Jorden runt på väggarna i studentboende

Hela världen kommer till nya studentboendet Lilla Sunnersta genom konstnären Carl G Torstenssons fem meter höga verk som smyckar entréerna.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2006-01-15 11:03
De nio konstverken är gjorda i olika material, från trä och glas till galvaniserat, rostat stål och keramik. Och de är stora, så stora att hans största problem har varit att han inte kan få en uppfattning om hur de gör sig på plats förrän de monterats upp.
— Fem meter är mycket högre vertikalt än horisontalt. Jag blir lika förvånad varje gång jag ställer verket uppåträtt och inser det, säger Carl G Torstensson, som sedan 18 år bor och arbetar i den gamla lanthandeln i byn Tuna.
Ett av de uppmonterade konstverken i studentboendets entréer fick till och med tillbaks hem till Upplands Tuna därför att han inte var nöjd med resultatet när det väl kom på plats.
Temat för Carl G Torstenssons verk är världsdelarna.
— Gemensamt för dem är att de skildrar olika kulturer och kontinenter. Valet är medvetet, med tanke på de många internationella studenter som studerar vid Lantbruksuniversitetet: hela världen kommer till Sunnersta, säger han.

Flera av konstverken finns redan på plats i Studentboendet Lilla Sunnersta. Andra är kvar hemma i ateljén, några är färdiga, några fortfarande under arbete. Carl G Torstensson låter förstå att det för honom handlar om ett mycket lustfyllt uppdrag - av flera olika skäl.
— För det första tycker jag om att ge mig på nya saker, och det här projektet har präglats av en massa olika material och lika många tekniker.
Han säger att han är noga med att inte falla in i trist rutin just när det gäller teknik.
— Lusten måste finnas kvar. Det är jätteviktigt.
Ett annat skäl till hans förtjusning över projektet är att det satte igång en process hos honom själv.
— Det handlar om nya idéer och nya människor, och jag tyckte det kändes lustfyllt att få tänka så vitt och brett och globalt, säger Carl G Torstensson, som tillfrågades av fastighetsägaren Uppsala Akademiförvaltning om han ville ta uppdraget att smycka Lilla Ultunas entréer.

Flera av konstverkens detaljer har personlig bäring. Ett kanadensiskt frimärke klistrades en gång på ett kuvert av hans utvandrade farbror, den indiska kvinnan i gjutjärn som just anlänt till ateljén från Gimo gjuteri har han själv mött.
— Hon finns på riktigt, jag såg henne i Indien. Huden var lika mörk som hennes sari, och det fanns en enda gyllene tråd i tyget.
Sydamerika skildras i färgat glas, inspirerat av grenar och blad verk under Amazonas tak.
Världsdelen Europa bestås av en triptyk där natur och kultur möts: Albert Einstein spelar schack med en älg, den sjunkande Titanic. Bilden av Antarktis är forskningsexpeditioner och blodbestänkta valkokerier.
Han har medvetet utelämnat uttryck för religioner i sina bilder, och i stället koncentrerat sig på teman som skrift, odling, texter, symboler och ordspråk som är förknippade med de olika världsdelarna. En av Afrikabilderna bär texten "En ann´är så god som en ann´" - på swahili.
— Jag har kollat, samma sorts talesätt finns i Afrika.

Carl G Torstensson har hela tiden haft ambitionen att integrera sina konstverk med miljön utan att de för den skull skall vara "dekorativa" och ses som en del av den övriga inredningen.
— De skall stå för sig själva.
I vår skall Carl G Torstenssons nio konstverk finnas på plats i entréerna till Lilla Ultuna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!