
- Vi måste ta i med krafttag mot detta. Utgångspriserna måste bli rimliga. Som det är nu är det inte ovanligt att priset på en fastighet går upp med mer än 30 procent, och då handlar det knappast om vederhäftig marknadsföring, säger Solweig Lindell-Solberg, ordförande i Mäklarsamfundet som är fastighetsmäklarbranschens organ.
- Uppsala tillsammans med Stockholm är hårdast drabbat i Sverige, säger hon.
Att de annonserade priserna är låga i Uppsala visar UNT:s egen granskning av 81 lägenheter utannonserade i UNT under perioden 618 oktober förra året.
Udda fall
En jämförelse mellan priserna i annonserna med hur mycket de senare faktiskt såldes för visar det sig att mer än var sjunde lägenhet (15 procent) hade stigit med mer än 30 procent i pris. Några lägenheter hade ökat med mer än 40 procent och en lägenhet på Väderkvarnsgatan såldes för ett pris som låg 58 procent över det annonserade priset.
- Priset på lägenheten på Väderkvarnsgatan var för helt klart för lågt satt, men det var samtidigt ett udda objekt. Det var väldigt svårt för mäklaren att hitta ett korrekt pris. Lägenheten var fantastisk, men tvåor på Väderkvarnsgatan går inte normalt för 1,2 miljoner kronor, säger Elisabeth Mattson-Barkman på Svensk Fastighetsförmedling.
Välkomnar samordning
Widerlöv & Co är den fastighetsmäklare som i UNT:s granskning har störst avvikelse mellan annonserade pris och försäljningspriset - i snitt nästan 20 procent.
- Det kan bero på att vi säljer betydligt fler lägenheter i centrala Uppsala, där dessa stora prisökningar är vanligast, säger Hans Moberg på Widerlöv & Co.
- Vi försöker ta itu med problemet genom Bostadsguidegruppen, men det är mycket bra att Mäklarsamfundet försöker få en samordning om detta. Avvikelser på mer än 20 procent är direkt olämpligt, säger Hans Moberg.
I UNT:s granskning låg avvikelsen för Widerlöv & Co:s fastigheter på mer än 20 procent i 11 fall av 24.
Fem procent okej
Hur stor avvikelse från det annonserade priset som är rimligt är svårt att säga. Fastighetsmäklarnämnden (FMN) vill inte uttala sig om några generella siffror, medan Mäklarsamfundet uppger att avvikelser på över 30 procent är helt orimliga, men att man kan misstänka oegentligheter långt tidigare.
- Avvikelser på 20 procent måste man ifrågasätta. Det förefaller vara en alltför stor skillnad. Närmare fem procent tycker jag är rimligt, säger Solweig Lindell-Solberg, ordförande i Mäklarsamfundet.
På Riksmäklaren, som i UNT:s granskning har en avvikelse på i snitt 8,5 procent, håller man med:
- Över 20 procent är helt fel. Mellan noll och tio procent är rimligt. Vi har varit kritiska mot det rådande systemet en längre tid, men vi har varit tvungna att anpassa oss efter det. Kunderna förutsätter att priserna är lågt satta i annonserna, men det är nästan omöjligt att veta hur lågt, säger Tiit Lüllmaa på Riksmäklaren.
Samtliga mäklare UNT har pratat med välkomnar Mäklarsamfundets initiativ. Om kampanjen slår väl ut borde detta få en snabb effekt - utgångspriserna i annonserna kommer i sådant fall att bli betydligt högre den närmaste tiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!