Heminredning populär läsning
Raderna av heminredningsmagasin är långa i tidningsbutikernas hyllor. Att läsa om människors hem och inredning har blivit riktigt poppis. UNT har provläst några olika titlar och tyckt till.
Foto: Staffan Claesson
Men ett gemensamt drag för dem är att de ger läsaren en möjlighet att drömma sig bort för en stund. Att fantisera kring hur man vill bo om man hade råd, eller flytta ut på landet om man hade möjlighet till det.
En som har stenkoll på magasinvärlden är för detta Uppsalabon Olle Lidbom, mediekännare som bland annat driver Vassa Eggen, en medieblogg nischad mot dagstidningar och magasin.
Vad innehåller dagens inredningstidningar främst för material?
- Det är olika, allt från dyra drömmöbler till handfasta tips om hur man stensätter tulpanrabatten. Men den stora skillnaden mellan nu och för tio år sedan är nischningen. Förut hittade man lite av varje i alla tidningar, nu har magasinen tydligare inriktning. Den som vill ha en gör det själv-tidning hittar det i en helt annan tidning än den som vill drömma sig bort.
Vid en titt på de välförsedda tidningshyllorna får man en känsla av att tidningarna om heminredning har ökat dramatiskt de senaste åren. Vet du hur många nya inredningstitlar som dök upp under förra året?- Nio stycken inklusive trädgårdstidningar som räknas till samma nisch. Förra året kom det 153 nya tidningar totalt, säger han.
Har det varit en boom för inredningstidningar på senare år?
- Javisst har det boomat, men det har varit en generell boom. Antalet nya heminredningstidningar följer trenden generellt. Heminredningstidningar ökar inte mer än någon annan nisch utan följer den allmänna tendensen.
Olle Lidbom ser några olika trender.Bland annat att man ställer högre krav på bilderna.
- Nu har de alltid en stylist när de plåtar heminredning. Det var mindre vanligt för tio år sedan, säger han.
En annan trend är smala specialutgåvor, om stolar till exempel, och kompletterande tidningar. Sköna hem ger till exempel ut Skapa stilen två gånger om året, som förser läsarna med material om hur de själva kan förändra sitt hem.
- Det nya är som sagt nischningarna och att det kommer fler one shots, alltså ett specialnummer om en nischad del: kök eller blommor till exempel.
I tyckarpanelen: Torun Algrim Klingspor, Kjell Hedlund och Jens Pettersson.
Elle Interiör
Antal nr/år: 8 st.
Pris: 49 kr/lösnr.
Beskrivning: Annonser, annonser, annonser och däremellan trendtips, korta texter och mycket bilder. Och så förstås hemma-hos-reportage att dregla över. Tips till hemmapularen, men ärligt talat: skulle du vilja ha en vägg med handmålade fiskar där hemma?
Känsla: Inredningstips med rimlig budget, viss betoning på prylar. Intrycket blir tyvärr ganska plottrigt.
Prisvärd: Nja, visst kan den tillfredsställa blädderbehovet, men om du söker text att försjunka i, är det en felsatsning. Utmärkt dock för den som letar presenter, här finns allt och alltid hittar du något du inte visste att man bara måste ha.
För vem: För den relativt unga, (ängsliga?) trendnissen, som inte vill ertappas med fel kaffekoppar där hemma. Men också för den som vill hålla koll på designers i ropet.
Veranda
Antal nr/år: 6 st.
Pris: 89 kr/lösnr.
Beskrivning: Amerikansk inredningstidskrift med exklusiv touch. Så långt man rimligen kan komma från svenska furumöbler. Minimalism är här ett skällsord.
Känsla: Om det inte vore för en del annonser för högteknologi i köket och färgbilderna, skulle tidskriften kunna vara från förrförra seklet: tunga, mörka möbler med slottsstuk, orientaliska mattor och överdimensionerade smycken.
Prisvärd: Kanske är det värt en slant att se att det finns så mycket dyrt som man inte har behov av? Annars är svaret på frågan: nej, inte alls.
För vem: För godsägar-wannabes. Inga tips för trerummaren direkt. Eller vad sägs om en fläkt med gipsstuckatur över keramikhällen?
