Uppsala View på Albert Engströmsgatan i Gränby beskrivs som Uppsalas nya landmärke och blir 51,5 meter högt. Höghuset, som byggs av Veidekke Bostad, kommer att innehålla 80 bostadsrätter och är ritat av arkitekten Nina Wittlöv Löfving på White arkitekter.
– Det känns jätteroligt och spännande. Ett så här högt hus har jag inte ritat tidigare. Läget är väldigt fint och Uppsala View passar bra intill Gränbyparken, säger hon.
– Jag har försökt skapa en smäcker och högrest husform med bra proportioner och det känns extra roligt att det blev en takterrass högst upp. Där kan de boende må bra i vårsolen, ta sig en kopp kaffe eller grilla med kompisarna.
Själva fasaden kommer att vara av trä och mörkgrå mönstrad betong och Nina Wittlöv Löfvings tanke är att det ska kännas som ett vänligt hus med jordnära färger. Men att själv bo med Uppsalas bästa utsikt är inget för arkitekten själv.
– Nej, då skulle jag få svindel. Jag vill helst inte bo högre än tredje våningen, skrattar hon.
Lägenheterna är på 1–3 rum och kök och sedan säljstarten i november har 16 stycken sålts.
– Boendet passar både för unga som söker mindre lägenheter och för äldre som kanske lämnar sitt villaboende. Uppsala View är ett bekvämt boende med bra livskvalitet. Treor med perfekt solläge, vilket jag tycker att de här har, är inte så lätta att hitta, säger fastighetsmäklaren Katarina Wiksell på Mäklarhuset.
Ju högre upp man kommer i huset, desto dyrare blir det. En etta långt ner i huset kostar 1 300 000 kronor och den största trean på 15:e våningen är såld för 3 625 000 kronor.
Priset blir jämförelsevis högt för den som väljer en av de populäraste ettorna, som är på 25 kvadratmeter. Med 72 549 kronor per kvadratmeter hör de till de dyraste nyproducerade lägenheterna som finns till försäljning just nu i Uppsala. Ettorna får utsikt mot Gränbyparken, inte mot Domkyrkan. Allra bäst utsikt har treorna.
Varför är det bra att bo högt?
– Utsikten och ljuset är den stora skillnaden. Det är en lyx att kunna se Domkyrkan och Slottet. Från våning nio och uppåt är utsikten fantastisk, säger Katarina Wiksell.
I Uppsala kommuns fastslagna detaljplan för området är det planerat för ytterligare ett 16-våningshus. Det kommer att ligga närmare Råbyvägen, men än har ingen bygglovsansökan lämnats in till kommunen. Marken ägs av Rikshem.
Föreningen Vårda Uppsala har, som UNT skrivit om tidigare, protesterat mot de två punkthusen som de i sitt remissvar anser stå för en storstadsvision som är ”ett övergrepp på staden”. I detaljplanen ingår dessutom ett 8-våningshus som föreningen också är kritisk mot.
– Vi är positiva till att det byggs nya bostäder i Uppsala, men anser att de här husen strider mot kommunens egen arkitekturpolicy. Nu är det ju redan beslutat och klart, men man har tyvärr inte tagit hänsyn till kvaliteterna i den befintliga miljön samt till den riksintressanta stadssiluetten som är betydelsefull för att upprätthålla och utveckla kunskapsstaden Uppsalas historiska identitet, säger Sten Åke Bylund, 1:e vice ordförande i Föreningen Vårda Uppsala.
– Dessutom riskerar utemiljön längs den bullerstörda Råbyleden, med sina små och mörka gårdar, bli mindre lämplig för de mindre barnen och övrigas rekreation och hälsa. Höga hus får inte motiveras enbart till att utgöra enbart landmärken, säger han och poängterar att föreningen föreslagit att antalet våningar borde kunnat sänkas till 7–8 våningar.
Planerna välkomnas dock av andra instanser, bland annat Handelskammaren som kallar punkthusen för ”symboler för en växande stad med självförtroende”.
Byggstarten för Uppsala View kan tidigast bli till sommaren, men Veidekke Bostad sätter inte spaden i jorden förrän minst hälften av lägenheterna är sålda. Beräknad inflyttning är vid årsskiftet 2018/19.