Det fungerar som ett skyltfönster. Att ställa något under glas ger en instinktiv känsla av att det är värt att titta extra på. Det är något taget ur mängden som plötsligt blir upphöjt och unikt. Det som händer när man väljer ett litet utsnitt ur verkligheten är att föremålen då får mycket större skärpa än när man ser samma saker bland många andra.
Och precis som i ett skyltfönster är detta hemmets absolut bästa chans för en enmansuppvisning. Innanför glashöljet bildas en miniatyrscen med plats för vad du önskar; för åsikter, smak eller nostalgi. Det är här du ska gå loss med vem du är! Det är här din personlighet får plats - långt från dussinmöbler och föränderliga inredningstrender. Beroende på vad du väljer ut så ger det underlag för dina egna och betraktarens reaktioner. Satsa på utropstecken bland vännerna! "Jaha, du har varit på Kreta!", "Ååh, jag hade en likadan när jag var liten!", "Det där ser äckligt ut, vad är det?".
Det är enkelt. En glaskupa hittar du på större varuhus eller i en trädgårdsbutik. Eller skölj ur en vanlig glasburk med lock när sylten tagit slut. Som underlag kan du ta en bricka, en spegel eller ett fat. Svårare än så är det inte. Sedan kan du byta ut föremål efter humör och väder, varje dag om du så vill. Våga välja ut och visa upp. Det piffar garanterat upp varje tillrättalagt vardagsrum eller ängsligt nyrenoverat kök.
Vill du göra en hel liten miljö för finsakerna så fäster du en bit tapet på väggen. Där hänger du upp loppishyllan, målad i matchande färg. Tre vanliga dricksglas och tre glasunderlägg är allt du behöver för att få rätt effekt. Här har tre små glasfigurer räddats ur barnrummets röra och fått en upphöjd plats.
Foto: Annika af Klercker/Scanpix
En ostkupa blir platsen för det gamla smycket. I stället för att gömma det i en låda blir arvegodset en fin inrednings-detalj. Skär ut en bit mönstrad tapet eller tyg och lägg i botten för en fin effekt.
Foto: Annika af Klercker/Scanpix
Fakta: Fixa fina rosor i fönstretSteg 1: Detta behöver du: tygrosor, lim, snapsglas, fiskelina, sax.
Foto: Annika af Klercker/Scanpix
Steg 2: Klipp stjälken i önskad längd. Gör en platt ögla så den går att fästa i botten på ett glas.
Foto: Annika af Klercker/Scanpix
Steg 3: Limma fast. Låt torka.
Steg 4: Linda fiskelina runt snapsglasen.
Foto: Annika af Klercker/Scanpix
Steg 5: Häng de färdiga glasrosorna i fiskelina vid ett fönster. De rör sig sakta i vinddraget och dagsljuset gör sitt till för upplevelsen. Vackert och vilsamt.
Foto: Annika af Klercker/Scanpix
Allt ljus på favoritsakerna
Några som vet hur man skapar en snackis är formgivarkvartetten Chen Karlsson. Deras taklampa My favourite things bygger på tanken att lyfta fram genom att skilja ut.
Idén föddes under ett museibesök med barnen när de alla fascinerade blev stående vid en monter med en dramatiskt upplyst isbjörn. Bakom glaset tornade det vilda upp sig i all sin skönhet och hotfullhet. Det skarpa ljuset var riktat på djuret, allt annat låg i mörker.
- Vi ville flytta med oss den där speciella utställningskänslan hem, berättar Tina Karlsson, som tillsammans med Hung-Ming Chen, Chen-Yen Wei och Johan Karlsson utgör Chen Karlsson.
- Det är ett mycket effektfullt sätt att visa saker på. Ljuset som gör att blicken riktas, glaset som gör föremålet oåtkomligt. Det förhöjer känslan av att föremålet är något utvalt, något väldigt speciellt.
Hon menar också att det är ett sätt att tala till varandra. Genom att välja ut en eller ett par föremål så visar man vem man är.
- Det är världens bästa snackis! Vår lampa kan du fylla med det du själv önskar och byta efter tillfälle. För oss har det inte varit lampan i sig som ska vara i fokus utan det som finns inuti. Dagispyssel, reseminnen, stämningsskapare - det sätter igång samtal och tankar hos alla som ser dem.
FAKTA: Glasklara tips
+ Använd glas eller genomskinlig plast i alla former: konservburkar, flaskor, dricksglas eller skålar, ett tomt akvarium.
+ Placera föremålet på ett underlag som inte förtar utan förhöjer det du vill visa. Speglar, tyger, trä, stenar kan utgöra en vacker botten.
+ Lek med ljuset. Spotlights, dagsljus - vad du än väljer ger ljus och glas en fin effekt ihop.
+ Jobba med teman. Välj tre burkar i olika höjd. Fyll en burk med fin sand, en annan med snäckor och en tredje med stenar. Ställ dem sedan tillsammans i en grupp. (TT Spektra)