Lättare att få hyreslägenhet

Medan det har lossnat på studenternas hyresmarknad och det nu för första gången på många år går att få bostad i Uppsala är det fortfarande svårt att få en hyreslägenhet om man inte är studerande. Men det finns signaler om en ljusning.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-01-25 00:00
AP Fastigheter har i dagsläget sju lediga lägenheter i Valsätra, tvåor till fyror.
— Vi har också märkt att kötiden har minskat drastiskt, det är en trend som inleddes redan förra våren, säger regionchef Pontus Rode.
Han menar att orsaken är en nedgång på arbetsmarknaden med sämre efterfrågan som följd.
— Uppsala universitets attraktionskraft är inte lika stark, och även i övrigt har inflyttningen minskat. Kanske skulle det se annorlunda ut om man visste att det faktiskt går att få en hyreslägenhet från den ena dagen till den andra.

Genomgångsbostäder
Det är inte hyresbilden som är den stora frågan, anser Pontus Rode. Men andelen bostadrätter är överrepresenterad på Uppsalas bostadsmarknad — och visst spelar också de låga låneräntorna en roll för intresset för att hyra — medan det byggs för få egna hem. Och för mycket hyresrätter:
— De nya hyresobjekt som byggs har en klar tendens att bli genomgångsbostäder och det är ingen stabil ekonomi i en sådan uthyrning. Min bostadspolitiska strategi skulle inte var att bygga fler hyresrätter i dag utan se till att underhålla en god standard i det bestånd som redan finns, säger Pontus Rode.
Uppsalahem, som har omkring 12 500 av Uppsalas sammanlagt 30 000 hyresrätter, har inte märkt av någon skillnad i efterfrågan när det gäller det äldre beståndet.
— Där är det kö. Det vill säga vi har ett stort antal intresseanmälningar, och vi uppdaterar just nu det registret. Det finns alltid ett tryck på hyreslägenheter med lägre hyror i centrala staden, konstaterar Johanna Hulander, informatör på Uppsalahem.
— Men det finns en tendens att det lättar lite, framför allt i nyproduktionen. Och ju större lägenhetsyta desto bättre är chansen att få hyra: Det är förstås färre som vill, eller kan, betala de högre hyrorna. Men något som är roligt med nyproduktionen är att vi har kunnat märka att för varje nyinflyttad så frigörs två "gamla" lägenheter — hos oss eller någon annan hyresvärd. Det ger ju fler chansen.

Bygger i planerad takt
Uppsalahem ser ingen anledning att backa på sin planerade nyproduktion.
— Nej, vi bygger i den takt vi har planerat. Vi har inga problem att få uthyrt, säger Johanna Hulander.
I likhet med Uppsalahem vill Drott hitta ett mer dynamiskt kösystem där den bostadssökande är mer aktiv.
— Vår kö har tidvis varit ganska lång. Och lite trög. Alla köande har knappast stått utan bostad, vilket ju har gjort det besvärligt att avancera för dem som verkligen har behövt en lägenhet, säger fastighetschef Petra Westin.
Drott har omkring 5 000 köande till företagets 1 000 lägenheter. Väntetiden ligger kring fem till sex år. Nu har man stängt sin kö igen efter att ha haft den öppen under förra året. I vår ska man i stället försöka förmedla sina bostäder direkt via hemsidan.
— En kö blir rättvisare, på det här sättet blir det mera "först till kvarn". Men under det första året kommer vi att ta särskild hänsyn till de som redan köar.

Smålägenheter
Drott har hyresrätter på norra Kvarngärdet, i Klockarängen och i en mindre fastighet på Bäverns gränd.
— Nu hoppas vi kunna förtäta på Kvarngärdet genom att bygga fler smålägenheter där, de är alltid mest attraktiva, säger Petra Westin.
— Jag upplever det som att Uppsalas hyresmarknad är låst. Har man fått en lägenhet gör man allt för att inte behöva släppa den ifrån sig utan att få något i stället, säger KJ förvaltnings Stefan Ekholm.
KJ har 200 hyresrätter med uteslutande centrala lägen. Och ett eget kösystem:
— Det verkar vara mest släktingar till de boende som ställer sig i kön, säger Stefan Ekholm, som konstaterar att det är en helt annan omsättning på företagets uthyrning i Norrtälje.
— Men större lägenheter kan det faktiskt gå att få också i Uppsala. Då kan kötiden stanna vid tre till fyra år.

20 års kö
Hos HSB, som har kö genom bosparande, uppger fastigheteschefen Hans Johansson att man har oförändrat få omflyttningar och att allt är uthyrt medan man på Uppsala kommuns fastighets AB — med 500 lägenheter i Kvarnen och Gottsunda, menar att trycket minskat något.
— Jag tycker att det finns en tendens till att marknaden lugnat sig något, säger fastighetsförvaltaren Christer Norling.
Ändå är kön till en hyresrätt i Kvarnen i snitt 20 år — det finns köande som väntat sedan komplexet uppfördes — och i Gottsunda tre till fyra år. Därför ser nu också Ukfab över sitt kösystem för att hitta en mer aktiv modell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!