Kärlek - så in i jorden!

De senaste tio åren har pelargonfantasterna blivit allt fler. I vissa fall övergår kärleken till blomman i ren besatthet. Experten Maria Slåtterman förklarar varför så många människor fastnar efter att de köpt sin första pelargon.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-25 10:11
Maria Slåtterman har varit aktiv medlem i Svenska pelargonsällskapet sedan starten 1998. Hon vittnar om att pelargoner har haft ett enormt uppsving de senaste tio åren - en pelargonboom.
- Det har verkligen exploderat, säger hon när vi
träffar henne i bostaden strax söder om Örebro.

För en oinsatt är det svårt att förstå känslorna. Men faktum är att kärlekshistorierna är många. Man behöver inte söka länge på internet för att kunna ta del av berättelser från unga som gamla, män som kvinnor. Detsamma gäller när man skummar igenom lite av all den litteratur som finns i ämnet. De nyinvigda har oftast börjat med att köpa några få pelargoner - och därefter har något hänt. De vill snart ha allt.
-Det finns flera tusen varianter och de är otroligt lättskötta. Ingen kan skylla på att det inte finns någon pelargon som passar just dem. De finns i alla storlekar och färger. Är du allergisk väljer du en variant som inte är allergiframkallande, säger Maria Slåtterman.

Men är det förklaring nog? Det finns ju hundratals andra blomsorter som anses vara vackra. Vad har egentligen pelargoner som andra blommor inte har? Slåtterman förklarar att flera blomsorter självklart hamnar i ropet då och då. De får ett uppsving bland gemene man, men efter ett tag avtar flugan.
- Men med pelargoner fungerar det inte så. Det finns inget slut. Människor tycker om att samla på saker och nu kan de hitta sin alldeles egen pelargon. Om du börjar samla på saker är det svårt att sluta och nya pelargoner kommer fram i en aldrig sinande ström.

Pelargonen är enligt Maria Slåtterman en tacksam blomma. Den är bra för självförtroendet.
- Man blir glad av att lyckas, och med pelargoner kan alla lyckas. När man väl har gjort det börjar man förstå sin mors eller mormors glädje. Eftersom de flesta har ett barndomsminne kring det väcks många associationer. Det finns en känsla som man mår bra av och blir stolt över.

Det är svårare att förstå varför uppsvinget varit så stort de senaste tio åren. Faktum är dock att Svenska pelargonsällskapet bildades för elva år sedan och enligt Slåtterman har det växt till en folkrörelse.
-Det har blivit en social grej att exempevis byta skott. I dag när man står och tittar i ett skyltfönster kan man få förstående blickar från den som står bredvid, säger hon och skrattar.
-Det är när man fastnar som det svåra börjar. Då måste man börja begränsa sig, säger Maria Slåtterman.
FAKTA: Maria Slåttermans pelargonår

Nyår: "Det är nu odlingssäsongen börjar mentalt. Växtkatalogerna kommer. Jag drömmer, tittar och läser. Jag fyller först i alldeles för mycket i beställningstalongerna - så jag får sovra".

Januari - februari: "Om jag vill fröså så gör jag det under den här perioden. Många tar fram sina egna varianter genom frösådd. Man mixar olika sorter".

Februari: "Nu går jag igenom mina pelargoner och ser vad som har överlevt vintern. Många ringer under den här perioden och frågar varför deras pelargoner har dött. Oftast är de överbevattnade".

April - maj: "Den stora omvårdnadsperioden. Nu sköter jag om dem, planterar om dem, funderar över förtutsättningarna kring sommarens arrangemang. Vilka ska stå ute? Vilka ska stå i växthus? Var är ljusförutsättningarna som bäst? och så vidare."

Sommarperioden (fram tills någon gång mellan augusti och oktober): "Nu njuter jag av dem. Ger dem näring och vatten. Jag ger bort blommor och sticklingar till vänner. Blommorna blir allra vackrast när hösten närmar sig".

September: "Nu är det snart dags att ta in pelargonerna. Jag går ut varje kväll och försöker avgöra om det kan komma frost på natten".

Vintersäsongen: "Nu går pelargonåret ner på lågvarv. Jag försöker att hitta de mest ultimata vinterförhållandena för mina blommor. De får ingen näring och väldigt lite vatten. Det får inte bli för fuktigt eller för kallt. Fem till tio plussgrader är ultimat".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!