Med en pyts målarfärg kan du snabbt och enkelt förvandla en hög udda loppisfynd till ett helt supermatchat möblemang. Vill du överraska så måla även sådant som man vanligtvis inte målar. Till exempel blomkrukor, en vas, en billig porslinsskulptur.
Textilier är också oslagbara när man ska hålla ihop en inredning. Gör på samma sätt: samla ihop tyger av olika kvalitet och mönster. Lägg allt i samma färgbad och få ett spännande resultat med skiftande effekter. Använd sedan som möbelöverdrag, gardiner och dukar.
När du håller samma färgskala i ett rum skapar det ett lugnt och vilsamt intryck. Bor du trångt kan det vara ett bra knep att trolla bort röran. Bor du stort kan det vara skönt att avgränsa en yta i ett större rum genom att måla den i en enhetlig färg; en läshörna, en mediavägg, ett hemmakontor. Det går fort, det är billigt, miljösmart och roligt. Så välj färg och låt udda bli jämnt!
Fakta: Effektfullt enfärgat
Fina fönstret: Måla krukor, vaser, skulpturer och ljusstakar i samma färg.
Läshörnan: Färga en bomullsmatta, en pläd och ett kuddöverdrag i samma färgbad.
Grafiska väggen: Måla ramar i olika former i samma kulör. Häng dem i ett snyggt mönster.
Hemmakontoret: Måla skrivbord, hyllplan och konsoler och tidskriftssamlare i samma färg.
Skafferiet: Måla hyllplanen och förvaringsburkar i samma nyans. (TT Spektra)
Fakta: Fixa stilen så här
Låt udda ramar bli en sammanhållen och unik enhet!Steg 1. Samla ihop ramar i olika former och storlekar. Enkelt att hitta på loppis.
Lägg ut ramarna och försök hitta en fin samlad form. Håll en jämn ytterkant för bästa helhetsintryck.
Steg 3. Måla ramarna i en färg. Häng ramarna i ett snyggt mönster, gärna med jämn ytterkant.
Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Steg 4. Krukan och pallen fick samma färg som ramarna. Fyll på med saker du har hemma som går i samma nyanser.
Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Steg 4. Ge träbokstäverna extra tryck med en stark färg.
Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
LIKA MEN OLIKA
När de gamla stolarna höll på att ramla isär runt matbordet gav sig Maria Soxbo ut på spaning efter nya. Det blev många turer i inredningsbutiker och långa sökningar på nätet. Till sist bestämde sig: hon skulle fixa sitt eget möblemang.
- Jag kunde helt enkelt inte välja. Inga stolar var riktigt som jag hade tänkt mig. I stället började jag leta på loppis, på Blocket och hos antikhandlare.
Idén som växte fram var att köpa billiga, begagnade stolar av olika slag och sedan måla dem i samma färg och klä dem med samma tyg. Med ett enhetligt yttre skulle de udda stolarna bli en fin sammanhållen grupp.
- Jag ville blanda former och höll därför medvetet utkik efter olika ryggar - runda, snirkliga, kantiga. Det enda kriteriet var att stolarna skulle vara hela och av bra kvalitet. Ytskicket spelade ingen roll eftersom jag ändå skulle måla dem.
Till sist fick Maria ihop sex stolar i fyra olika utföranden. Den dyraste kostade henne 200 kronor. Med två strykningar vanlig snickerifärg började hon förvandlingen mot en egenkomponerad matrumsmöbel. Hon fyllde på stoppning i sitsarna, spände över ett nytt tyg och fäste alltsammans på undersidan med en häftpistol.
- Visst kräver det en del jobb, men så får man också det resultat man vill. Mina stolar är ju unika. Att de är olika men ändå lika ger en häftig effekt. Jag är jättenöjd!
Fakta: Marias stoltips
+ Välj ryggar med olika utseende. Det ger fin effekt vid bordet.
+ Mät sitthöjden vid bordet. Äldre stolar är ofta lägre än moderna.
+ Måla med blank lackfärg. Då blir stolarna lättare att torka av.
+ Köp mer tyg än du beräknar. Det går oftast åt, särskilt om man inte är van att klä om möbler.
+ Välj ett kraftigt möbeltyg som tål slitage. Det kostar i stunden men håller i längden.