Höjda priser ger ökad prutmån

De senaste åren har bostadspriserna i Uppsala åkt i höjden.I och med att mäklarnas provisioner legat kvar på runt fem procent har de kunnat öka sina intäkter och det finns utrymme att pruta.­ Man ska alltid försöka förhandla om priset, säger Maria Hillver vid Uppsala kommuns konsumentrådgivning.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2004-06-15 12:59
Fastighetsmäklare tar i allmänhet betalt i procent. En vanlig siffra är fem procent av bostadens försäljningspris och runt den nivån har andelen legat under lång tid.
Säg att en bostad för några år sedan såldes för en halv miljon kronor och mäklaren då fick fem procent, det vill säga 25 000 kronor. Om priset fördubblats sedan dess har mäklarens provision ökat till 50 000 kronor.
Många menar att mäklarna utför samma jobb som när priserna var lägre och att det därför är orimligt att de kan ta ut högre arvoden bara för att fastighetspriserna stiger.
Susanne Jonsson, kontorschef för Föreningssparbankens fastighetsbyrå i Uppsala, vill ge en annan bild.
-­ På grund av ökade krav på de tjänster vi erbjuder vad gäller visningar, marknadsföring etc har våra omkostnader ökat. Förr kunde vi ligga back eftersom bostadspriserna var så låga.

Ta inte första bästa
Maria Hillver vid Uppsala kommuns konsumentrådgivning, tycker inte att man utan vidare ska acceptera den provision mäklarna begär.
­- Ta inte bara första bästa mäklare utan ring runt och kolla vad som ingår i tjänsten, säger hon.
Frågan är hur stor prutmån som finns. För att få en bild av det har UNT kollat inkomsterna för ett 30-tal bostadsmäklare i Uppsala.
Drygt var tredje deklarerade för mer än 500 000 kronor år 2002, den senaste offentliga taxeringen. Flera hade inkomster på 600 000-700 000 kronor. I många fall har mäklarnas inkomster ökat år för år.
Mäklarna i sig tjänar bra och årsredovisningar för Uppsalas mäklarfirmor visar att även dessa har goda tider.
Exempelvis Mäklarhuset Nordström & Partners AB gjorde i fjol en vinst efter skatt på två miljoner kronor. Det innebär att de 15 mäklarna bidrog med drygt 130 000 kronor per person till vinsten. Detta utöver att de först fått ut sin lön ur bolaget.

Vanligare att diskutera ned priset
De flesta mäklare UNT varit i kontakt med säger att kunderna allt oftare försöker diskutera ner provisionen.
-­ Det har blivit vanligare, förr förekom det högst sällan, uppger Tiit Lüllmaa vid Riksmäklaren i Uppsala.
­- Rekordet jag känner till är en kund som tog kontakt med tolv mäklare, lät fem titta på bostaden och sen valde ut den som fick jobbet.
Om det går att förhandla ner arvodet beror givetvis på hur mycket pengar försäljningen kan tänkas inbringa. Mäklarna kan erbjuda olika paketlösningar, exempelvis att de får en fast summa, säg 35 000 kronor om de säljer bostaden till ett överenskommet minimipris och sedan tio procent på allt över minimipriset.
I andra fall kan mäklarna minska arvodet mot att de betalar flyttstädningen, bjuder på säljarens ansvarsförsäkring etc.
Solweig Lindell Sohlberg vid Nordström & Partners tror inte att det alltid lönar sig att ta den billigaste mäklaren.
­- Risken är att man får en mäklare med lågt engagemang och därmed får ut ett lågt pris för sin bostad.

UNT-fakta


I Uppsala finns cirka 210 registrerade fastighetsmäklare. De flesta mäklare arbetar enbart mot provision. Det innebär att de inte tjänar några pengar alls om de inte säljer något. Ett mindre antal mäklare har en mindre grundlön samt därutöver provision.
Mäklarna får i allmänhet behålla runt 25-30 procent av provisionen för egen del efter avdrag för moms. Provisionens övriga del går till bland annat omkostnader för annonsering, lokaler, bil etc.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!