Mäklare blev årets ''gasell''

En tidig satsning på internet och flera års hausse på bostadsmarkanden har givit Uppsalamäklaren Widerlöv & Co vind i seglen. När priserna nu stagnerat satsar bolaget mer på villaförsäljningar. Målet är en fördubbling de närmaste åren.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-12-28 11:11
Widerlöv & Co har utsetts till årets gasellföretag i Uppsala län av ekonomitidningen Dagens Industri. Med en tillväxt på 402 procent de senaste tre åren har Widerlöv slagit ut alla konkurrenter.
- Det är ju jätteroligt föross, speciellt därför att vi är den första mäklarfirman i lan-det som hamnat i topp, säger Tomas Widerlöv som äger bolaget tillsammans med brodern Stefan och kompanjonen Hans Moberg.

Nytänkande gav framgång
Nycklar till framgången har enligt Tomas Widerlöv dels varit nytänkande, dels den kraftiga uppgång mäklarbranschen haft i Uppsala och Stockholmsregionen.
— Branschen har tidigare varit mycket konservativ. Så redan från start bestämde vi oss för att utnyttja internet. Ledstjärnan har varit att göra köp och försäljning så enkelt som möjligt för kunderna. Vi var först i landet med att lägga ut våra objekt på en egen hemsida. Det var -95, samma år som kommunikationsminister Ines Uusman sade att internet bara var en fluga, säger Tomas Widerlöv.
Mäklarbanan har han haft i tankarna sedan 20-års åldern. Trots det valde han att studera ekonomi. Brodern Stefan läste datateknik.
- Vi var kanske lite för unga i slutet av 80-talet. Men efter att ha gått den nystartade mäklarlinjen på högskolan i Gävle så beslutade vi oss för att starta företaget, säger Tomas Widerlöv.
I dag är Widerlöv & Co en av de fem största mäklarna i Uppsala, specialiserad på bostäder i attraktiva lägen.

Tillbaka i Storvreta
Själv bor Tomas Widerlöv i Storvreta.
- Jag är uppvuxen där och har flyttat tillbaka med familjen efter att ha bott i Uppsala. Det är ett bra ställe att växa upp på. Storvreta blir allt mer attraktivt med nya E 4, Upptåget och skidcentrum, försäkrar han.
Marknaden i Uppsala tror han har planat ut.
- Vi har nog sett toppen på den här försäljningscykeln. Men jag tror inte att vi kommer att få se några dramatiska prisfall. Om några år kommer det nog att börja röra sig uppåt igen, men mycket hänger på hur räntorna och arbetsmarknaden utvecklas.
UNT: Har bostadspriserna blivit för höga?
- Priserna i dag ligger på, eller strax under, "all time high". Men det är svårt att tycka till om marknaden — kan den ha fel? Man ska komma ihåg att den uppgång som skett har varit från en mycket låg nivå. För tio år sedan var det väldigt billigt, säger Tomas Widerlöv.
Den kritik för höga arvoden som riktats mot mäklarna tar han med ro:
- Man måste se det över tiden. Vi har tjänat bra under några år. Men det ska jämföras med de år förtjänsterna varit låga. De första fem åren var väldigt tuffa för oss.
— Arvodet innehåller mer än mäklarens lön, som kostnader för flyttstädning, försäkringar och besiktningar. Det är inte många av våra kunderna som tycker att arvodena varit för höga, när de svarar anonymt.
Det som gör jobbet roligt är inte pengarna utan variationen och de många människorna. En mäklare ska både vara "jurist, ekonom, säljare, psykolog och helst också ingenjör".
UNT: När är du nöjd med en affär?
- Visst är det roligt när en säljare har fått bra betalt för sin bostad.
— Men jag tycker nog det är en större bedrift att få ihop en affär och i slutänden få alla parter nöjda med resultatet — exempelvis när köpare och säljare efter en besiktning inte är överens om vare sig priset eller husets skick, säger Tomas Widerlöv.
Det innebär också mycket arbete. Han har ofta jobbat upp emot åttio timmar i veckan de senaste tio åren.
Under hösten har Tomas Widerlöv dock trappat ned och ska se över företagets organisation.
- När jag har tid så spelar jag gärna golf. Jag brukar också åka skidor ett par gånger per år, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!