Julfint med grönt i grupp

Julfint både ute och inne kan man få med julens populära växter. Storsäljare, förutom den köldkänsliga julstjärnan, är den tåliga ädelcypressen. Den passar lika bra ute som inne, som stor eller liten, och kan dekoreras på många sätt.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-12-15 00:01
Julstjärnan är storsäljaren bland julens blommor men det finns inte bara julstjärnor i butikerna. Julgrupper säljs i stor mängd och de innehåller flera sorters växter. Förr hade man hyacinter och tulpaner i grupper men det är inte vanligt längre. I stället varieras grupperna med småplantor av krukväxter som saintpaulia och höstglöd. Den efter julstjärnan mest säljande växten till jul är därför höstglöd eller våreld som den också kallas. Precis som julstjärnan är den fin i flera veckor och håller färgen bra.

Ser man till försäljningen vill vi gärna ha gröna växter till jul. Kinesisk en och ädelcypress som bägge ofta kallas för julen har blivit riktiga favoriter. Särskilt ädelcypressen används på många olika sätt. Små söta plantor passar utmärkt i julgrupper, lite större plantor är fina som bordsjulgran och de ännu lite större exemplaren ger julglädje på trappan. Många barn lockas av alla söta minplantor och de kostar inte många kronor per styck. Varför inte låta dem bygga ett jullandskap med "minigranar" och dekorera efter behag med leksaker och julpynt?
Ädelcypress passar bra utomhus också. Den klarar sig hela vintern men kan torka när vårsolen kommer. Eftersom plantan är grön behöver den vatten, blir jorden i krukan helt frusen får den inget vatten och torkar. Vanligen brukar väderleken vara tillräckligt mild för att jorden inte skall frysa förrän fram i februari.

Mera grönt ger murgröna, också den en favorit i julgrupperna. Plantorna är tacksamma att odla vidare efter jul. Den föredrar en ljus med inte direkt solig plats. Vintertid är det inga problem med ett söderfönster men när det börjar ljusna fram i februari kan det vara dags att sätta den i ett norrfönster.
Gröna är också de små ormbunkar som fyller ut i julgrupperna med skir grönska. De är i allmänhet en liten aning svårare att klara en längre tid, ormbunkar behöver en fuktig luft för att trivas annars får de lätt bruna blad. Echeveria är också en ganska ny växt i julgrupperna men en växt med fast och kompakt form. Den är populär eftersom den håller sig nästan hur länge som helst. Plocka växterna ur grupperna och plantera om dem när helgerna är över.

Alla julens krukväxter är inte gröna men gammeldags julblommor som azalea och begonia är inte alls lika populärt som för 10 år sedan. Julbegonian ersätts allt oftare med den vanliga "krukväxtbegonian". Många saknar julbegonian men eftersom den inte håller sig lika bra som den vanliga begonian försvinner den tyvärr så sakteliga ur sortimentet.
En växt som däremot bara blir bättre och bättre är azalea. Förr var den en ganska knepig krukväxt som måste få specialskötsel. Numera vattnas den som alla andra krukväxter och ställer inte till några som helst besvär. Sorterna har utvecklats också, det finns fler färger och de håller längre. Säsongen är därmed också längre, azalea finns både under sen höst och tidig vår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!