Ljus ger trädgården nytt liv

Med genomtänkt belysning kan man njuta av trädgården även under dygnets mörkare timmar.

Foto: Marianne Lind

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-05-12 01:00
Dröj dig kvar i trädgården när mörkret faller eller njut av den inifrån huset. Med dämpad och genomtänkt belysning i trädgården får den många fler användningsområden.
­- På det här sättet kan man uppleva trädgården även på kvällen och natten. Och det blir ett sätt att uppleva trädgården även inomhus, den kommer fram mer med ljus.

Det säger Marianne Lind som är landskapsarkitekt och ljusdesigner på företaget Retrea i Stockholm. Hon blev intresserad av utomhusbelysning när hon läste till landskapsarkitekt på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala och hennes examensarbete var att ljussätta domkyrkan utvändigt.
- I dag jobbar jag i princip heltid med ljus i offentliga miljöer och i parker och trädgårdar. Intresset för det här med belysning av gröna rum har verkligen växt på senare år, man märker att folk gillar det. Och det är väldigt roligt, att använda sig av ljus är som att måla med stora penseldrag, säger hon.

Med ljuset kan man alltså måla sin egen trädgård för att ge den liv även i mörker. Men nu pratar vi inte lyktstolpar vid infarten eller julkulörta ljusslingor i trädgrenarna.
- Nej, man ska tänka ljus och inte lampa. Bäst är oftast att belysa underifrån och då kan man gömma själva lampan under en bänk eller bland växterna så att den inte syns utan bara skenet från den, säger Marianne Lind.
Belysning kan riktas mot en husfasad, mot en häck eller buskage, över en trädgårdsgång, mot vackraste rabatten, i den lilla dammen, mot ett knotigt träd och en ståtlig buske. Med ljusets hjälp kan man också skapa ett uterum i trädgården där man kan sitta under mörka sensommarkvällar.
- Då kan man sätta belysningen runtomkring platsen och sedan ha ljus liggande på en spaljé eller något annat vackert som man har i blickfång.

Men innan man springer och smäller upp massa lampor i trädgården ska man tänka igenom det noga, säger Marianne Lind. Till exempel ska man se till att inte ha för starkt ljus från lamporna, då kan ljuset få motsatt effekt och få den obelysta delen av trädgården se mycket mörkare ut.
- Ögat vänjer sig vid den ljusaste punkten. Därför är det också viktigt att inte ha ljus som sitter så de bländar.
Man ska också tänka på miljön runtomkring - vilka ljuskällor finns där? Att belysa sin egen trädgård för starkt på bekostnad av grannarnas är varken snyggt eller bra för grannsämjan. Plus att less is more och man ska inte ha idrottsareneljus över trädgården, då går effekten förlorad. Och provbelys, provbelys, provbelys innan ljuskällorna permanentas, det är en helt annan sak att se en lampas sken i affären jämfört med att se den på plats i trädgården.

­För trädgårdsägaren finns på marknaden mängder av utomhusbelysning med olika finesser och varianter att välja på, och det är inte alltid så lätt att guida sig fram i djungeln av produkter.
- Jag skulle rekommendera att använda keramisk metallhalogen, det räcker med runt 20 watt. Det är lite dyrare men bättre än vanlig halogen. Ska man använda vanlig halogen bör man tänka på att den blir väldigt varm, säger Marianne Lind.
BELYSNINGSTIPS
- Belys med måtta och bara sådant du vill framhäva i trädgården
- Prioritera att belysa den delen av trädgården som är närmast huset
- Belys inte med för starkt ljus, det krävs inga stora kontraster för att få effekt
- Provbelys innan du permanentar ljuskällorna
- Tänk på elsäkerheten, ta hjälp av proffs om du känner dig osäker
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!