Hyresgäster lurades med enkät

En enkät som beställdes av hyreskommittén ligger nu till grund för hyressättningen i hela Uppsala, men de som deltog i enkätundersökningen informerades aldrig om att deras svar skulle vara avgörande för vilken hyra de skulle få.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-04-20 00:00
Professor Bengt Turner vid Institutet för bostads- och urbanforskning, som var den som signerade följebrevet till enkäten, anser att det var fel av Uppsalahem, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen att lura hyresgästerna. Hyreshöjningar i centrala Uppsala och hyressänkningar i utkanten av staden — det är sannolikt resultatet av de trepartssamtal som förts i hyreskommittén i två års tid. Kommittén består av Uppsalahem, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, och målsättningen har varit att justera hyresavgifterna efter hur hyresgästerna själva värderar sina bostäder. Till sommaren räknar man med att vara klar med utredningen.

"Det är ett skrivfel"
Det centrala dokumentet i utredningen är en enkätundersökning som hyreskommittén beställt från Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Enkäten skickades ut till 1 362 hyresgäster i Uppsala 2002, och besvarades av 669 personer, alltså en svarsfrekvens på under 50 procent.
Men i följebrevet som hyresgästerna fick nämns ingenstans att svaren i enkäten skulle ligga till grund för den framtida hyressättningen. Det står dessutom att studien genomförs på uppdrag av "hyresgästföreningen och de privata hyresgästerna i Uppsala samt Uppsalahem" — men Fastighetsägarna nämns ingenstans.
- Det är ett skrivfel. Det ska inte stå "privata hyresgäster" utan "Fastighetsägarna", säger Tommy Berger på Institutet för bostads- och urbanforskning.
Det var Tommy Berger som genomförde undersökningen och sammanställde resultaten.
— Det var inget oväntat alls som framkom. Uppsalaborna värderar trygghet och säkerhet högt, och det är precis som i alla andra undersökningar som har gjorts i andra kommuner i Sverige.

"Beklagligt misstag"
UNT: Men borde inte de som valts ut till enkätundersökningen ha fått information om att den skulle användas för att förändra deras hyresavgifter?
— Jag tycker att det är bra att redovisa vad en undersökning ska användas till. Men jag vill inte säga att det är dåligt att inte redovisa det. Det moraliska ansvaret vilar på uppdragsgivaren, i det här fallet hyreskommittén i Uppsala.
Professor Bengt Turner, som signerat följebrevet till enkäten, anser att det var fel att inte berätta vad den skulle användas till.
— I det här fallet var det ett beklagligt misstag. Man har varit orolig för att få strategiska i stället för ärliga svar, men man har nog sett hjärnspöken. Man borde ha varit ärlig i följebrevet, och det är ju uppdragsgivaren som ansvarar för följebrevets utformning, säger Bengt Turner.
Bengt Turner anser också att denna typ av dolda agendor kan sänka folks förtroende för enkätundersökningar, och leda till att färre väljer att svara på enkäter.
Inge Ahl på Uppsalahem försvarar att man undanhöll information om vad enkäten skulle användas till:
- Vi ville ha ärliga svar. Hade vi gått ut med vad enkäten skulle användas till kunde det ha lett till att de tillfrågade manipulerade svaren, säger Inge Ahl.

"Öppnar för etisk diskussion"
På Institutionen för informationsvetenskap på Uppsala universitet, där man undervisar bland annat i hur man konstruerar enkäter, anser man att hyreskommitténs beteende är diskutabelt.
- Man ska redovisa vem som gör undersökningen. Att underlåta att informera vad materialet ska användas till kan leda till ärligare svar, men samtidigt öppnar det för en etisk diskussion, säger Lowe Hedman, studierektor på Institutionen för informationsvetenskap.
Hyresgästföreningen försvarar beslutet, även centralt.
— Det viktiga är att vi får en rättvisande bild av hyresgästernas värderingar, säger Peder Palmstierna, presschef på Hyresgästföreningen.

Korrigering av hyror
UNT: Hyresgästföreningen har ju medvetet undanhållit viktig information från hyresgästerna. Är det verkligen att gå hyresgästernas ärenden att lura dem?
— I det här fallet har det visserligen inneburit att man undanhållit information, men det har varit utifrån goda intentioner, och jag tror inte att någon har blivit lurad. Jag tror att alla förstår vad enkäten skulle användas till när man hade fyllt i den, säger Peder Palmstierna.
— Vår målsättning är att bibehålla bruksvärdessystemet för att undvika marknadshyror, och då är det nödvändigt att korrigera de nuvarande orättvisa hyrorna. För att göra det måste vi undersöka hur hyresgästerna värderar sitt boende, säger Peder Palmstierna.
— Av enkätens frågor framgår att undersökningen handlar om värdering av bostadens egenskaper och vilken hyra man är beredd att betala i olika situationer. För den som fått enkäten kan det därför inte ha rått någon tvekan om att det handlar om att få en spegling av hur väl hyrorna i beståndet motsvarar hushållens värderingar, säger Rune Thompson som sitter med i Fastighetsägarnas etiska nämnd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!