Kvinnligt intåg på manlig mark

Fastighetsmäklare har varit en yrkeskår bestående av idel män. I dag ökar andelen kvinnliga mäklare snabbt och mäklarutbildningarna lockar många kvinnor. Inom branschen talar man om ett generationsskifte. Mäklare Elly Johansson i Uppsala berättar om ett yrke som över huvudtaget genomgått stora förändringar de senaste åren.

Mäklaren Elly Johansson visar en lägenhet i Järlåsa.

Mäklaren Elly Johansson visar en lägenhet i Järlåsa.

Foto: Rolf Hamilton

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-11-27 00:00
Onsdagskväll i Järlåsa. Medan marschaller tänds och skyltar sätts på plats framför en nedsläckt villa dukas kvällsmaten upp i de bebodda grannhusen i längan. Fastighetsmäklare Elly Johansson förbereder en visning av ett hus som är till salu — ett objekt, om man ska prata fackspråk. Så småningom dyker en flerbarnsfamilj från Uppsala upp för att titta och ställa frågor. Visningen drar ut på tiden och när marschaller släcks och skyltar plockas ned har seneftermiddagen med god marginal gått över i kväll.
— Det blir många kvällar och helger och man ska vara tillgänglig nästan jämt. Det blir mycket jobb, men trivs man går det bra, förklarar Elly Johansson.

Och trivs som mäklare säger hon att hon gör, och har så gjort sedan hon började i mitten av 1980-talet. Efter att ha arbetat med att sälja nyproducerade villor blev hon erbjuden jobb som fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling. Så småningom gick hon in som en av två delägare i Svea Fastighetsbyrå — ett företag som hon sedan några år tillbaka driver på egen hand.
Att vara egen företagare i mäklarbranschen jämfört med att vara anställd på ett större företag tycker hon har både fördelar och nackdelar.
— Nu går det mot att små mäklarkontor försvinner eller går upp i större företag men jag tycker att de mindre behövs också. Det är jätteroligt att stå på egna ben, men det är mycket jobb också. Man har inte hjälp med marknadsföring och stöd av arbetskamrater på samma sätt som i ett större företag.

När Elly Johansson började som mäklare var hon en av mycket få kvinnor i branschen. I efterhand kan hon bara komma på några få kvinnliga mäklare som var verksamma i Uppsala när hon började.
— Jag kände aldrig att jag inte blev respekterad för att jag var kvinna. Men visst — det var ett väldigt mansdominerat yrke och man fick kämpa för att visa framfötterna och bevisa att man kunde göra affärer, säger hon.
Det är något som hon tycker har ändrats under de senaste åren. Av de nyutbildade mäklare som kommer ut i dag är det allt fler som är kvinnor och det är en utveckling som hon applåderar.
— Jag vill se att det blir en större blandning i både kön och ålder. Med en sådan fördelning kompletterar vi var­andra bäst, säger hon.

Liksom många av de 40- och 50-talister som i dag arbetar som mäklare hamnade Elly Johansson i branschen via sin bakgrund i ett annat yrke.
I dag är mäklare ett yrke som kräver två års högskoleutbildning och har i högre utsträckning blivit ett första­yrke. Elly Johansson har själv satsat på vidare­utbildning för att få högskolekompetens och tycker att utbildningskraven har många fördelar, bland annat att de ger bättre anseende åt ett yrke med tidigare ganska så skamfilat rykte.
— Förr jämfördes vi — på ett negativt sätt — med bilhandlare, men utbildningen och att mäklare blir ditt första yrke kommer att ge jobbet en helt annan status. Förr fanns det inga regler om vem som fick bli mäklare eller vilka skyldigheter man hade, säger hon.
Fastighetsmäklarlagen, utbildningskraven och det ökade intresset för att utbilda sig till och arbeta som mäklare säger Elly Johansson har förändrat blandningen på dem som jobbar inom mäklarbranschen. Men under de senaste åren har hon också upplevt hur arbetet i sig har förändrats.

— Internet innebar en otrolig föränd­ring när det kom. Förr gick det mesta av tiden åt till att informera om objekt och svara på frågor i telefon. I dag hittar kunderna den informationen själva och vi
ägnar oss åt kunden på ett annat sätt genom stöd och rådgivning, säger hon.
Jobbet har fått en mer social prägel, säger hon, och handlar i högre utsträckning om relationer och förtroende.
— Ofta kommer du in i dödsbon eller skilsmässor och då kräver det mer än att du bara vet hur man säljer en lägenhet, säger hon.

FAKTA


Fastigsmäklare
Fastighetsmäklare är en person som yrkesmässigt förmedlar köp och försäljning av fastigheter, lägenheter och tomter.
Yrkestiteln har funnits sedan början av 1900-talet.
Mäklaren får normalt betalt i form av viss procent på köpeskillingen (provision).
Fastighetsmäklaryrket regleras i fastighetsmäklarlagen.
För att arbeta som fastighetsmäklare krävs att man är registrerad hos den statliga myndigheten Fastighetsmäklarnämnden (FMN). För att bli registrerad som fastighetsmäklare med fullständig registrering krävs både teoretisk utbildning från universitet eller högskola och praktik.
Den fastighetsmäklare som inte lever upp till fastighetsmäklarlagens bestämmelser kan av FMN varnas eller avregistreras (få yrkesförbud).
Det finns två större branschorganisationer för fastighetsmäklare: Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet (FMF).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!