Kylslaget efter tvist med rörfirma
Temperaturen i Tina Westmans och Peter Carlsons hus i Österunda låg förra vintern på mellan tre och åtta grader och i år ser det ut att bli likadant. De anser att det företag de anlitade för att ansluta ackumulatortankar till sin nya köksvedpanna har gjort fel. Företaget hävdar att det är dålig isolering som ligger bakom kylan.
För två år sedan köpte paret ett renoveringsobjekt och bestämde sig för att först och främst satsa på ett helt nytt värmesystem, eftersom det gamla systemet sjöng på sista versen
Jobb för 187 000 kronor
Den gamla oljepannan revs ut, en kökspanna installerades, och Uppsalafirman Pihls Rör kom för att koppla två ackumulatortankar till spisen. Jobbet kostade 187 000 kronor.
Det visade sig snart att värmesystemet inte fungerade.
— Första gången Pihls Rör var här och provade systemet så kokade det. Expansionskärlet läckte och vi fick vattenskador i sovrummet, säger Peter Carlson.
De anlitade en oberoende vvs-konsult, Kenneth Weber på ETM Kylteknik AB, som konstaterade att hantverket inte var "fackmannamässigt utfört".
— Det blir självcirkulation. Den huvudsakliga effekten av värmesystemet är att skorstenen blir 25 grader varm, resten av huset är kallt. Det är ett ganska dyrt sätt att värma upp en skorsten, säger Kenneth Weber till UNT.
Men Pihls Rör anlitade en egen oberoende vvs-konsult, Rolf Andersson i Uppsala, som konstaterade att installationerna var korrekt utförda och fungerade.
"Bristerna i värmekomforten bedöms främst bero på den undermåliga allmänna isoleringen i huset", skriver Rolf Andersson i sin rapport.
Brister i pannan
Pihls Rör och konsulten menar dessutom att det finns brister i den inköpta vedpannan samt att det kan ifrågasättas om installationen av denna är korrekt utförd.
— Det saknas ett rökgasspjäll och det går inte att reglera inluften. Det är en bidragande orsak till att det är svårt att få upp värmen i huset. Men i huvudsak beror det på att det inte finns någon isolering att tala om — ytterväggarna saknar isolering, vindisoleringen består av spån och fönstren är av englastyp, säger Paul Sandberg på Pihls Rör.
Swetrade Nova i Uppsala, som installerade vedspisen, anser inte att de har gjort något fel.
— Jag betackar mig för denna typ av påhopp. Det fanns inga fel på vår installation — det har givetvis också undersökts, säger Jan Kollstedt på Swetrade Nova.
Fått ryggskott
De boende har heller inga anmärkningar på Swetrade Novas arbete.
På grund av strulet med värmesystemet har köksrenoveringen inte kunnat avslutas, och de senaste 18 månaderna har paret inte haft något fungerande kök.
— Vi tvingas diska i badkaret, och nu har jag fått ryggskott av det, säger Tina Westman.
— Vi har kallt vatten, men när det blir riktigt kallt ute så fryser det och vi får hämta vatten hos grannarna. Då är vi tillbaka på 1800-talet, säger Peter Carlson.
Att huset skulle vara dåligt isolerat förnekar de.
— Hade det varit dåligt isolerat borde det ju ha varit kallt förut. Men när vi flyttade in i huset annandag jul för två år sedan var det minus 29 grader ute, och med det gamla värmesystemet var det inga problem att få det varmt inomhus. Grannarna har berättat att han som bodde här före oss hade det så varmt att man började svettas när man klev innanför dörren, säger Tina Westman.
"Stänger dörrarna"
På Pihls Rör tror man inte på att hela huset kan ha gått att värma upp tidigare:
— Man har nog gjort som man brukar göra i sådana här hus — man stänger dörrarna och bor bara i köket under vintern, säger Paul Sandberg.
Genom att stänga en ventil och bara använda elvärme har paret lyckas få upp temperaturen, men elpatronerna kommer inte att klara av en sträng vinter.
Paret har anlitat en advokat och ska också lämna in en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!