Lär dig kompostera rätt

Är du trött på överfulla soppåsar? Minska mängden avfall genom att tillverka din egen jord till rabatterna. Och det är inte svårt - skaffa en behållare och börja kompostera redan i dag.

Trädgårdskomposten är enkel att komma igång med. Det bästa är att kompostera i en trälåda även om det går att ha komposten i en hög, direkt på marken. Tänk på att finfördela materialet, klipp sönder grenar och ris, så går förmultningsprocessen fortare.

Trädgårdskomposten är enkel att komma igång med. Det bästa är att kompostera i en trälåda även om det går att ha komposten i en hög, direkt på marken. Tänk på att finfördela materialet, klipp sönder grenar och ris, så går förmultningsprocessen fortare.

Foto: Janerik Henriksson /Scanpix

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-25 10:09
Den enklaste formen av kompost är trädgårdsvarianten. Leta fram en låda att kompostera i - vanliga pallkragar är lagom stora - och ställ ut den i trädgården.
- Välj en lite skyddad och skuggig plats så att komposten inte torkar ut. Du behöver inte tillsätta något extra i komposten - maskar, kväve och allt annat finns i trädgården, säger Solveig Sidblad, trädgårdskonsulent på Koloniträdgårdsförbundet.

När du väl placerat ut komposten är det bara att fylla på med trädgårdsavfall - gräs, hallonris, löv och allt annat som blir över när du rensar rabatter och håller efter träd och buskar. Tänk på att komposten ska vara lagom fuktig. Under sommaren kan det tidvis bli långa torrperioder utan regn, då kan det vara på sin plats att vattna.
- En tumregel är att kompostjorden ska kännas som en urvriden tvättsvamp. Om du kramar jorden ska du kunna pressa ut några droppar vatten, säger Solveig Sidblad.
Om den är för fuktig kan den nämligen bli kletig, svår att hantera och börja lukta.

När komposten väl är igång är det bra att blanda runt i den då och då så att den syresätts och förmultningsprocessen fungerar som den ska. Det är även viktigt att ha rätt balans mellan kol och kväve. Kol kommer från vedartat, brunt avfall såsom ris och torra grenar, medan kvävet kommer från grönt avfall såsom löv och gräs.
- Se till att ha en balans mellan grönt och brunt. Om du lagt på mycket gräsklipp en period kan det vara bra att varva med förvedat avfall, säger Solveig Sidblad.
Under vintern ska du lämna komposten i fred i trädgården. Om du startar komposten under sommaren brukar jorden vara färdig att använda mot slutet av sommaren, eller under hösten, året därpå.

Men hur gör den som vill kompostera hushållsavfall? Ja, för det krävs lite mer förberedelse än för trädgårdskomposten. Skaffa en godkänd, sluten behållare, anmäl ditt kompostinnehav till kommunen och hitta en lämplig plats. Villaägare kan placera sin behållare i trädgården medan lägenhetsboende antingen kan ha en maskkompost under diskbänken eller gå ihop med grannarna och skaffa en gemensam kompost. Den kan gärna placeras i anslutning till soprummet.
- En hushållskompost kräver lite mer tillsyn och man kan behöva blanda in spån och annat kolrikt material när det blir för blött. Behållaren ska vara sluten för att hindra råttor, fåglar och andra djur från att komma åt den, säger Solveig Sidblad.
Hur många soppåsar med hushållsavfall blir man av med genom att kompostera?
- Det beror lite på hur man räknar - i olika kommuner återvinner man ju olika mycket av hushållsavfallet. Men man brukar räkna med att ungefär 50 procent av hushållssoporna går i komposten.
Så funkar det
Allt organiskt material förmultnar förr eller senare. I en kompost snabbar du på processen. Det grövre materialet äts upp av småkryp som maskar, kvalster och gråsuggor. I slutfasen tar syrekrävande bakterier och svampar, så kallade mikroorganismer, över och slutför jobbet.

Därför är kompostjord bra
Den färdiga myllan förbättrar jordens näringsinnehåll och ökar motståndskraften mot skadedjur, sjukdomar och svampangrepp. Men tänk på att myllan inte är något gödningsmedel. Det kan saknas vissa näringsämnen som gör det nödvändigt att komplettera med gödsling för att växterna ska trivas i jorden.

Om det luktar illa...
... har det sannolikt blivit syrebrist, vilket kan beror på att komposten är för kompakt och blöt eller för att det finns för mycket kväve. Blanda ned kvistar samt sågspån eller torv och rör om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!