20 kilo morötter och ett mindre berg med potatis? Härligt, men var ska du förvara skörden? I kylen får den inte plats, och dessutom blir rotsakerna skrumpna och mjuka i grönsakslådan. Har du en egen jordkällare kan du tacka sin lyckliga stjärna - det är nämligen inte så vanligt.
– Fram till 1930-talet byggdes både villor och flerbostadshus med matkällare. Men i dag är de oftast ombyggda till cykelförråd, tvättstuga eller ett relaxrum – som ingen använder, säger Bella Linde som är journalist och författare till bland annat "Rätt ur jorden - Handbok i självhushållning" (Ordfront förlag).
En jordkällare är inget rum där man ska sitta och "Ernsta" med tända ljus, menar Bella Linde. Här handlar det om praktisk förvaring av potatis, frukt och grönsaker. Jordens naturliga egenskaper ger den perfekta förvaringsmiljön.
– En bra jordkällare är sval och fuktig och har god ventilation. Då klarar sig potatis och rotfrukter utan att skrumpna eller ruttna. Dessutom är det en väldigt miljövänlig förvaringsmöjlighet, det enda som behövs är el till taklampan, säger hon.
Eva och Hans Landström har stor användning av sin jordkällare, främst för förvaring av potatis och äpplen, men de använder även utrymmet till konserver, vin och syltburkar.
– Min man byggde den på 1980-talet, så den är inte så gammal som man kan tro. Vi har satt in ett element som sätter igång automatiskt när det blir för kallt på vintern, säger Eva Landström.
Med en termometer och en hygrometer kan du mäta temperaturen och luftfuktigheten i jordkällaren. Idealet är noll till fyra plusgrader och en luftfuktighet på 90 till 95 procent.
– Har jordkällaren jordgolv är luftfuktigheten troligen bra. Ett betonggolv kan ge för låg luftfuktighet. Är det alltför fuktigt, om det blir kondens eller droppar från taket, kan man gräva ur golvet och lägga in ett lager grus, säger Bella Linde.
I jordkällaren får det gärna finnas två separata rum. Det första rummet bildar en luftsluss för att bevara temperaturen i det inre rummet. Förrummet passar för att lagra det som vill ha en lite högre temperatur, eller till exempel frukt som inte ska blandas med rotsaker, eftersom frukten avger mognadsgasen etylen.
- Har man bara ett rum kan man förvara frukten nära frånluftsventilen, så går etylengasen ut där.–
Om rotsakerna ruttnar i jordkällaren är ventilationen troligen för dålig.
– Båda rummen måste ha ventiler i dörrarna nertill för att släppa in luft, och så ska det finnas en frånluftsventil uppe vid taket längst in. Se till att ventilerna är säkrade mot skadedjur, säger Bella Linde.
Hennes egen jordkällare i sommarstugan har lite för dålig ventilation, så där lagrar hon mest konserver och dricka.
– Jag låter potatisen, rödbetorna och morötterna stå kvar i landen så länge som möjligt. Och så förväller jag, fryser in, syltar, saftar och lägger in mycket.
För den som inte har tillgång till jordkällare finns andra alternativ, till exempel kan man gräva ned sin rotfruktsskatt i trädgården, i en så kallad stuka.
– Gräv en 20–30 centimeter djup grop åt rotfrukterna, lägg ett lager sand i botten och ett lager halm ovanpå och längs väggarna. Stapla rotfrukterna i en hög, täck med halm och ös på jord, tipsar Bella Linde. (TT)