Löken skjuter skott i kylskåpet

Om man lägger den vanliga gula löken i kyl eller sval kan den få för sig att det är vår och börja skjuta skott. Den kan också tro att det är höst och börja bilda rötter. Det beror på att även snabbköpsinhandlad lök minns sitt ursprung på stäppen.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-02-13 10:36
Annars finns det två sätt att lagra lök: i vinterkyla eller i sommarvärme. I båda fallen manipuleras löken att inta viloläge och är därvidlag skäligen lättlurad.
De svenska yrkesodlarna på Öland tillämpar principen med vintervila. Sedan löken tagits upp på hösten och torkats, lagras den vid 65 procents luftfuktighet i en temperatur av mellan noll och två plusgrader. Blir det för kallt fryser löken och blir glasartad. Vid högre temperatur, som i kyl och sval, inträder inte vintersömnen.
— Lägg aldrig löken i kylen, säger odlingsrådgivaren Sven-Åke Nilsson vid branschorganisationen Kalmar-Ölands trädgårdsprodukter.

Bör fövaras framme
Han säger att det bästa är att förvara löken framme i köket, luftigt i en korg. Han tycker att det också erbjuder en vacker syn och en trevlig känsla.
Det viktigaste skälet till att yrkesodlarna håller sig till vinterprincipen torde vara ekonomiskt. Dels kräver lagring i över 20 plusgrader mycket energi, dels förlorar löken i vikt vid varmlagringen. Löken torkar och får fler lager av det gulbruna pappersartade skalet. Dessa skal kan för all del också komma till nytta, som vid färgning av ägg till påsk.
—Ja, till vår produktionsanläggning på Öland kommer det konsthantverkare och hämtar säckvis med torra lökskal, säger Sven-Åke Nilsson.
Sveriges viktigaste lökodlingsdistrikt är sedan länge Öland. Men yrkesodling förekommer också i bland annat Skåne och Mellansverige. Av den totala svenska konsumtionen av gul lök och rödlök, på 55 000 ton, uppgår den inhemska produktionen till 35 000 ton. Den mesta importen sker mellan april och augusti och kan då vara så långväga som från Nya Zeeland och Tasmanien.

Känner sig som hemma
De goda odlingsbetingelserna för lök på Öland består i en jordmån med bland annat hög kalkhalt och i ett klimat med tidig vår och varma soliga somrar. Öland är ju det närmaste till stäpp man kan komma i Sverige och löken kan därmed känna sig som hemma.
Gul och röd lök (Allium cepa) kommer ursprungligen från Centralasien där den fortfarande växer vild i sina ursprungsformer. Löken har anpassat sig till det bistra stäppklimatet med kalla vintrar och torra heta somrar — perioder då det inte är någon idé att försöka växa.
Löken är tvåårig. Första året samlar växten näring i löken och, om den inte blir uppäten, används näringen till att producera blommor och frön under det andra året. I livscykeln är sommarhettan en signal till avmognad.
Samma ekologiska princip gäller också flera prydnadslökar och förklarar varför till exempel en del botaniska tulpaner inte vill blomma i vårt klimat. Hängivna odlare anlägger då en så kallad lökbädd i soligaste läge, med ytterst genomsläpplig jord och monterar en glasskiva som tak — allt i syfte att efterlikna en torr och het stäppsommar. Det heter att löken ska bakas. Ett enklare alternativ kan vara att sätta lökarna intill torra husgrunder.
Sommardvalan är alltså den fas i växtens liv som utnyttjas när man lagrar lök i värme. Torrt, luftigt och över 20 grader är rådet. Många hobbyodlare har funnit att det är den säkraste metoden. Löken håller sig längre och risken för röta och mögel minskar. Fast den torkar alltså lite. Att i hemmet åstadkomma en konstant temperatur på mellan noll och två plusgrader låter sig sällan göras. Däremot har de flesta tillräckligt hög värme i köket. Man måste dock gå igenom förrådet med jämna mellanrum för att rensa ut lökar som börjar mögla och, inte minst, för att ta vara på dem som ändå börjar skjuta gröna skott. Mitt i vintern får man då en doft och en smak av sommar och sol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!