Hon vann UNT:s balkongtävling

Massor av växter och genomtänkt möblering. Så har vinnaren i unt.se:s balkongtävling förvandlat en långsmal och opraktisk balkong till ett älskat och välanvänt uterum.

Anna-Gretha Lönsjö är förtjust i klätterväxter eftersom det ger ett så ombonat och vackert intryck.

Anna-Gretha Lönsjö är förtjust i klätterväxter eftersom det ger ett så ombonat och vackert intryck.

Foto: Nina Leijonhufvud

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-09-01 00:00
Balkongen är iögonfallande redan från grusgången framför huset i Knivsta. En rad med klätterväxter slingrar sig från blomlådorna upp till taket och väver ett glest draperi mot gatan. Blomman för dagen och Rosenbönor, förklarar Anna-Gretha Lönsjö när vi sedan kommit in i den gröna oasen. Bra balkongväxter eftersom de växer så snabbt, varje vår sätter hon nya och framåt sommaren kan de fästas i taket.
- Nu har jag planterat två i varje låda. Förra året hade vi tre men det blev för tätt och då kom nästan inget ljus in. Jag har haft klätterväxter i många år och tycker mycket om det. Jag fick upp ögonen för det när vi var i dåvarande Leningrad för fyrtio år sedan. Där hade alla klätterväxter på balkongerna och i vanliga fönster och jag tyckte det var så fint.

Klätterväxterna har gott om sällskap längs den gröna väggen. Surfinia, en slags petunia, hänger i amplar och mellan klätterväxterna i blomlådorna prunkar pelargonier i röda och blå nyanser. Växterna tycker Anna-Gretha Lönsjö är det viktigaste på balkongen, och grönt ser hon till att det blir så fort vårsolen tittar fram. Som finast är blommorna i början av augusti men grönskan står sig ända till frosten kommer då en del av växterna får dö och andra tas in för vintervila. Från början stod det klart att växter skulle dominera på balkongen men för att kunna använda den ordentligt behövdes även möbler och det var lite trixigare.
- Ja, den är inte så praktisk eftersom den är så långsmal. Men vi har ett bord med stolar i ena kortändan där vi kan sitta och äta och sen en bänk längs väggen där man kan sitta i rad, säger Anna-Gretha Lönsjö.

En gammal träkista fungerar sommartid som blombord och vintertid som kallskafferi eller kylskåp när det blir trångt inomhus. Under den varma årstiden tillbringar både Anna-Gretha och maken Hans Lönsjö mycket tid på balkongen.
- Jo, vi sitter här ofta. På förmiddagarna kanske vi tar en fika och mörka och varma augustikvällar är det fint att tända ljus och sätta sig en stund, säger Anna-Gretha Lönsjö och nyper ett blad eller två från blomlådan.
Sedan är hon förstås här och pysslar en hel del - att hålla efter växterna tar lite tid. Hennes tips för en trivsam balkong är just att satsa på lite grönt och det behöver inte krävas lika gröna fingrar som hon själv har.
- Nej, man kan ju börja med en balkonglåda och då välja pelargonier. De är lättodlade och om man sköter om dem lite och plockar in dem när det blir kallt står de sig till nästa år också.


Här är vinnarna
Över 90 bidrag på balkonger kom in till den balkongbildstävling som pågått på unt.se och av dem har nu tre vinnare utsetts.
På första plats kom Anna-Gretha Lönsjö i Knivsta som vinner ett presentkort värt 3 000 kronor från en handelsträdgård.
På andra plats kom Margareta Johansson i Uppsala och på tredje plats Arne Andersson och Maud Leidebrant i Uppsala. De får båda en prenumeration på UNT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!