Svante Pettersson är ljusdesigner på Philips och medverkar regelbundet i Äntligen hemma på TV4. Han presenterar en vanlig diagnos för rum som saknar myskänsla.
– Om man hänger en lampa med rundspridande ljus högt upp mitt i taket, ger den ett jämnt ljus över hela rummet. Det ger ett ganska platt och intetsägande intryck av rummet. Lampan berättar liksom om allt i rummet på samma gång. Tar man däremot exakt samma lampa och flyttar den närmare mot en vägg, ändrar plötsligt hela rummet karaktär, säger han.
Nyckeln till det mysiga rummet ligger i att välja vad man vill belysa. Satsa därför på många ljuskällor och se gärna till att avskärma belysningen så att ljuset stannar precis där det behövs. Till exempel riktad mot en specifik del av rummet eller ett vackert föremål som man vill framhäva. Det gör man lättast med en skärm som inte släpper ut något ljus åt sidorna utan endast nedåt eller uppåt.
Mikael Settergren som är ljusdesigner på Seydon Ljusdesign, menar att man i första hand ska tänka på vilken funktion man vill ha i rummet innan man väljer typ av lampa.
– Placera lamporna i första hand där de behövs. Ett stort fel är att placeringar görs så att man blir bländad. Spotlights som riktas mot tavlor på en vägg får endast i undantagsfall göras från mitten av ett rum. Annars hamnar reflexer rakt i betraktarens ögon. Genom att använda en brant vinkel hamnar reflexen i stället på golvet, säger han.
I dag lägger många ner mycket jobb på att hitta lampor som är snygga och har en häftig design. Men både Mikael Settergren och Svante Pettersson råder alla att lägga mera krut på lampans egenskaper än på dess utseende.
– Jag brukar tala om skillnaden mellan lampsättning och ljussättning. Med lampsättning berättar lampan mer om sig själv som objekt än om rummet. Med ljussättning med till exempel spotlights handlar det mer om att få rummet att berätta om sig själv. Vi upplever ljuset, inte lampan, säger Svante Pettersson.