Hus som går på plus

Snacka om att bygga miljövänligt. Familjen Adalberth flyttar snart in i ett plusenergihus, som producerar mer energi än vad det förbrukar.

Karin Adalberth är teknisk doktor i byggnadsfysik och har låtit bygga ett plusenergihus åt sig och sin familj utanför skånska Åkarp.

Karin Adalberth är teknisk doktor i byggnadsfysik och har låtit bygga ett plusenergihus åt sig och sin familj utanför skånska Åkarp.

Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-25 10:10
- Då ska vi sälja överskottselen till elnätet, säger Karin Adalberth som är övertygad om att villan kommer att få många efterföljare.
Sedan flera år tillbaka är plusenergihusen verklighet i bland annat Tyskland. Men i Sverige har vi inte kommit lika långt när det gäller miljövänligt byggande.
- Visst byggs det många passivhus, det vill säga hus som nästan inte behöver någon värmekälla. Men vi ville testa om teorierna med plusenergihus stämmer, säger Karin Adalberth som är teknisk doktor i byggnadsfysik.

Hon beräknar att själva merkostnaden för plusenergitekniken, det vill säga kostnaden för att installera husets ventilation, isolering, lufttäthet, fönster, solceller och solfångare, kommer att stanna på cirka 800 000 kronor.
- Det är en hel del pengar. Men samtidigt sparar vi in cirka 20 000 kronor i driftskostnader per år. Det blir i och för sig en lång återbetalningstid, men det går ändå att räkna hem investeringen, säger hon när hon visar runt i villan som ännu inte är klar. Enligt egna beräkningar kommer familjen kunna dra in 2 000 kronor om året på att sälja el. Men om energipriserna stiger, vilket är troligt, kommer både intäkterna och summan de sparar in på driftskostnader, bli högre.
I juli räknar familjen med att flytta in i huset i Åkarp utanför Lund. Boytan är 150 kvadratmeter.

Till skillnad från många andra miljöanpassade villor har man lagt stor vikt vid att huset inte ska sticka ut från, utan snarare smälta in i, omgivningen.
Bakom ritningarna står den schweiziske arkitekten Werner Strolz som tidigare ritat liknande hus på kontinenten.
Huset, som döpts till Villa Åkarp, är på ett och ett halvt plan och uppfört med trästomme. Huset är placerat så att det finns 50 kvadratmeter takyta mot söder, där solfångarna och solcellerna placeras.
- Det största problemet var att hitta något byggföretag som ville ta sig an projektet. Vi hade kontakt med ett 50-tal entreprenörer som alla drog sig ur när vi presenterade kraven, säger Karin Adalberth som till slut fick napp hos ett byggföretag i Malmö.
Därför går Villa Åkarp med plus
+ Tjock isolering: 540 millimeter isolering i tak och väggar. Under betongplattan finns det 400 millimeter. Treglasfönstren är fyllda med krypton och ger ett u-värde på 0,8. (U-värdet är ett mått på hur väl en byggnadsdel isolerar). Detta i kombination med ett lågemissionsskikt (ett tunt skikt av metall eller metalloxid) på insidan gör att värmen reflekteras tillbaka in i huset.

+ Återvinning av värme: Det finns en värmeväxlare som överför värmen i frånluften till friskluften som tas in. Med hjälp av värmeväxlaren återvinns 87 procent av värmen.

+ Hett avlopp: I avloppet finns en värmeväxlare som hämtar värme ur avloppsvattnet och som sedan förvärmer tappvarmvattnet till cirka 15-20 grader innan det leds vidare in i ackumulatortanken.

+ Solen värmer: Det finns solfångare på 18 kvadratmeter där värmen leds till ackumulatortanken. Denna är i sin tur dockad till en pelletskamin, men kaminen kommer endast att användas när det är riktigt kallt.

+ Solen producerar el: Solceller på sammanlagt 32 kvadratmeter producerar cirka 4 200 kilowattimmar om året. Tack vare energieffektiva vitvaror och lågenergilampor kommer familjen att göra av med 2 500 kilowattimmar hushållsel per år.

Kostnad
Villan kostar 4,3 miljoner kronor, inklusive tomt och anslutningsavgifter. Driftskostnaderna minskar med 20 000 kronor årligen tack vare plusenergitekniken. Villa Åkarp kommer att få ett överskott på cirka 1 700 kilowattimmar per år, som familjen kan sälja till elnätet.

Vill du bygga energieffektivt? Här är Karins tips:
+ Värmeisolera: Ventilera med hög värmeåtervinning.

+ Samla värme, exempelvis genom solfångare och ackumulatortank. Samla elektricitet, exempelvis genom solceller eller ett litet
vindkraftverk.

+ Säkerställ värmeproduktion under vinterhalvåret, exempelvis genom braskamin.

+ Installera vattensnåla varianter av kranar, duschmunstycken, tvättmaskin och diskmaskin.

+ Installera eleffektiva varianter av ventilationsfläktar, pumpar, belysning, kyl, frys och tv. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!