Lätta kryddor för nybörjaren

I mars när morgnarna är ljusa och vårdagjämningen närmar sig kommer sommarens dofter och smaker närmare. Ett sätt att genast få något hemodlat i fönstret är att skära av toppar från en basilikaplanta köpt i affären, sätta dem i vatten och låta dem få rötter.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-25 10:11
Den rotade plantan sätter man sedan i en kruka. Man kan också så basilikafrön. Till skillnad från de flesta växter trivs basilikan på fönsterbänken även när elementet är på. Förutsättningen är att det är soligt och man vattnar ordentlig samtidigt som man ser till att plantan inte står i vatten.
- Den är så värmeälskande, men den vill också ha jämn fuktighet, säger Margareta Rosengren.
När plantorna tagit sig ska de toppas flitigt för att bli täta och buskiga. Bladen som man nyper bort kan förstås användas direkt - gott på en smörgås med tomatskivor.

Basilikan finns i över 60 olika varianter, färger och smaker. Margareta Rosengren menar att den grönbladiga är något lättare att få igång på våren medan den röda är tåligare på hösten. Utomhus kräver basilikan en mycket skyddad, varm och solig plats. Redan vid 12-13 grader blir den kylskadad. Därför passar den bra att odla i en kruka eller låda på balkongen eller i trädgården när värmen kommit. Med en tillräckligt stor kruka är det lättare att hålla rätt fuktighet.

Mexikansk dragon är en annan lättodlad ettårig kryddväxt som man kan fröså nu för senare utplantering. Den är en tagetes och får så småningom gula blommor, men då blir bladen, som ju är den del av växten man använder beska. Den fleråriga grekiska oreganon är Margareta Rosengrens tredje tips till hemmaodlaren som söker något enkelt. Också oreganons blad tappar sin goda smak när plantan börjar blomma.

En lite ovanligare kryddväxt är röd och grön shiso som sås på friland eller kruka och blir en halvmeter höga.
- De är dekorativa att använda i wokar och i sallad. Den röda är lite bitter och läggs med fördel i vinäger, det blir så vacker färg och den ger litet sälta, säger Margareta Rosengren.
Tid, utrymme och intresse sätter ramar för hur just din kryddträdgård ska utformas, nu eller längre fram.
Fakta: Lättodlade kryddväxter

I torr jord i soligt läge:
Salvia, timjan, malört, isop, lavendel, oregano, curryeternell (ej härdig), rosmarin (ej härdig).

I fuktigare jord i soligt läge:
Gräslök, persilja, citronmeliss, libbsticka, myntor, körvel.

Kryddväxter som kräver lite mer:
Dill, basilika, kinesisk gräslök, fransk dragon.

Ett- och tvååriga kryddväxter - sås varje år:
Dill, grönsakskvanne, dansk körvel, gurkört, koriander, fänkål, curryeternell, basilika, mejram, persilja, sommarkyndel.

Fleråriga kryddväxter:
Gräslök, vitlök, åbrådd, malört, fransk dragon, äkta johannesört, isop, lavendel, libbsticka, citronmeliss, myntor, björnrot, spansk körvel, kungsmynta, även kallad oregano, vinruta, salvia, vinterkyndel, balsamblad, timjan.
Fleråriga men tveksamt härdiga i Sverige är fransk dragon, lager och rosmarin.

Källa: Vår trädgårdsbok av Christel Kvant och Inger Palmstierna. Prisma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!