Julens alla blommor

Under jul pryder vi hemmet med mer blommor än under någon annan högtid. Kanske för att vi längtar till våren, kanske för att fördriva mörkret eller helt enkelt bara för att pryda. Levande blommor skapar speciell stämning och det finns otroligt många möjligheter att göra personliga arrangemang.

Krukor i tyg döljer plastkrukorna. Vik, sy, limma eller häfta ihop tyg som matchar duken och bottna med plast. Jordytan dekoreras med glittrande små kulor.

Krukor i tyg döljer plastkrukorna. Vik, sy, limma eller häfta ihop tyg som matchar duken och bottna med plast. Jordytan dekoreras med glittrande små kulor.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2005-12-18 00:00
Julen är en traditionsbunden högtid. Julstjärnor är julens vanligaste blommor och de säljs också i många färdigdekorerade julgrupper. Lite mindre vanligt är det med begonior och azaleor, de som förr var julens mesta krukväxter. Azalean odlas nu i plastkrukor istället för tunga lerkrukor och ryms i vanliga ytterkrukor. Därmed behöver man inte krångla med vattningen som tidigare. Vattna azalean som andra krukväxter men låt den inte torka ur helt och hållet. Det finns otroligt många nya sorter, bland annat riktigt röda som komplement till de rosaröda som funnits under många år. Vita azaleor är också populärt, mot de mörkgröna bladen lyser det vita extra vitt. Julbegonia finns endast i rosa och vitt precis som förr och är en tacksam julblomma med gammeldags charm. Den har en ljusare grön bladfärg än azalea, julstjärna och cyklamen, och ger ett fräscht intryck. Cyklamen är ytterligare en tacksam växt, både blommor i allsköns färger och blad pryder plantan. Dessutom finns de i allt från miniformat till jätteexemplar. Alla dessa krukväxter är hållbara och går bra att kombinera tillsammans i en större kruka eller skål.

Naturligt pynt
Naturlika arrangemang med kottar och mossa samt frukt av olika slag är mer populärt nu är på många år. Pynt från trädgården är vanligt, skörda röda kornellgrenar, nypon, prydnadsäpplen och kottar samt vackra fröställningar till egna arrangemang. Den som inte har möjlighet att plocka själv hittar mängder med material i blomsterbutik. Kryddor som kanel ser man mycket av, liksom nötter och torkade apelsinskivor, gammeldags pappsnören och band. En kryddig idé är att dekorera med pepparkakor. Vill man kombinera natur och glitter sprayar man kottar, nypon och ris med glitter och guld. Det bästa är att spraya glittret på pyntet, inte på växten. Man kan inte spraymåla växter med vilken färg som helst, de kan skadas. Glaspärlor, paljetter och prismor passar också bra att använda. Det är långt ifrån bara rött och grönt som passar till jul. Vitt är en färg som ökar men det finns julblommor i alla tänkbara nyanser. Det handlar bara om att våga kombinera mer, pröva lila och orange med rött.

Allergiker
Ingen skall behöva avstå från julblommor på grund av allergi. Många gröna krukväxter är perfekt bakgrund till allt färgglatt pynt. Man kan dekorera taklök, vaxecheveria eller plättar i luften med guld och glitter, röda hjärtan eller vad som lockar. Peperomia finns i en mängd sorter så här års och de är otroligt tacksamma krukväxter som är enkla att dekorera. Man kan också välja en traditionsrik växt som myrten eller olivträd eller varför inte en pytteliten rumsgran? Många är tyvärr känsliga för hyacinternas juliga doft men det finns stor variation. Hyacinter indelas i grupper efter hur starkt de doftar. Minst doftar röda 'Jan Bos', vita 'White Pearl och den nya lila 'Purple Sensation'. Nu är det ju inte så lätt att veta vad det är för hyacint som butiken säljer men bland de 10 vanligaste sorterna är det bara en vit och en röd att välja på. Köper man en vit eller röd är man därför rätt säker på att den doftar mycket lite. Starkast doftar de blå 'Delfts Blue' och Blue Star' men det finns också svagt doftande blå 'Blue Pearl' vilket gör det lite svårare att hitta rätt. Ljust violetta 'Cornelia' som är rätt ny har en medelstark doft liksom den ljust rosa 'Anne-Marie' som nog är bland de allra vanligaste i handeln. Hyacinter har en tendens att bli långa och tippa om de står varmt. Vill man går det utmärkt att klippa av dem och sätta dem som snittblomma i en vas. Samma sak gäller amaryllis som blir för hög. Sätt dem i en vas så stjälken bara står i ett par centimeter vatten i botten så håller de sig bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!