Han gjorde oväntat husval

Önskan att få in mycket ljus och minska klimatavtrycket har fått styra renoveringen och inredningen av Svante Axelssons radhus i Flogsta. Men valet av hus var inte självklart.

Radhuset var större och luftigare än de hade förväntat sig och Svante Axelsson uppskattar att det inte kräver så mycket underhåll.

Radhuset var större och luftigare än de hade förväntat sig och Svante Axelsson uppskattar att det inte kräver så mycket underhåll.

Foto: Patrik Lundin

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2019-04-26 11:57

– När vi blev fem i familjen för tretton år sedan kändes lägenheten i Eriksberg för liten. Vi letade hus i Norby och tittade på det här radhuset mest för att bli säkra på vad vi inte ville ha. Vi trodde att det skulle kännas litet och instängt, säger Svante Axelsson och slår av radion som står på i köket.

Huset var i själva verket mycket större än utsidan avslöjade och familjen föll för det öppna läget på radhuslängans gavel, med fri sikt mot Kung Björns hög och den intilliggande äppelträdgården. Svante imponerades av kakelugnen och hans fru Gunnel av den svala matkällaren.

– Vi eldar inte jättemycket i kakelugnen och det står inga syltburkar i matkällaren, men vi är väldigt nöjda med huset ändå. Och underhållsbehovet är litet, säger Svante.

Alla områdets radhus byggdes lika, så trots placeringen på längans gavel saknade huset fönster mot den finaste utsikten.

– Vi är lite fixerade vid att få in ljus och har perforerat väggarna på den sidan. Tvättstugan flyttade vi upp till övervåningen för att få en fin matplats med mycket fönster i vardagsrummet.

I den ljusa nästan uterumslika hörnan sitter 16-åriga dottern Rita och kompisen Minna med skolböckerna framför sig på bordet. Yngsta sonen Fritiof 13 år lämnar dataspelandet med kamraten i soffhörnan för att göra grönkålschips i ugnen.

– Han är väldigt matintresserad, berättar Svante nöjt.

Svante gillar också lösningen att låta barnen spela dator i vardagsrummet. Det blir mer socialt än när de tidigare satt nere i källaren. Själv slår han sig ner i den bekväma kanapén som är placerad mittemellan matmöbeln och soffgruppen, och förevisar lampan som ger läsljus ovanifrån.

– Det är perfekt att sitta här med tidningen, säger han och hävdar att han faktiskt gör det rätt ofta.

Kanapén är nyligen omklädd i ett ljusgult tyg.

– Ett exempel på att renovera något gammalt i stället för att köpa nytt, säger Svante.

Hans miljöinriktade jobb har avspeglat sig också i boendet. Som nyinflyttade lät de en konsult besikta huset med värmekamera för att se var det kom in kalluft.

– Fönstren var inte tillräckligt dåliga för att det skulle vara värt att byta ut dem, men vi kostade på ny isolering på vinden som läckte mycket värme.

Att öppna nya fönster ger en liten extra energiförlust, men här har det vackra med ljusinsläpp fått styra. Däremot är Svante noga med att byta vitvaror ofta, just av energiskäl.

– Kylar och frysar ger 90 procent av sin miljöbelastning under driften, så det lönar sig faktiskt av resursskäl att byta ut dem ungefär vart tionde år. Nya kylskåp förbrukar 75 procent mindre el än de som tillverkades för 14 år sedan och materialet i de gamla återvinns, säger han.

För fem år sedan satte Svante och Gunnel upp solpaneler på taket, en investering som smittat av sig till flera av grannarna.

– Det var roligt att sätta igång en sådan trend. Och lönsamt är det också, vi får 4000 kilowattimmar per år på 27 kvadratmeter. Det blir bättre ränta på taket än på banken.

Svante Axelsson ser en växande miljömedvetenhet som avspeglar sig i nya trender också kring bostäder.

– Mycket av vår konsumtion handlar om att köpa en identitet. Idag har det blivit status att rädda jorden. Det är trendigt att köpa second hand hellre än nytt, IKEA har börjat låna ut möbler och statusen i ett nytt kök sägs vara fallande sedan 2013.

Svante Axelsson

Bor: Radhus i Flogsta, byggt 1974.

Familj: Hustrun Gunnel Axelsson Nycander, barnen Fritiof 13, Rita 16 och Aina 18.

Jobb: Nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Klimattips för bostaden:

• Gör en besiktning för att hitta energitjuvar, åtgärda de största.

• Installera solceller om du har ett tak med bra läge.

• Byt vitvaror mot nya energisnåla, lämna de gamla till återvinning.

•Undvik annars att köpa ny inredning. Renovera hellre det du har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!