Höstfint på balkongen

Misströsta inte. Även om de flesta blommor har sjangserat på balkongen, kan de bytas ut mot växter som tål lite kyla och håller sig fina långt in på hösten. Vissa är till och med som vackrast i frost.

Petra Holmgren Reichler och hennes blommor

Petra Holmgren Reichler och hennes blommor

Foto: Rolf Hamilton

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-08-28 08:00

Fröställningarna på gräs blir extra vackra när frosten sätter sig på dem. De kan gärna stå kvar och pryda uteplatsen över vintern. Men det är inte snyggt med en halvmeter högt gräs i en låg balkonglåda, påpekar Petra Holmgren Reichler, trädgårdsmästare på Uppsala Linneanska trädgårdar. Det måste vara proportion mellan planteringskärlet och växten. När hon fått fundera en stund kommer hon fram till att en bra tumregel är 40 procent kruka och 60 procent växt.
– Handen är bästa spaden, säger hon när hon trycker ett hål åt en murgröna i mullen intill ett högt fjäderborstgräs i en stor grön kruka på uteplatsen hemma i Björklinge.

Dessa två får sedan sällskap av cyklamen, hebe och prydnadskål. Det går raskt med vana händer.
– Prydnadskål finns med flikiga blad också, som ser ut som om en kållarv varit på dem, berättar Petra Holmgren Reichler.
Perenner står sig bra på hösten – kärleksört och höstaster till exempel. Silverek har vackra silvervita blad som framhäver andra färger. Olika fetbladsväxter är också fina i balkonglådan eller krukan, liksom hebe som är små buskar med läderartade blad från grönt till grått.
– Hebe är en trevlig kontrastväxt. Silvergirlang också, en sommarblomma som påminner om taggtråd och står sig bra trots frost. Man kan också ha något som hänger ner, som penningblad, säger Petra Holmgren Reichler.

Hon favoriserar cyklamen i sina utomhuskrukor.
– Cyklamen är kanske inte den mest hållbara, men i skyddat läge funkar den bra innan de allt för kalla nätterna kommer. Dessutom har den vackra blad, säger hon.
Klassikern klockljung hör däremot inte till hennes favoriter.
– Klockljung är så tråkig att klockorna stannar, utbrister hon.
Det finns dock en lägre, sirligare sort som heter höstljung och påminner om spretiga piprensare när den blommar som bäst i vitt eller rosa.
– Ibland är de förskräckligt färgade gröna eller blåa, säger Petra Holmgren Reichler med en rysning.

Det är förstås en smaksak, men oavsett färg så är höstljungen tåligare än klockljungen och ser mindre skräpig ut på vårvintern.
Exakt det man suktar efter finns inte alltid i handelsträdgårdarna, man får anpassa sig efter utbudet. Ofta har yrkesodlarna plockat ihop några olika höstväxter på ett plastflak som är snygga ihop, en höstmix om man vill göra det enkelt för sig.

TIPS för höstbalkongen

- Ställ cyklamen och andra lite frostkänsligare växter närmast husväggen, dit kommer frosten sist.

- Täck gärna över växterna med en tunn väv på kvällen när det är frostvarning.

- Om du vill slippa se bar jord runt växterna kan du dölja jorden under vackra stenar, prydnadspumpor eller rönnbärsklasar.

- Låt gräs stå kvar över vintern.

- Gör ett besök i parkerna och skriv en önskelista till nästa höst.

- Fakta om olika växter i bokstavsordning: odla.nu/krukvaxter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!