Ljusarkitekten: "Se hemmet som en scen"

Glöm taklampan mitt i taket. I ett hem är det en annan typ av belysning som behövs, menar ljusarkitekten Kai Piippo.

Filter med motiv som projiceras mot en vägg är ett kul sätt att piffa upp sovrummet på.

Filter med motiv som projiceras mot en vägg är ett kul sätt att piffa upp sovrummet på.

Foto: Ljusarkitektur

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-25 10:11
Enligt en undersökning som ett stort bostadsbolag har låtit genomföra är det främst tre saker som de boende vill ändra på. De vill ha bättre förvaring, mer lättstädat - och bättre belysning.
Ändå är det fortfarande standard med uttag för armaturer mitt i taket i varje rum. Ljusdesignern Kai Piippo menar att den tiden borde vara förbi.
- Den standarden utvecklades på 30-talet. Det är dags att ta nya tag nu, säger han.

I stället menar han att man ska tänka på hemmet som en scen, där ljuset anpassas efter tillfälle. Inte så märkligt kanske, med tanke på att Kai Piippo började sin karriär som ljussättare på teatern. I dag är han en av Nordens absolut främsta ljusarkitekter som ljussatt allt från ishotellet i Jukkasjärvi till designhotellet Nordic light hotel i Stockholm, och privata hem i såväl Norden som USA och Dubai. De privata uppdragsgivarna är oftast stadda i kassa, för tillfället arbetar han bland annat med en villa i tiomiljonersklassen där ljuset planerats från första pennstrecket.
- Självklart är det bättre att anlita en ljusarkitekt så tidigt som möjligt i byggprocessen, då har man störst möjligheter och ofta sparar det pengar i slutändan.

Men det går också förändra ljuset där hemma med mycket enkla medel. En vanlig ljusslinga, eller "kebabslinga", som Kai Piippo kallar den, tillhör - lite otippat - hans egna favoriter.
Ovanpå en garderob eller fäst under sängen, så att själva slingan inte syns, kan den nämligen göra oanad effekt.
- Det gäller att våga experimentera och prova olika ljuskällor och armaturer. Och man ska inte stirra sig blind på själva designen, utan se till vilket ljus den ger.
Ett bra sätt är att ljussätta hemmet genom att tänka i öar av ljus, och koncentrera sig på det man vill ska framträda i rummet.
- Har man konst, bokhyllor eller annat man tycker är vackert, belyser man det. Allmänljuset är det sista man ska tänka på hemma, säger han.
Ett ordentligt allmänljus behövs ibland, men inte hela tiden. Det är dock bra när man till exempel städar och behöver se hemmet i ett ordentligt ljus.
Fakta: Kai Piippos tips och råd
+ Satsa på dimmer så kan du reglera ljuset efter behov. Vem köper en stereo utan volymreglage?
+ Tänk högt och lågt, inte bara mitt emellan. En ljusslinga dold under sängen eller ovanpå garderober kan ge ett fint allmänljus och ändra karaktären på rummet.
+ Gömda ljuskällor ger ofta ett behagligare ljus. Det är viktigt att man inte blir bländad.
+ Lågenergilampor är bra ur energisynpunkt men återger inte färgerna lika bra som glödljus eller halogen. Använd hellre lågenergi i utrymmen där trivselfaktorn inte är lika viktig, till exempel i tvättstugan. Från och med den 1 september förbjuds dock all nytillverkning av matta glödlampor genom ett EU-beslut - det gäller att tänka kreativt i alternativa ljuskällor.
+ Våga experimentera. Flytta runt armaturer, byt ljuskällor och rikta om spotlights. Låna hem armaturer och prova innan du bestämmer dig.
+ Sätt filter framför dina spotlights. Färgfilter eller filter med motiv som projiceras mot en vägg är ett kul alternativ till att måla om eller tapetsera.
+ Bygger du om eller till - se till att inte dra för lite el. Fler uttag ger större möjlighet att ljussätta bra.
+ Ha inte för bråttom. Fort blir ofta fel. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!