Lägenheter som drar lite energi

Energisnåla passivhus kan bli byggnorm i framtiden. Det största ligger i Göteborg och är ett flerbostadshus med hyresrätter. Huset ger lägre utsläpp av växthusgaser än vanliga hyreshus - och klirr i kassan för hyresvärden.

Drygt 200 meter solfångare på taket värmer varmvatten. Resten av energin kommer från fjärrvärme.

Drygt 200 meter solfångare på taket värmer varmvatten. Resten av energin kommer från fjärrvärme.

Foto: Mark Duncan/Scanpix

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-05-09 08:00
Passivhuset Hamnhuset på Norra Älvstranden i Göteborg ser inte annorlunda ut än vilket annat nybyggt hus som helst. Lite oglamoröst kanske i jämförelse med många andra nybyggen uppförda år 2008. Väl inne i huset upptäcker jag dock en skillnad: här finns inga värmeelement. Men Sveriges största passivhus, ett flerbostadshus om 115 lägenheter på fyra våningsplan, är inte uppfört av ett gäng miljöentusiaster som man skulle kunna tro. Det är ett vanligt hyreshus, byggt av kommunalägda Älvstranden utveckling i Göteborg.

Många byggherrar tror inte att det går att bygga passivhus på grund av kostnaden. Hellre bygga billigt och låta hyresgästen bo dyrt än att bygga dyrt och miljövänligt, tycks de resonera.
Men Per Andersson, projektledare för Hamnhuset i Göteborg, hävdar att det går att vinna ekonomiskt på att bygga passivhus. Och vinsten kommer redan första året.
- Tittar man på totalkostnaden blir det faktiskt billigare, säger han.
Enligt företagets egna beräkningar har Älvstranden haft en investeringskostnad som är cirka fyra procent högre än den är för ett konventionellt hus.
- Men om man räknar ihop investeringskostnaden med löpande kostnader och energikostnader blir det inte dyrare. Det kan vi bevisa med det här huset, säger Per Andersson.

I passivhuset i Göteborg krävs inte särskilt mycket extra isolering för att huset ska klara uppvärmningen genom spillvärme från hushållsmaskiner och kroppsvärmen från de boende. Nio centimeter extra isolering i ytterväggarna är allt som krävs. Desto viktigare har det i stället varit att bygga bort köldbryggor, det vill säga delar i konstruktionen som kan leda in kyla i huset. Exempelvis har balkongerna byggts på ett särskilt vis så att de bärande stålbalkarna inte ska kyla ned lägenheterna.
På taket finns drygt 200 kvadratmeter solfångare som ger energi till att värma upp vatten. Solfångarna täcker ungefär halva energibehovet för uppvärmning av varmvatten - resten av energin kommer från fjärrvärme.
Enligt Per Andersson är det viktigt att hyresgästerna inte upplever att det är lägre standard i passivhuset än i ett vanligt hyreshus.
- Man ska inte behöva bete sig annorlunda för att bo här.
FAKTA
Passivhus


-Begreppet passivhus innebär att huset är så välisolerat att det saknar något särskilt uppvärmningssystem.

-Numera finns en så kallad passivhusnorm utvecklad med krav för vad ett hus måste uppfylla för att få kallas passivhus. En norm som enligt många är svår att tolka.

- Enligt den nya standarden från 2007 skulle Hamnhuset i Göteborg inte få kallas passivhus, bland annat på grund av att fönstren inte håller tillräckligt bra u-värden (ett mått på hur väl en byggnadsdel isolerar). Inte desto mindre drar huset betydligt mindre energi än konventionella hus.

- Ju fler hörn, desto mer energiförluster. Arkitekturen spelar stor roll för energieffektiviteten. Helst ska man sträva efter att bygga en halvsfär när man bygger energieffektiva hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!