Lär dig slänga rätt
Att sopsortera har för de flesta blivit en självklarhet. Tycker du att det verkar svårt och jobbigt? Alla är vi barn i början. Och när du väl kommit igång är det inte speciellt svårt.
En bra sopsortering är grunden till en miljöanpassad avfallshantering. Därför är det viktigt att du sorterar ditt avfall och lämnar det på rätt ställe.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Papper
Trycksaker som tidningar reklamblad, tidskrifter och liknande, ska du lämna i återvinningsbehållaren för tidningspapper och returpapper. De ska inte blandas med pappersförpackningar. Förpackningar som lämnas i återvinningsbehållare ska vara tomma och rena. Om förpackningen består av olika material ska du dela upp den och lämna materialen var för sig. Går det inte att dela upp förpackningen sorterar du den efter det material som den till största delen består av.
Burkar, dunkar, små hinkar, flaskor, korkar eller lock är exempel på hårda plastförpackningar. Om förpackningen har rester av lim, färg, lösningsmedel eller liknande ska den lämnas som farligt avfall. Plastprodukter som inte är förpackningar till exempel pulkor och tvättkorgar lämnas som grovsopor. Mjuka plastförpackningar sorteras för sig. Bärkassar eller andra plastpåsar, medicinkartor för tabletter, frigolit eller sugrör är exempel på mjuka plastförpackningar. I vissa kommuner ska dessa lämnas bland övrigt hushållsavfall.
Metall
Konservburkar, värmeljushållare, tuber och läskburkar utan pant sorteras som metallförpackningar. Även lock och kapsyler av metall är förpackningar som kan återvinnas.
Glas
Färgade och ofärgade glasförpackningar sorteras och lämnas var för sig. För att glasförpackningar ska kunna återvinnas får de inte blandas med andra föremål. Dricksglas, keramik, porslin och liknande ska alltså inte lämnas i återvinningsbehållare. De lämnas som övrigt hushållsavfall eller grovsopor.
Batterier
Alla slags småbatterier samlas in av kommunerna. Hit räknas alla vanliga hushållsbatterier. Bilbatterier får du lämna till återförsäljaren eller till närmaste miljöstation. Eldrivna apparater, leksaker och verktyg innehåller ofta ämnen som är skadliga för miljön. Därför är det viktigt att de tas om hand på rätt sätt och lämnas in till kommunernas återvinningscentraler. Förenklat kan man säga att allt som drivs via elsladd eller batterier räknas som elavfall.
Farligt avfall
Farligt avfall måste lämnas in och tas om hand på ett särskilt sätt. Till farligt avfall räknas färg-, lim- och lackrester, lösningsmedel och rengöringsmedel, sprayflaskor, kemikalier, bekämpningsmedel, kvicksilvertermometrar och vissa batterier.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!