Köp med förnuft och känsla

Många är vi som längtar efter drömhuset. Väl på visningen är det lätt att glömma kalkyler, budget och låne­löften. Vad bör man som blivande husköpare egentligen tänka på? Här får du tips inför visningen från sju Uppsalamäklare.

Foto: Michaela Hasanovic

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2017-02-23 15:38

– Välkommen! Vad trevligt att ni kunde komma! Mäklare Cecilia Wetterborg, på Fastighetsbyrån bjuder in till privat kvällsvisning av en villa i Svartbäcken. Cecilia tar i hand och delar ut prospekt och besiktningsprotokoll. Runt åtta barnfamiljer har kommit. Flera är här en andra gång.

– Jag rekommenderar verkligen att ta sig tid att titta runt i huset. Kommer jag att trivas här? Passar området mig och min familj, är viktiga frågor att få svar på under visningen.

Den typiska husköparen i Uppsala är just en barnfamilj som vill byta lägenheten mot något större. Trygghet, närhet till natur, skola och service samt goda kommunikationer är eftertraktat av många.

Flera av familjerna som kommit till kvällens visning bor redan i området. En av dem undrar om det går att få komma tillbaka när det är dagsljus. Cecilia Wetterborg berättar att förstagångsköpare ofta glömmer bort att titta på tomten och exteriören av huset under visningen. Medvetenheten har dock ökat och alltfler vet om den långtgående undersökningsplikten som åligger köparen. En av spekulanterna frågar om huset är besiktigat.

– Det är den absolut vanligaste frågan jag får av blivande köpare. Även om säljaren gjort en besiktning, rekommenderar jag alla att betala för en egen oberoende besiktningsman före köpet.

AnnaSara Sundqvist Wolf är fastighetsmäklare och vd på Mäklarhuset med många års erfarenhet av branschen. Hon rekommenderar blivande köpare att göra sin individuella plus-och-minus-lista före visningen. Nästa steg är att titta på så många hus och områden som möjligt. Luthagen, Fålhagen, Svartbäcken, Kåbo och Eriksberg är mycket eftertraktade områden och där är priserna höga. Men även ytterområden med goda kommunikationer har ökat i popularitet.

I dag finns det spekulanter för alla typer av hus i Uppsalaregionen, då alltför lite byggs i förhållande till efterfrågan.

– När du väl är på visningen så gå på känslan, men glöm inte förnuftet. Hur väl stämmer huset överens med din ursprungliga plus-och-minus-lista? Går du för mycket på förnuftet kanske du inte kommer trivas när du väl flyttar in, och går du för mycket på känslan kanske du står där med takrenoveringen som inte fick plats i budgeten. Det kan låta tråkigt, men tänk på er ursprungliga kalkyl, budget och lånelöfte.

En annan viktig sak att komma ihåg under visningen är att ta del av bilagor med energideklaration, besiktningsprotokoll och säljarens frågelista. Och glöm inte att ställa frågor till mäklaren om uppvärmningssystem, dränering, tak och fasad.

Vill man bygga nytt är områden som Fullerö Hage, Lindbacken och Funbo uppskattade nytillskott på Uppsalamarknaden.

– Något jag brukar säga till mina kunder är att de ska tänka på att Uppsala växer. Vi har inte haft en sådan här takt i byggandet tidigare. Var påläst och kolla upp hur detaljplanerna ser ut i området, säger AnnaSara Sundqvist Wolf. Cecilia Wetterborg på Fastighetsbyrån är inne på samma spår.

– Har omgivningen en avgörande betydelse för köpet är det värt att höra en extra gång med kommunen så inte skogsdungen utanför altanen snart blir ersatt av fler hus. Tänk på att färger och kök lätt går att ändra, men läget kan du inte påverka när du väl köpt ditt drömhus.

MÄKLARNAS BÄSTA TIPS

Cecilia Wetterborg, Fastighetsbyrån:

  1. Passa på att titta ordentligt under ­visningen. Glöm inte bort exteriören.
  2. Gör en egen besiktning av huset före köp.
  3. Interiören kan lätt ändras, men inte ­läget. Läs på om området.

AnnaSara Sundqvist Wolf, Mäklarhuset:

  1.  Var noggrann och påläst. Ta del av ­informationen mäklaren ger.
  2. Gå på många visningar och titta på flera områden, både centralt och i utkanten av staden.
  3. Tänk på att staden växer. Kolla upp ­planerna för området du vill bo i, det kan vara under förändring.

Josef Boulaich, Husman Hagberg:

  1. Oftast ordnas två visningar av ett hus, en gång på helgen och en gång på en vardag. Se till att gå på båda visningarna. Det kan ge lite olika intryck när man kommer dit olika tider på dygnet.
  2. Se till att ha gott om tid vid visningarna. Stanna kvar länge i bostaden och gå runt i området och känn av hur det är.
  3. Gå igenom besiktningsprotokollet noggrant och ställ frågor om det du inte förstår dig på. Be om kontakter till besiktningsmannen så att du kan ringa och fråga om anmärkningarna.

Robin Gelinder, Widerlöv & Co:

  1. Ta kontakt med banken tidigt. Dels för att få klart med lånelöfte och dels för att kunna komma överens inom familjen hur mycket pengar i månaden ni är beredda på att lägga på boendet.
  2. Gå på många visningar. Man lär sig mycket av att titta på objekt, om vad som är vanliga fel, om olika områden och om olika typer av hus.
  3. Skaffa dig ett bollplank. Det kan vara mäklaren som säljer din nuvarande bostad, någon du känner som är besiktningsman eller som har bott i hus länge och kan mycket om fastigheter.

Linn Grape Wahlström, Länsförsäkringar ­fastighetsförmedling:

  1. Se till huset är besiktigat och att du får ta del av protokollet. Fråga om numret till besiktningsmannen så att du kan ställa frågor.
  2. Kolla vad det är för uppvärmnings­system och driftskostnader. Om det är enskilt vatten och avlopp bör du kolla vad det är för system där och fråga även hur det ser ut med samfälligheter och vägföreningar.
  3. Gå på många visningar. Du lär dig jättemycket och får en känsla för vad det finns för bostadsområden, planlösningar och annat att välja på.

Andreas Lindqvist, Svensk Fastighetsförmedling:

  1. Gör klart med lånelöfte innan du går på visning. Annars finns risk för att du inte hinner vara med i budgivningen. Dessutom är det ett bra sätt att redan i förväg få reda på vad du har råd att köpa.
  2. Anmäl dig till visningen. Som marknaden ser ut finns en risk att objektet säljs innan visningen har varit, och har du då inte anmält dig får du inte någon chans att lägga ett motbud.
  3. Var påläst. Läs besiktningsprotokollet, energideklarationen och andra handlingar i förväg så att du kan ställa de relevanta frågorna på visningen.

Ulrika Lööf, Riksmäklaren:

  1. Tänk på att du har undersökningsplikt, så att du tittar noga på objektet och ställer de relevanta frågorna till mäklaren.
  2. Var förberedd på att det kan bli en snabb process. Om det är visning på sön­dagen och måndagen kommer budgivningen ofta igång på tisdagen. Då behöver du ha klart med lånelöfte och ha hunnit prata med besiktningsmannen om du behöver göra det.
  3. Gå på både helgvisningen och den visning som är under veckan. Ofta är det lugnare på vardagsvisningarna och du kan se andra saker i huset och ha mer tid att prata med ­mäklaren.
Mäklarnas tips före villaköpet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!