Hus & Hem
Antal nr per år: 14 st.
Pris: 49 kr/lösnr.
Beskrivning: Sveriges största månadstidning, enligt hemsidan. Inredningstidning som ofta kör med teman som badrum, sommarhus, kök m m. En mix av inredning, trädgård, konsumentråd och gör-det-själv-tips.
Känsla: En layout som ligger farligt nära den gratisutdelade tidningen för villägare. Men första intrycket är orättvist, här finns en hel del matnyttigt. Den som söker lyx göre sig dock inte besvär.
Prisvärd: Jo, särskilt om temat passar dina egna renoveringsplaner.
För vem: För allt från sommarstugeägaren till hemmafixaren, ålder ointressant. Inte direkt för märkessnobben.
Residence
Antal nummer per år: 8 st.
Pris: 49,50 kr/lösnr.
Residence är en heminredningstidning som läses till 40 procent av män och det är ovanligt högt i branschen. Av annonserna att döma vänder sig den främst till män. Väldigt mycket bilannonser för att vara heminredningstidning ... Innehåller en handfull större reportage, alla mycket välskrivna med högklassiga bilder. I övrigt klämkäcka teman med korta texter, ibland så korta att det inte känns genomarbetat. Hur sker urvalet av det utrymme som ges inredare och tillverkare av produkter?
Känsla: Exklusivt. Blankt papper, tjock tidning (fast många rena annonssidor). Omslaget är elegant, något att lägga fram på bordet när gäster väntas?
Prisvärd: Nja, beror på hur man själv är funtad.
För vem: Männen förstås, män son är beredda att betala och män som skulle vilja kunna betala.
Plaza interiör
12 nummer per år.
Pris: 34,50 kr /lösnr.
Beskrivning: Ungefär samtidigt som Sonja Björk Ebert tog över rodret som chefredaktör började jag följa Plaza Interiörs förehavanden. Tidningen är lätt att ta sig igenom. Plocksidor med möbler och prylar blandas med hemma-hos-artiklar med vackra bilder.Men ibland skenar layouten iväg. Stundtals är det oläsbart med exempelvis vit text mot ljust färgade bakgrunder och andra grafiska utformningsfadäser.
Känsla: Glassiga möblemang i glassiga hem presenteras för den kanske inte alltid fullt så glassiga drömmaren i soffan. Eskapism på hög nivå. Men den ger bara tillfällig njutning, inget direkt något tänkvärt.
Prisvärd: Relativt mycket tidning för en så pass ringa summa. Men den är väldigt snabbläddrad.
För vem? Relativt unga storstadsmänniskor som vill piffa till lyan eller drömma om ett läckert hus i skärgårsmiljö.
Sköna hem
12 nummer per år.
Pris: 49 kr /lösnr.
Beskrivning: Svensk klassiker. Första numret kom -79. I dag är Sköna hem en
Plocksidor med köptips utifrån bland annat fäger och tidsåldrar blandas med designnyheter, intervjuer och hemma-hos-reportage. Är lite av inredningsmagasinens svar på Damernas värld. Matigare innehåll än många av konkurrenterna.
Känsla: Trygg och säker, men kanske inte alltid den mest överraskande i genren.
Prisvärd: En femtilapp är den värd med tanke på hur lång lästid du får.
För vem? Spontana fördomen säger att detta är en tidning för kvinnor i 40-60-årsåldern, men de flesta kan få ut något av Sköna hem efterso den är så pass bred.
FAKTA
Magasin om heminredning är en gammal och traditionstyngd genre. Sveriges allra första lär ha varit Svenska hem i ord och bild, från början av 1900-talet. Tidningen Form kom 1932. Den första moderna inredningstidningen var Allt i hemmet som startade 1956. Designorienterade Sköna hem har funnits sedan 1979.
Magasin om heminredning är en gammal och traditionstyngd genre. Sveriges allra första lär ha varit Svenska hem i ord och bild, från början av 1900-talet. Tidningen Form kom 1932. Den första moderna inredningstidningen var Allt i hemmet som startade 1956. Designorienterade Sköna hem har funnits sedan 1979.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!