"Jag blir nöjdare för varje dag som går"

I år firar bostadsrättsföreningen Kamphav 80 år. UNT har träffat tre av de boende som engagerat sig i husens historia och månar om att bevara de tidstypiska detaljerna från byggåret.

Trapphusets tak. En av många vackra originaldetaljer som finns bevarade i husen på Gropgränd.

Trapphusets tak. En av många vackra originaldetaljer som finns bevarade i husen på Gropgränd.

Foto: Staffan Claesson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2017-10-13 05:30

Putsade fasader, raka linjer och stora balkonger. Bakom en bastant järngrind döljer sig en välskött grusbelagd innergård med planteringar och sittgrupp. Invid Gamla kyrkogården på Gropgränd ligger bostadsrättsföreningen Kamphavs två lägenhetshus i utpräglad funkisstil från 1937.

Trapphuset har marmorgolv från byggåret och sparsmakade takmålningar. Väggarna går i sobert grönt. Stilen är enkel, funktionell och väl genomtänkt.

Bredvid den lilla hissen med gallerdörr, ligger Carin Danielsson Näsdals minietta på 19 kvadratmeter.

Carin, som är intresserad av inredning och gamla byggnader, har medvetet låtit originalinredningen få vara kvar med köksskåp och platsbyggd garderob upp till tak samt brädgolv.

– Lägenheten är verkligen otroligt kvadratsmart tack vare de höga skåpen. Jag får plats med allt jag behöver. Till och med hörnet i ena köksskåpet har de platsbyggt hyllor i.

Carin Danielsson Näsdal kommer från Mora och visste ingenting om Uppsala eller området när hon för dryga tre år sedan kom till stan för att plugga. En titt på lägenheten på Gropgränd tillsammans med mamma och morfar, räckte för att känna att hon hittat hem.

– Mamma sa direkt: klart det är här du ska bo! Då visste jag inte hur nära det är till universitetet och stan. Jag blir nöjdare för varje dag som går.

Kerstin Rydén har bott i huset på Gropgränd sedan 1975. Hon visste med andra ord vad hon gav sig in på när hon köpte sin tvåa för fem år sedan.

– Jag och min man bodde i en lägenhet på sex rum och kök två trappor upp, men när jag blev ensam kändes 160 kvadratmeter alltför stort. När jag såg annonsen för den här tvåan tänkte jag: ”den lägenheten ska jag ha, kosta vad det kosta vill!” Jag trivs med lugnet. Att ha nära till allt. Och så de trevliga grannarna.

Ingrid Malmheden Yman och hennes man var de som köpte Kerstins lägenhet. En välbevarad sådan med stort ljusinsläpp och många originaldetaljer. Stavparkett, skjutdörrar och spegel­dörrar, serveringsgång, kallskafferi kök samt pigkammare.

Ingrid är pensionär och har ett stort intresse för äldre föremål och byggnader i allmänhet, och bostadsrättsföreningen Kamphavs 80-åriga historia, i synnerhet.

Hon visar gamla kartor, foton, tidningsurklipp och akvareller som hon hittat i sina efterforskningar kring kvarterets historia.

– Här är ett bostadsrättsbevis från 1937 som visar att godsägare Ehrenfried Waldemar Silfverhjelm var den första ägaren av den lägenhet som jag och min man numera bor i. 1937 betalade han 47 000 kronor för den.

Flera av bostadsrättsföreningen Kamphavs lägenheter av modell större vittnar om en tid då välbeställt folk hade tjänstefolk boende hos sig.

– I vår lägenhet är pigkammaren bevarad intill köket. Vi har till och med hittat den nummertavla som herrskapet använde för att kalla på jungfrun, säger Ingrid Malmheden Yman.

Men det var inte bara fint folk som bodde i huset när det stod inflyttningsklart 1937. Bevarade handlingar ger en unik inblick i de olika samhällsklasser som bott här.

I Carin Danielsson Näsdals lägenhet flyttade en fru Holmgren in 1937 och i Kerstin Rydéns, en plåtslagarmästare.

Ingrid, Carin och Kerstin vittnar alla tre om en bostadsrättsförening med gemytlig stämning och engagerade boende.

– Folk trivs här och bor kvar länge. Och bor man länge på ett ställe blir man engagerad och vill hjälpas åt, säger Ingrid.

Och det om något är värt att fira på föreningens 80-årsfest den 21 oktober.

Brf Kamphav

en 3:a kostade 20 500 kronor för 80 år sedan

Bostadsrättsföreningen Kamphav på ­Gropgränd i Uppsala firar 80 år i oktober.

Föreningen har 29 hushåll fördelade på två hus byggda 1937.

Byggnadsstilen är sen funkis. I husen finns allt från ettor med kokskåp till pampiga ­våningar på sex rum och kök.

Arkitekt var Simon Lindsjö, som även ­ritat biografen Grand. Byggmästare Gottfrid ­Lindgren, känd för att bygga hus med ­kvalitet, såg till att trapphuset fick golv i marmor och entrédörrar i ädelträ.

Många lägenheter har fått behålla ­tids­typiska detaljer, såsom köksingång, ­pig­kammare, kallskafferi, serverings-gång, och platsbyggda köksskåp upp till tak.

Lägenhetspriser vid inflyttningen 1937 finns noga dokumenterade. En trea på 78 kvm kostade 20 500 kronor. I år såldes ­samma lägenhet för drygt fyra ­miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!