På sommaren är det lätt att samla köksavfallet i en trädgårdskompost och omvandla det till matjord. Men att hålla igång den under vintern är inte helt lätt - och för den som vant sig vid att kompostera känns det befängt att slänga maten i hushållssoporna. Lösningen heter bokashi - en japansk fermenteringsmetod som komposterar matresterna rekordsnabbt redan inne i köket.
Matskribenten Andreas Ivarsson använder sig av metoden sedan tre år tillbaka.
- Vi började när vi flyttade till hus och ville odla mera grönsaker själva. Det kändes som ett miljövänligt sätt att fixa gödning hemma i trädgården, säger han.
Bokashikompostering har funnits några år i Sverige, men i ursprungslandet Japan är det en välbeprövad metod som har funnits länge. Proceduren är enkel - man varvar hushållsavfall med ett särskilt bokashiströ eller kli i en hink, tappar ur vätska i botten då och då, och låt stå i två-tre veckor. Vips, fermenteringen är färdig och resultatet kan grävas ned i jorden.
- Det går mycket snabbare än en vanlig kompost. Vätskan som vi tappar ur brukar vi vattna ute med, och själva innehållet lägger vi antingen i den vanliga komposten, för att speeda på processen, eller direkt i odlingslådorna, säger Andreas Ivarsson.
Tillverkarna lovar att de är helt luktfria - men det håller inte riktigt Andreas Ivarsson med om.
- Min fru är lite mer skeptisk till detta på grund av att det luktar lite, så vi vattnar bara med bokashivätskan utomhus i rabatterna. Men själva innehållet i lådan luktar inte så mycket och verkligen inte när locket är på. I början tvättade vi inte lådan mellan omgångarna och då märktes det mer. Men gör man det är det inte så farligt - det luktar som en sur surdeg ungefär, säger han.
Bokashikomposteringen har också fått Andreas Ivarsson att fundera över all mat han slänger i onödan.
– När jag står och trycker ned matresterna tänker jag "varför har jag slängt allt det här?". Jag tar tillvara mer nu och gör till exempel buljong av vissa rester. Och när vi inte slänger mat i vanliga soptunnan har vi börjat tävla med oss själva för att minimera sopmängden och källsortera mera. (TT)
Fakta
Så funkar det
Strö lite bokashikli, som innehåller jästsvamp och olika typer av bakterier, i hinkens botten.
Lägg ned hackat eller klippt och väl avrunnet organiskt köksavfall.
Strö över en till två matskedar bokashiströ per liter köksavfall.
Packa ordentligt och lägg på locket.
Tappa av jäsningsvätskan då och då genom tappkranen i hinkens botten.
När hinken är full, låt den stå i rumstemperatur i en till två veckor. När den slutar avge vätska är bokashin klar att använda.
Du kan förvara bokashin utomhus när den är färdig, även under vintern. Mikroberna kommer igång igen när det blir varmt. Eller förvara den inomhus på en sval plats, i plastbehållare med lock eller i lufttäta plastsäckar.
Källor: Greenfoot.se, bokashi.se