Lättodlad kärleksblomma

Tänk, snart är det åter tid för våra kejserliga pioner att få visa upp sig, helt ohämmat.

Foto: Anna Demert

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-05-22 09:00

Karin Boyes ord att det gör ont när knoppar brister är lätta att förstå då trädgårdens stora pionknoppar äntligen öppnar sig. Det är många som känner stor kärlek till sina pioner då de i full prakt öppnar sina färgstarka kronblad en kort tid på sommaren. Och det finns många sorter att välja bland. Tusen och åter tusen olika arter och sorter som blir alltifrån 45 centimeter till två, tre meter höga.

Många kanske avstår från att ha pioner i sin trädgård med tanke på den korta blomningen men det finns pioner som blommar fyra veckor eller mer och man kan också välja olika sorters pioner för att få en successiv blomning från sen vår till slutet av juli.
– Jag tycker att man ska besöka en park, handelsträdgård eller plantskola för att se hur blomningen ser ut. Vilken tid pionerna blommar och vilka typer av blommor man tycker bäst om. Ser man att någon pion i en park har ett kraftfullt flor så kanske det är den sorten man ska välja, säger Åke Johansson, f d stadsträdgårdsmästare i Borås.

– Som trädgårdsmästare älskar man ju alla växter men jag har fascinerats av pioner sedan femtiotalet och fördelen med pionerna är att jämfört med rosor så överlever pionerna flera generationer, de blir sällan angripna av löss eller svamp och de är lättskötta.

Pionerna har en sötma som dock kan locka till sig myror. Men skulle det mot all förmodan finnas några löss på blomman så tar myrorna hand om dem. Och det händer att en knopp svartnar och då kan den ha fått svamp.
– Men då är det bara att klippa av den knoppen.

Det är många som har en felaktig bild då det gäller pioner – att de är svårodlade, att de aldrig blommar om man flyttar en buske, att de är svårskötta.
I stället, säger trädgårdsmästaren Åke Johansson, att pioner är lättodlade, många sorter är härdiga i hela Sverige och man kan utan problem flytta en pionbuske från en plats till en annan i trädgården.
– Ofta har man satt ned rötterna för djupt i jorden. Då kommer inga blommor. Då är det bättre att ha en förhöjd växtbädd där man också vet att vattnet rinner av. Då jorden sjunkit efter några år kan man lägga på cirka två, tre centimeter igen, säger Åke Johansson.

– Sedan måste man komma ihåg att pioner inte är någon sällskapsväxt. De vill inte ha konkurrens av andra växter eller rötter. De kräver sin egna plats. Då har de chans att växa till sig och gör det gärna också.

SÅ LYCKAS DU MED PIONERNA

Pioner mår bäst av att planteras på hösten. Köper du en pion i kruka kan du plantera den under vår- och sommarsäsongen. Då ska vegetationsknopparna (knopparna som bildar blad) ner cirka 3–5 cm under jorden.
Pioner tycker om sol men ska helst få lite skugga på sig också så förlängs blomningsperioden.
Satsa på en bra växtbädd som gärna är lite förhöjd. Tänk på att buskpioner gillar lätt, djup mineraljord och örtartade pioner föredrar tyngre näringsrik och lerblandad jord. Lukt- och bondpioner trivs bäst i lerblandade jordar. Matjordslagret bör vara 50–60 cm djupt, inte för mager, gärna fukthållande men väldränerad. Se till att jorden är porös, därför är det viktigt att luckra upp jorden och gräva om i botten så att vattnet dräneras ut. Blanda i en näve benmjöl som gödsel i jorden. Använder man naturgödsel är 1 liter brunnen kogödsel lagom.
Plantera inte plantan för djupt. Trädpionernas vegetationsknoppar ska ned cirka 8-10 cm och för övriga pioner gäller 3–5 cm.
Som årlig underhållsgödsel är benmjöl lämpligt, som strös runt plantan alternativt väl brunnen kogödsel. Gödsla hellre för lite och oftare än bara en gång och för mycket.
Perenna pioner tål frost och kyla men har du pioner i kruka på balkongen så isolera krukan med 6 cm frigolit runt om och täck jorden vintertid.

Källa: Hermann Krupkes bok Passion för pioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!