Lär dig budgivningsknepen

Drömbostaden hägrar. Risken finns att förnuftet sätts ur spel. För att kunna göra ett bra köp bör du förstå spelet och både dina och andras känslor vid en budgivning. Knep och insikter om psykologins grunder kan öka dina chanser.Man lär sig på att vara med och bjuda. Det är sällan man vinner sin första budgivning, säger Lars Kilander, vd på Mäklarsamfundet.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-05-18 00:00
Bästa sättet att lära sig budgivning är att gå på många visningar och försiktigt delta i några budgivningar. Bara att gå på en visning, prata med mäklaren och skriva upp sig på spekulantlistan kan ge viktig erfarenheter som du kan ha nytta av inför framtiden när det verkligen gäller. För varje visning blir du tryggare.
­Jag tycker att man minst ska gå på minst 30 visningar för att lära sig hur man gör ett bra köp. Därmed får man en känsla för prisutvecklingen och vad bostäderna är värda, säger Göran Olsson, vice vd på Sveriges bostadsrättscentrum.
Första steget inför en budgivning bör vara att sätta en max-gräns för hur mycket du är beredd att betala. Mitt i en budgivning är det lätt att du låter dig lockas att betala ett högre pris än du tänkt dig.
Smyga eller gå på knock?
Det är naturligt att vilja köpa bostaden så billigt som möjligt. Lika självklart är det inte att det smartaste är att göra små höjningar på 5 000- ­10 000 kronor vid varje bud. Risken är att det lockar flera spekulanter att följa med i budgivningen, och ju fler som är inblandade desto större risk för upptrissade priser. Det är också anledningen till att en del mäklare annonserar ut bostäder till underpris. Tanken är att det ska locka in många i budgivningen och därmed trissa upp priset.
Därför kan det vara en idé att välja visningar med högre utgångspris.
Prissättning är ingen exakt vetenskap, säger Göran Olsson.
En taktik kan vara att gå på knock för att försöka skrämma de andra spekulanterna.
Jag tror att det kan vara bättre att börja en budgivning med en rejäl höjning. Det gör att många andra spekulanter tappar intresset, antingen av psykologiska skäl eller för att de inte får låna så mycket pengar. Dessutom är det ett bra sätt att visa mäklaren att man menar allvar.

"Osunt system"Göran Olsson är kritisk till dagens förutsättningar vid en budgivning. Förhållandena är osunda. Köparna får inte den tid de behöver, menar han. Framför allt gäller det i storstäder där konkurrensen om bostäder är hård.
Det är mycket att undersöka vid ett bostadsköp. Man bör ta reda på en massa fakta om bostaden och bostadsrättsföreningen. I dag kan det vara visning på en söndag och kontrakt måste skrivas några dagar senare. Egentligen är det oacceptabla villkor för köparna.
Dessutom finns en osäkerhet om de andra spekulanterna vid en budgivning.
­Konsumenten kan inte vara säker på om det finns andra budgivare och hur seriösa de är i sina bud. En del kan säkert känna farhågor att det finns en bulvan som ger bud bara för att trissa upp priset åt köparen.
Göran Olsson påpekar att de flesta mäklare är seriösa, men att blottar misstanken om att sådana här saker kan förekomma gör förhållandena osunda.
Han tycker att alla budgivningar bör vara öppna med namn och telefonnummer till alla budgivare. I dag sker det vid en del tillfällen men inte alltid.
­ Den ideala lösningen vore att alla fick ordentligt med tid för att undersöka bostaden. Därefter skulle de träffas rent fysiskt vid en öppen auktion där alla kunde se varandra. Det vore ett sätt att öka förtroendet för budgivningar, säger Göran Olsson.

Fråga ut mäklaren
Ändå finns det en del du kan göra när du lämnar dina bud till mäklaren. Du kan till exempel ställa frågor om de andra budgivarna. Hur många är de? Är de seriöst intresserade? Lämnade de sitt senaste bud snabbt eller bad de om att få återkomma? Har de lånelöfte? Vad heter de?
­Försök att pressa mäklaren och ta reda på om det finns substans i de andra buden.
Dessutom är du aldrig juridiskt bunden för att du har lämnat ett bud. Om du känner osäkerhet och misstänksamhet kan du dra dig ur affären ända tills du signerat kontraktet.
Det finns många psykologiska knep men inget facit för vad som är bäst. Men det kan vara bra att känna till olika tips. Ett kan vara att trötta ut sina motståndare, det vill säga motsatsen till att gå på knock. Det kan du göra genom att göra många små höjningar. Då pågår budgivningen länge.
­Det kan vara bra att spara det stora budet till slutet av en budgivning när det bara är några få kvar, säger Lars Kilander.
Det finns av naturliga skäl ett psykologiskt motstånd mot stora höjningar. Ingen vill betala mer än nödvändigt.

Tio budgivningsknep
Med lite kunskaper om mänskligt beteende kan du känna dig tryggare när du ska göra en av livets största affärer:
1. Små höjningar är ofta opsykologiska och gör att de flesta andra budgivare följer med i budgivningen. Ett rejält bud gör att många "hoppar av".
2. Variera mellan små och stora höjningar. Irrationellt beteende förbryllar dina motståndare. Ibland kan det vara bra att ha sparat det "stora budet" till slutet av budgivningen när andra redan börjar tycka att det är dyrt.
3. Gräm dig inte. Om du vinner budgivningen efter en stor höjning är det lätt att tänka att det kanske hade kunnat bli billigare. Sanningen är att det kan du aldrig veta. Om du i stället hade gjort flera små höjningar i budgivningen hade det också kunnat bli ännu dyrare.
4. Sätt en gräns för dig själv. Utgå från vad du har råd att betala och vad som är ett rimligt marknadsvärde. Ta även hänsyn till att räntan kan öka med en eller ett par procentenheter. I stressen runt en budgivning är det lätt att dras med och betala för mycket.
5. Pressa mäklaren om de andra budgivarna. Hur många är kvar? Tvekade de inför nytt bud? Vad heter de?
6. Spela teater. Andra budgivare frågar säkert om dig. Variera mellan att spela självsäker och slå till utan tvekan och att dra på det för att få återkomma senare.
7. Inse att de andra budgivarna, och kanske även mäklaren, kan spela teater. Ställ frågor om andras beteende men var kritisk till svaren.
8. Dröj. Ibland kan andra budgivare hoppa av en budgivning för att den drar ut på tiden. De kanske hittar nya bostäder som är mer intressanta.
9. Begär snabba besked. Ge ett bra bud och säg att det bara gäller om du får besked under dagen.
10. Tjänster. Erbjud säljaren att den slipper flyttstädning eller att du kan ansvara för vindsröjning. Du kan även locka med ett snabbt inflyttningsdatum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!