Tusen Trädgårdar är ett arrangemang av Riksförbundet Svensk Trädgård och webbplatsen Trädgårdsriket. Idén föddes hos Elisabeth Svalin-Gunnarsson som tycker att den svenska trädgården är värd att sätta i fokus under en dag.
- Vi valde en dag i augusti för att även norra Sverige ska kunna vara med och visa sina trädgårdar när de är som praktfullast, säger Elisabeth som är förbundssekreterare i Riksförbundet Svensk Trädgård.
Kulturbotaniska trädgården i Lycksele ska vara en genbank för gamla kulturväxter från regionen. Många odlare från Lappland har donerat sina ärvda växter till ”Kulturbotan” där man planterat dem i samiska trekantsmönster.
Förutom Kulturbotaniska så har redan tio andra lappländska trädgårdar anmält sig till Tusen Trädgårdar.
Annars dominerar de skånska trädgårdarna än så länge bland anmälningarna. Kanske inte så konstigt eftersom det finns en tradition att öppna sina trädgårdar i södra Sverige. Men sörmlänningarna kommer stort, liksom smålänningarna.
Framför allt är det bredden och mångfalden som ska visas. Och mångfalden är stor i den svenska trädgården. I Hälsingland kan man ta en titt på ärkebiskop Nathan Söderbloms födelsegård. I Ångermanland har Ylva Åberg gjort en trädgård kring sin trädgårdscamping med demonstrationsodling av dahlior. Karin Snell som utbildat sig till trädgårdsmästare på Wij trädgårdar i Ockelbo blev så inspirerad att hon flyttade med hela familjen till Hälsingland och visar nu sin egen trädgård Djursta.
Egyptens oas kan man hitta i Västergötland - en trädgård full av ovanliga växter som Trillium, skenkamelia och Arisaemor. Det behöver dessutom inte vara stora ytor. I Hässleholm har Kerstin Nilsson gjort en mycket fin liten trädgård av en tomt på 250 kvm till sin marklägenhet.
Tanken med Tusen Trädgårdar är också att höja statusen på den svenska trädgården, att få ägarna att våga öppna grinden till sin egen tomt, hur den än ser ut. Den tanken har många lockats av.
Den 8 augusti ska också vara ett tillfälle att få se trädgårdar som annars inte är öppna för allmänheten. I Höganäs finns en trädgård som många vill titta in i. Den tillhörde en gång trädgårdsskribenten Ulla Molin. Hennes trädgårdsideal älskas av många och trädgårdens nuvarande ägare Christina Ekman Ljungström öppnar grinden just den här dagen.
Tusen Trädgårdar handlar inte bara om att få besöka privata trädgårdar. Göteborgs och Uppsala botaniska har redan anmält sig och flera trädgårdsföreningar tänker anordna växtloppis och andra jippon under söndagen. Kolonier, kyrkogårdar, hembygdsträdgårdar, arboreten - alla får vara med och visa vad det gröna Sverige förmår.