Hett bad för kall vinter

I spa-trendens kölvatten seglar egen bastu in på mången önskelista. Här vårdas både kropp och själ, gärna i goda vänners lag.

Höjden av lyx är för många att ha en bastu i anslutning till  badrummet. Linda och Martin Welin-Berger tog en del av förrådet och gjorde en bastu på ca 3 kvadratmeter i sin bostadsrätt.

Höjden av lyx är för många att ha en bastu i anslutning till badrummet. Linda och Martin Welin-Berger tog en del av förrådet och gjorde en bastu på ca 3 kvadratmeter i sin bostadsrätt.

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-11-30 15:00
Vad ska ni göra i helgen? Basta kanske? Det är en anrik tradition som till och med fått en dag uppkallad efter sig, "lögardagen". Och de gamla takterna har fått ett uppsving på sistone med den nya spa-trenden. För många är det höjden av lyx att komma hem efter jobbet eller vinterutflykten och få sträcka ut bland de heta ångorna på bastulaven. Med lite bastudoft utblandat i stävans vatten får man sig en aning aromaterapi på köpet.
En bastu kan vara neråt en kvadratmeter, så det behövs ingen stor villa för att inhysa den. Det går alldeles utmärkt att bygga bastu i en lägenhet, till exempel i en ombyggd garderob, om man bara uppfyller skyddsföreskrifterna. Men om du planerar att bygga själv så tänk på att ta ordentliga ergonomiska hänsyn. Att försöka klämma in för många sittplatser är ett vanligt och onödigt misstag. För att undvika det kan det vara bra att diskutera planlösningen med exempelvis leverantören av utrustningen innan man sätter igång.

Det kostar förstås en slant, och vill man ha bra kvalitet på aggregat och övriga material får nog även hemmasnickaren punga ut med uppåt en 20 000-30 000 kronor. Dubbla det om du vill ha jobbet gjort av hantverkare, och vill du ha en riktigt lyxig, platsbyggd bastu kostar det betydligt mer ändå. Storlek och material är de mest avgörande faktorerna. Lyxvarianten är stor och platsbyggd i exklusiva material som al och kanske inslag av glas. Budgetvarianten är kvadratisk eller rektangulär, några kvadratmeter stor och byggd i billig granpanel. Till det kommer driftkostnader, där de vanligaste bastuaggregaten drar cirka åtta kilowatt i timmen, enligt Krister Borg på Bastupunkten.
Han anser att elbastu är att rekommendera i permanentbostaden.Vedeldat passar i fritidshuset.
- Det är alltid lite rök och aska som skräpar ner när man eldar. Och så ska man ordna ved och sånt som kräver lite mer pyssel. Det kräver tid, och det har man ju i fritidshuset, säger han.
Däremot erbjuder den vedeldade bastun en starkare upplevelse.
- Du får fler sinnesintryck när du eldar ved, både ljud, ljus och doft. Dessutom har den vedeldade bastun en väldigt hög syreomsättning, vilket ger ett lite annorlunda badklimat.

Svenska bastuakademien tar inte ställning för någon särskild typ av bastu.
- Det är som att svara på frågan om vad som är bäst - rött eller vitt vin, säger föreningens språkrör Pär Granlund, som tycker att det hela är en smakfråga.
Deras åsikter kretsar mer kring själva bastukulturen, och hur den ska vårdas på bästa sätt. Bastubadet handlar framför allt om ett nära möte mellan de fyra grundelementen: jord, eld, luft, och vatten, menar han. Man ska låta det ta god tid, eftersom det handlar om att vårda sin kropp och själ, gärna i gemenskap med andra.
- Den goda bastukulturen handlar om att visa hänsyn. Det är ingen merit att driva upp temperaturen så att den blir olidlig, för vad som händer då är att folk lämnar bastun, och det kan ju knappast vara meningen.
Av det skälet förkastar man alla former av bastutävlingar som går ut på att tåla hettan så länge som möjligt. Däremot ska man känna sig hedrad om man blir bjuden på ett bastubad i någon annans hem.
- Då har man verkligen fått ett förtroende. Det är ju den högsta formen av generositet och värdskap att bjuda någon till ens egen bastu.




Fotnot: Elinstallationer måste göras av behörig elektriker. Kontakta sotare för att kontrollera att rökgaskanalerna i den vedeldade bastun följer de nationella brandskyddsföreskrifterna.
FAKTA/ Bastuvett

Det finns ett antal både skrivna och oskrivna regler som vana bastubadare känner till. Här är några:
+ Duscha före. Det mjukar upp huden och tar bort hudpartiklar och kroppsodörer som inte hör hemma i bastun.
+ Det är naturligt att vara naken i bastun, och svettiga (och kanske klorindränkta) badkläder är varken trevligt eller bekvämt. Men ta med en handduk att sitta på.
+ Respektera dem som inte vill basta gemensamt med både män och kvinnor.
+ Visa dina medbastare hänsyn. Driv inte upp temperaturen extremt mycket, så att folk tvingas lämna bastun. Idealisk temperatur är den när både farfar och treåringen kan trivas. Däremot kan man avsluta bastubadet med att hälla mycket vatten på stenarna, för den som önskar en stund i mycket hög temperatur.
+ Drick inte alkohol i bastun. Det kan få ohälsosamma effekter i samband med den extrema värmen, och berusning leder lätt till olyckor. Dessutom smakar det inget vidare med varm öl.
+ Låt basturitualen ta god tid. Samtala gärna, men stök och stress hör inte hemma här. Bastubadet handlar om avslappning och återhämtning för både kropp och själ.
+ Ät och drick gärna gott i samband med bastubadet. I saunans hemland Finland har man ofta ett avkopplingsrum i anslutning till bastun där man kan vila, dricka något svalkande och äta en bit för att återställa vätskebalansen.

Källor: Svenska bastuakademien, Internationella bastusällskapet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!